Expedičná kamera 2023 – zažite deň plný dobrodružstva na plátne kina

Milujete hory, dobrodružstvo, divokú prírodu a cestovanie? V tom prípade ste na správnej adrese! Do kina Mier v Pov. Bystrici prichádza už jedenásty ročník filmového festivalu Expedičná kamera, ktorá sa uskutoční v sobotu, 11.marca 2023 od 17:00. Počas jedného večera si účastníci festivalu môžu pozrieť šesť zaujímavých filmov, ktoré ich zavedú do rôznych kútov sveta a vypočujú jednu zaujímavú prednášku. 

ek_2023

Chleba s masťou a cibuľou

A to nie je všetko. Pre každého účastníka je opäť pripravené občerstvenie, káva/čaj či chlieb s masťou a cibuľou. A na úplný záver nebude chýbať ani obľúbená tombola. Príďte a užite si príjemne popoludnie so svojou rodinou či priateľmi horalmi.

mast

Každý rok prináša najväčší filmový festival EXPEDIČNÁ KAMERA do viac ako dvoch stoviek českých a slovenských miest tie najlepšie cestovateľské a dobrodružné filmy z celého sveta aj z domácej produkcie. Tento ročník najviac poteší hlavne dušu každého bajkera – dva filmy a jedna prednáška, v hlavnej úlohe s dvojkolesovým tátošom, vás zoberie do USA, Afriky a na Blízky Východ. A na čo všetko sa môžete tento rok tešiť?

Netradičná svadobná cesta

Niekto sa vyberie na svadobnú cestu k moru a niekto na American trail race, najdlhší mtb závoddva mesiace a 8100 km naprieč 13 štátmi USA. Markéta “Peggy” Marvanová (24) a Adam Záviška(25) prešli celý kontinent na horských bicykloch, od východu na západ, naložení všetkou potrebnou výbavou. Záplavy v Oklahome, množstvo snehu v Colorade, brutál horko v nevadských púšťach a všadeprítomné búrky premenili ich dobrodružstvo na boj o prežitie. Ale ani táto životná zmena nemohla pripraviť mladý pár na skutočný život. Čo všetko Peggy a Adam počas 48 dní zažili sa dozviete vo filme Najdlhšia svadobná cesta.

Nejdelší svatební cesta (2)

Nemenej zaujímavý bude aj ďalší film, ktorého hlavnou hrdinkou je nepočujúca horolezkyňa Sonya Wilson, ktorá v detstve prekonala diskrimináciu, izoláciu a zdanlivo neprekonateľné prekážky, aby sa stala ženou, ktorou je dnes – silou prírody, ktorá mení tvár lezeckého sveta. Film Vznešená zdieľa skúsenosť nepočujúcej ženy a horolezkyne pracujúcej na preklenutí priepasti medzi nepočujúcimi komunitami a outdoorovým priemyslom.

Vznešená

Na biku na najvyššiu horu Afriky

Dvaja českí bikeri sa rozhodli urobiť niečo, čo sa len tak nevidí. Vyliezť na Kilimandžáro, najvyššiu hory Afriky a zjazdiť ju na bicykloch. Rok plánovania a výlet, na ktorý sa len tak nezabúdaTvárou v tvár neskutočným výškam a zdravotným rizikám napokon dosiahli najvyšší vrch Afriky a Patrik Paulíniy bol pri tom, aby to všetko zdokumentoval.

90453_107

Vybrať lokalitu, zbaliť sa do brašní, naložiť ich na bike a vyraziť

Čo by to bol za festival bez nejakej zaujímavej prednášky. Tento rok sme oslovili Laca Branického, ktorý absolvoval množstvo zaujímavých cyklociest a o jednej z nich vám príde porozprávať. Laco je obyčajný zvedavý človek s túlavými topánkami. Cyklocestovateľ, ktorý pracuje v sklenenej budove za počítačom, ale najšťastnejší je, keď sadne na bike a ide rovno za nosom do neznáma.  Na cyklocestovaní má najradšej to čaro slobody, neistoty, poznávania a aj námahy. A hoci má na bicykli pobehanú už veľkú časť Európy, v tejto prednáške nás vezme na Blízky Východ, konkrétne do Jordánska, kde za 11 dní prebicykloval 1100 kilometrov. Sólo, bez podpory, bez znalosti Arabčiny, tak trochu naivne a nepripravene. Ale o to živelnejšie a nezabudnuteľnejšie zážitky vám z tejto cesty Laco dokáže porozprávať.

jordan_2023

Tiež snívate o dovolenke na nejakom zaujímavom mieste? A čo tak Baffinov ostrov ležiaci v arktických vodách? Erik Boomer a Sarah McNair-Landry sa vydávajú na odvážnu  45-dňovú expedíciu práve do odľahlých kútov Baffinovho ostrova za dych berúcimi útesmi, kde skúšajú svoje lezecké umenie a za neprebádanými riekami, po ktorých sa budú plaviť kajakmi. Ako to všetko dopadlo sa dozviete v snímku Dovolenka na Baffinovom ostrove.

Dovolená na Baffinově ostrově

Slovenský lezecký úspech v Kirgizsku

Štvorica slovenských lezcov /Ondrej Húserka, Jozef Krištoffy, Vladimír Linek a Maťo Grajciar/ vyrazila do Kirgizska, do doliny Ak – Su v oblasti Pamír – Alajo. Ich cieľom bol Block peak alebo ak chcete Pik Alexandra Bloka 5239 m n.m. a jeho 1000 m dlhá kolmá žulová stena. Skoro 7 týždňov roboty a výsledkom je nová ťažká cesta. Novinka v oblasti má krásnych 22 dĺžok (900 m) a chalani ju nazvali Summer Bouquet 9+.

21586952_1462277177159631_7619769792615534968_o

Tak teda objavujme…Poznávajme…Žime!

program_Web