Expedičná kamera 2024 – exkluzívny film s Adamom Ondrom či expedícia do jednej z najmenej prebádaných oblastí našej planéty

Milujete hory, dobrodružstvo, divokú prírodu a cestovanie? V tom prípade ste na správnej adrese! Do kina Mier v Pov. Bystrici prichádza už dvanásty ročník filmového festivalu Expedičná kamera, ktorá sa uskutoční v sobotu, 9.marca 2024 od 17:00. Počas jedného večera si môžete pozrieť päť zaujímavých filmov, z čoho sú až tri z česko-slovenskej produkcie a ktoré vás zavedú do rôznych kútov sveta a vypočuť jednu zaujímavú cestovateľskú prednášku. 

424594088_10224798480089468_1496799448905036346_n

Chleba s masťou a cibuľou

A to nie je všetko. Pre každého účastníka je opäť pripravené občerstvenie, káva/čaj či chlieb s masťou a cibuľou. A na úplný záver nebude chýbať ani obľúbená tombola. Príďte a užite si príjemne popoludnie so svojou rodinou či priateľmi horalmi.

mast

Najväčší filmový festival EXPEDIČNÁ KAMERA prináša do viac ako dvoch stoviek českých a slovenských miest tie najlepšie cestovateľské a dobrodružné filmy z celého sveta, vysvetľuje Juraj Lukáš, organizátor festivalu. “Hoci je Považská Bystrica iba jednou zo zastávok festivalu, snažíme sa ju ozvláštniť tým, že dávame veľký priestor hlavne česko-slovenskej produkcii. A nebude tomu inak ani tento rok. Tri filmy a nevšedná cestovateľská prednáška namiešajú ten správny koktejl napätia, silných emócií a ľudských výkonov. A opäť nebude chýbať ani obľúbené občerstvenie,” dodal ďalej Juraj.

A na čo všetko sa teda môžete tento rok tešiť?

Expedícia na jedno z najodľahlejších a najmenej prebádaných oblastí našej planéty

Miroslava Haluzu, cestovateľa, kameramana a producenta dokumentárnych cestopisov z exotických krajov, by sme mohli, s trochou nadsádzky, označiť aj “českým Barabášom”. Jeho posledným počinom je unikátny rýdzo český dobrodružný expedičný film, s názvom Javari, ktorý bude určite jedným z ťahákov festivalu. A na čo sa môžete tešiť? Mirek sa spolu s kamarátom Simonom vydal k indiánskemu kmeňu Matsés, ktorý žije na peruánsko- brazílskej hranici pri rieke Javari. Jedno z najodľahlejších a najmenej prebádaných oblastí našej planéty sa tak stane dejiskom dobrodružného príbehu, kedy sa dvojica cestovateľov na vlastnú päsť vypraví hľadať ďalšiu osamotenú osadu Matsés stratenú kdesi v hlbinách Amazónie. Signifikantnou pointou je fakt, že aj v dnešnej digitálnej dobe ešte stále existujú hodnoty ako láska k prírode, rodine, dobrodružstvu a priateľstvu so zdanlivo úplne odlišnou kultúrou.

Exkluzívny film s Adamom Ondrom

Adam Ondra je najlepší český lezec, je dokonca považovaný za jedného z najlepších lezcov histórie, ktorý posúva limity tohto športu už od mladého veku. Nenechajte si preto ujsť jeho úplne nový film LEZCI, natočený exkluzívne pre festival Expedičná kamera.

Petr Chodura, Macocha, Czechia, 221130192257_retouch2

Film pojednáva o stretnutí dvoch zapálených športovcov – Adama Ondru a mladého, pätnásťročného, Pepy Šindela. Pepa spoločne s Adamom sú najmladšími lezcami, ktorí vyliezli cestu obtiažnosti 9a+ a to vo veku 15 rokov. Nikto iný na svete takú obtiažnosť v tak nízkom veku zatiaľ nezvládol.

„V Česku nevidím nikoho, kto by liezol na takej úrovni, mal taký drive a takú lásku k lezeniu. Myslím, že to bude v budúcnosti hlavne on, kto bude posúvať miestne limity lezenia a vytvárať nové cesty, hovorí Adam Ondra o mladom Pepovi. Rodina Šindľových trávi značnú časť roka na cestách v dodávke. Na Slovensku v oblasti Krpcovo nastáva výnimočné stretnutie Pepy s jeho športovou ikonou, Adamom Ondrom. A aký majú cieľ? Prelez jednej z najťažších skalných ciest v oblasti Krpcovo na Slovensku. Ako ich cieľ dopadne? To sa dozviete v 30 minútovej snímke Lezci na Expedičnej kamere.

IMG-20230924-WA0007-1536x691

Pyrenejské dobrodružstvo troch kamarátov

Slovensko bude mať zastúpenie v podobe filmu Jara Tešlára, ktorý s kamarátmi vyrazil na bicykloch do Pyrenejí. Rozľahlé pohorie plánujú spoznávať na troch rôznych miestach, ktoré prinášajú úplne iné štýly jazdenia. Niekedy je to len o zábave a adrenalíne, no pri zdolávaní vysokých štítov si siahnu na svoje limity. Vo filme Tri odtiene Pyrenejí sa presvedčíte, že Pyreneje sú naozaj pestrofarebné a taká je aj koniec koncov, samotná horská cyklistika.

Tri-tiene-Pyreneji-4

Vášeň k športu môže priniesť rovnováhu a naplnenie

Jay Bearhead, pôvodný obyvateľ Kanady, stratil svoju kultúrnu identitu v internátnych školách. Napriek bojom s drogovou závislosťou, to bola vášeň pre horské bicykle, ktorá Jayovi pomohla obrátiť jeho život k lepšiemu. Film Nasledovanie správnej cesty zdôrazňuje transformačnú silu nasledovania svojich vášní a hľadanie zmyslu v ceste. Urobte prvý krok na svojej vlastnej ceste – môže vás doviesť na neočakávané miesta.

2022_10_11_Gerald_Roman_Melchboden_Sunrise_Lowres_monEpic.at (6 von 21)

O dobrodružstvách v Pakistane

Čo by to bol za festival bez nejakej zaujímavej cestovateľskej prednášky. Tento rok naše pozvanie prijal Kysučan Michal Tlelka, ktorý má prejdených vyše 70 krajín sveta. Najradšej cestuje dobrodružne a neznáša plánovanie – po krajinách sa presúva peši, na bicykli a stopom, ktorý považuje za fantastický spôsob, ako poznať danú krajinu. Michal Tlelka, bývalý učiteľ a dnes cestovateľ, vás zoberie na jednu šialenú jazdu po pakistanskej Karakoram highway stopom, vlakom či na streche nákladiaku, s jediným cieľom. Žiť tento život.

tlelka

Po stopách prvých priekopníkov horolezectva

Peter Moser sa, inšpirovaný priekopníkmi horolezectva, vydal počas jediného dňa na šesť hlavných vrcholov hôr Pale di San Martino v Dolomitoch. Nasledujúc historické trasy prvých horolezcov a spoliehajúc sa iba na svoje skúsenosti ako horský sprievodca. Ako dopadne výzva, ktorú si prial dokončiť, aby prenikol ku koreňom horolezectva a svojho vlastného prístupu k nemu? Nenechajte si ujsť zaujímavú snímku s názvom Pioneri, ktorá získala na európskych filmových festivaloch aj niekoľko ocenení.

2 (Peter Moser) AKU_ph. A. Beltrame

Tak teda objavujme…Poznávajme…Žime!

plagat_web

Fotokalendár OutdoorFilmy.sk 2024 – HORY V SRDCI teraz za 6,90€