Festival HoryZonty v Trenčíne štartuje už tento štvrtok

Už dvanásty ročník festivalu dobrodružných filmov HoryZonty sa uskutoční od 9. do 11. novembra. Festival, aj vďaka podpore Audiovizuálneho fondu, ponúkne filmy zo 14-tich krajín, medzi nimi bude aj 19 slovenských.

„Čo sa týka Slovákov, v kategórii profesionálnych filmov ponúkneme najčerstvejší titul Pavla Barabáša Vábenie výšok, dve časti z Tatranskej trilógie Nesmrteľný les a Živá rieka od režiséra Erika Baláža, Burunduk od Rasťa Hatiara a film Martiny Nagyovej Dobrák od kosti,“ hovorí riaditeľka HoryZontov Mária Dutková. Podujatie zastreší tento rok trenčianske Kino Hviezda a Klub Lúč, veľká časť sobotňajšieho sprievodného programu bude kvôli rekonštrukcii centra Trenčína presunutá do parku M. R. Štefánika.

Pozvanie na festival prijal náš najúspešnejší himalájista Peter Hámor, ktorý tento rok výstupom na osemtisícovku Dhaulágirí skompletizoval Korunu Himalájí. Návštevníci HoryZontov sa môžu tešiť aj na hostku Janu Henychovú, ktorej doménou sú preteky psích záprahov.

3_janahenychova

Medzi hosťami nebudú chýbať ani významné osobnosti z regiónu. „Cestovateľ a dobrodruh Peter Ondrejovič z Beckova prevedie divákov svojou obľúbenou Venezuelou a talentovaný Trenčan Ondrej Húserka, ktorý so spolulezcami Martinom Grajciarom a Vladom Linekom porozprávajú o svojom augustovom počínaní na Pamíre, prezrádza hlavná organizátorka.

21586952_1462277177159631_7619769792615534968_o

Ministerstvo Kultúry Slovenskej republiky podporilo festivalové aktivity zamerané na okrajové skupiny obyvateľov. V sekcii Umenie a šport v živote telesne postihnutých sa priaznivcom HoryZontov už v predstihu stihol predstaviť paralympionik z Ria Jozef Metelka i nevidiaci horolezec Jan Říha, ktorý sa pokúsil vystúpiť na šiestu najvyššiu horu sveta Cho Oyu. Aktivity tejto špeciálnej sekcie budú pokračovať i počas hlavného programu, prezentáciou kolobežkovej kampane zameranej na šírenie informácií o darcovstve kostnej drene a krvotvorných buniek, prezentáciou filmov, workshopmi pre deti Pomysli na zmysly a Lezenie naslepo a výstavou fotografií z expedície Cho Oyu i víťazných prác umeleckej súťaže študentov.

DCIM100GOPRO

Priaznivci HoryZontov sa môžu tešiť na množstvo sprievodných podujatí, medzi ktorými nebude chýbať beh o pohár HoryZontov, súťaž v nosení pivného suda na nosičskej krošni, či možnosť previezť sa parkom M. R. Štefánika na psom záprahu. Novinkou bude pumtracková dráha, ktorá je určená pre jazdu na bicykloch, skateboardoch, kolieskových korčuliach a kolobežkách. „Jej terén striedavo stúpa a klesá, čo umožňuje pohon pumpovaním,“ vysvetľuje Dutková.

Všetky potrebné informácie sú na internetovej stránke festivalu