Festival zimných dobrodružstiev a adrenalínových športov – SNOW FILM FEST 2019

Snow Film Fest je v Pov. Bystrici už tradičným neskoro jesenným podujatím. Každoročne sa na ňom stretávajú stovky priaznivcov snehu, ľadu, hôr a dobrodružstva, aby si užili prehliadku zaujímavých filmov a prezentácií. Bude tomu tak aj v tomto roku. V sobotu 30. novembra 2019 od 17:00 hod. sa v kine Mier uskutoční v poradí už siedmy ročník tohto výnimočného festivalu, na ktorom si prídu na svoje hlavne milovníci extrémnych zážitkov, čerstvého prašanu a arktickej divočiny.

TK_Merrell_F18_SurferDan-

Filmová prehliadka “SNOW FILM FEST” je najväčšie podujatie svojho druhu, ako uvádza aj organizátor festivalu Juraj Lukáš: “Považská Bystrica je iba jednou zo zastávok festivalu, ktorý zavíta až do 200 miest Českej a Slovenskej republiky. Nás mimoriadne teší fakt, že práve naše mesto je jedným z najúspešnejších organizátorov v celom Česko – Slovensku.” hovorí Juraj Lukáš a ďalej dodáva: “Celovečerné premietanie špičkových filmov plných extrémneho lyžovania, zimného lezenia, skialpinizmu a ďalších extrémnych zážitkov a športov dokáže každý rok pritiahnuť stovky ľudí. Práve preto sa pre nich snažíme pripraviť vždy niečo výnimočné, čo nikde inde nemajú“.

sff_pb

Hlavný program je zostavený zo štyroch zahraničných filmov a troch Česko-Slovenských, ktoré ako je už dobrým zvykom, doplní prezentácia lokálneho cestovateľa z nevšedného miesta

Na čo všetko sa môžete tešiť?

Napríklad aj na dobrodružný film Zem kráľovnej Maud, ktorý vás zavedie do skalnatej časti Antarktídy – úchvatne krásnej, ale aj chladnej a nepriateľskej oblasti sveta, ktorá je aj napriek tomu alebo možno práve preto, vyhľadávaným miestom pre extrémne expedície. Skupina elitných horolezcov na čele s Alexom Honnoldom sa vydáva zdolať monumentálne skalné veže vystupujúce z tejto nehostinnej zamrznutej pustiny. Lezenie za polárnym kruhom prináša mrazenie v kostiach, chlad, ale predovšetkým nové zážitky a výzvy aj pre skúsenú skupinu lezcov.

onthewhitetrack

Vo filme Ice&Palms sa dvom priateľom zrodil v mysliach nápad na nevšednú lyžiarsku expedíciu, ktorá začína priamo na prahu ich domu. Misia znie: na bicykli prejsť naprieč Alpami a zlyžovať tie najikonickejšie horské svahy, aké po ceste uvidia. V praxi to znamená päť týždňov dobrodružstva, 1800 km a 35 000 výškových metrov, aby sa ich sen stal skutočnosťou!

07_ICE & PALMS,Max Kroneck

No a rozhodne „najväčšia šupa“ bude film ZABARDAST o neuveriteľnej freeride expedícii do srdca Karakoramu. Film o hľadaní jednej z najkrajších hôr na lyžovanie na našej planéte, hore tak vzdialenej, tak vysokej a tak náročnej, že žiadne chyby nie sú povolené. Čisté dobrodružstvo, aké sa dnes už tak ľahko nevidí!

Zabardast-Film-Review-Picture-Organic-Clothing-

Súčasťou festivalu je aj cestovateľská prezentácia zo série Zbaľ sa a poď… organizovaná v spolupráci s Vlastivedným múzeom. Tomáš Šmátrala strávil na Aljaške päť týždňov, pod stanom a obklopený jej nádhernou prírodou. Putoval po národných parkoch, niekoľkokrát sa osobne stretol s medveďmi grizzly. Pozoroval voľne žijúce kosatky dravé, tulene a morské vydry. V prezentácii sa s vami podelí aj o odvrátenú stránku Aljašky – v podobe trofejového lovu divokých zvierat, ale aj stále rastúci komerčný rybolov lososov, na ktorých je závislý skoro celý ekosystém Aljašky…

66

Tri slovenské a české filmy

Nezabudli sme ani na domácu produkciu, ktorú odštartuje film Zo života horského meteorológa od režiséra Milana Ohurniaka. Ako už názov napovedá, film zachytáva spôsob života na horskej meteorologickej stanici Chopok pohľadom meteorológa a zároveň vás zasvätí aj do tajov horskej meteorológie.

zo-zivota-horskeho-meteorologa-1-b

Film Pre vrchol až na koniec sveta – mapuje neobvyklé dobrodružstvo českého špičkového lezca, Máru Holečka, ktorý sa na jachte vydal k antarktickým brehom. V krásnom a drsnom kráľovstve ľadu a snehu sa mu podaril prvovýstup na do tej doby nepomenovanú horu.

Posledný film vám predstaví Michala Bekeša – najrýchlejšieho Slováka na lyžiach, ktorý sa po svahoch preháňa rýchlosťou takmer 200 km/h.

Chleba s masťou a cibuľou

A to nie je všetko. Pre každého účastníka je pripravené občerstvenie, káva/čaj či chlieb s masťou a cibuľou. A na úplný záver nebude chýbať ani obľúbená tombola. Príďte a užite si príjemne strávené popoludnie so svojou rodinou či priateľmi.

foto_programnaweb