Fotíme panorámu, časť.1

Na začiatok upozorňujem, že nie som profesionálny fotograf. Som amatér a tento článok je určený amatéromzačínajúcim fotografom.

Každý z vás už určite prišiel na miesta, z ktorých bol prekrásny výhľad do všetkých strán a vy ste nevedeli, čo skôr odfotiť. A tak ste fotili ledabolo všetko, čo prišlo a doma ste nakoniec nevedeli, čo bolo kde a ani výsledok nestál za veľa.

Možno Vás aj napadlo odfotiť panorámu, ale nevedeli ste ako na to. Je to v podstate veľmi jednoduché, ale treba dať pozor na niektoré zásadné veci, aby bolo možné neskôr panorámu dokonale spojiť do jedného obrázku.

Niektoré fotoaparáty majú funkciu panorámy už zabudovanú a vytvoria ju po nafotení za vás, ale lepšie je použiť na to určený software. Softwaru sa budem podrobnejšie venovať v druhej časti, dnes sa pozrieme hlavne na zásady fotenia panorám.

913760_512614618792385_841597716_o

krivan

Základné tipy a triky

Počas fotenia panorámy dodržujeme základné podmienky: otáčať sa na mieste, nepribližovať a neodďaľovať /nezoomovať/, nemeniť výšku a sklon fotoaparátu, fotiť na výšku, zachovať dostatočné prekrytie fotiek.

Otáčať sa na mieste: preto, lebo ak zmeníte pozíciu, tak zmeníte zároveň aj uhol pohľadu a na druhej fotke budú predmety inak poprekrývané ako na prvej. Tento efekt je badateľný už aj keď spravíte len jeden krok.

Nepribližovať a neodďaľovať: pred začiatkom fotenia nastaviť zoom tak, aby bolo počas celého fotenia zachytené všetko podstatné a počas samotného fotenia už nič nemeniť. Ak fotíme veľmi vzdialenú panorámu kopcov, tak si ich priblížime, aby nezaberala väčšinu fotografie obloha. Ak máte trochu profi fotoaparát, určite si nastavte manuálny režim a počas fotenia nemeňte clonu a expozíciu.

Nemeniť výšku a sklon fotoaparátu: pretože pri zmene výšky vznikne ten istý efekt ako pri pohybe. Pri skláňaní bude po odfotení všetko v poriadku, ale po spojení panorámy bude obrázok zvlnený, pretože počítač sa bude snažiť zachovať horizont v jednej línii. Preto sa snažte už pri fotení mať vždy horizont v tej istej časti fotografie.

Fotiť na výšku: toto je asi najzásadnejšia vec. Samozrejme sa panoráma dá spraviť aj ako „landscape“ ale ak chceme aby bola panoráma efektná a aby nebola príliš dlhá a úzka, určite treba fotoaparát otočiť na výšku a fotiť ako „portrait“.

Dostatočné prekrytie fotiek: každú fotku foťte tak, aby to čo bolo na predošlej fotografii v strede, bolo na nasledujúcej vidieť pri okraji. Tým zabezpečíte 50 percentné prekrývanie, čo je už dosť na to, aby bolo softwarovo nájdených dosť spoločných bodov a tým bola panoráma precízna.

A posledným tipom je použiť pri fotení statív, lebo tak bude vzniknutá panoráma takmer určite bezchybná. Ale pri fotení z ruky to tiež bude na prijateľnej úrovni a chyby nebudú veľmi výrazné, čize táto rada je na osobnom rozhodnutí každého z vás.

  V druhej časti sa bližšie pozrieme na jeden z free softwérov a na spracovanie nafotených fotografií.   

zdroj: http://www.sgproduction.sk