Greenland Re-Visited. Dôležitá misia v Grónsku, kde sa pred 50 rokmi začala písať história spoločnosti Fjällräven

Od založenia značky Fjällräven prešlo viac ako 50 rokov a jej vybavenie používajú a obľubujú generácie milovníkov prírody po celom svete. Ale viete ako to všetko začalo?

Åke Nordin je svetová legenda outdoorových aktivít a jeden z najvýznamnejších švédskych inovátorov a podnikateľov. Bol skautom a miloval pobyt pod holým nebom. Keďže nebol spokojný s batohmi, ktoré sa vtedy predávali, vymyslel si vo svojich 14 rokoch vlastný batoh s vonkajším rámom. V horách sa jeho batoh zapáčil aj ďalším turistom a získal niekoľko objednávok. Niekde tu sa začala história značky Fjällräven, ktorú Åke vo svojich 24 rokoch založil. Písal sa rok 1960.

about-header

História G-1000

Je pochopiteľné, že v 60. rokoch nebolo outdoorové oblečenie tak funkčné ako dnes. To sa prejavilo počas expedície do Grónska v roku 1966, na ktorú vyrazila skupina škandinávskych vedcov a horolezcov vybavená Fjällräven stanmi a batohmi – v tej dobe totiž mladá švédska outdoorová značka ešte oblečenie nevyrábala.

B0004164v4-1024x767

Po návrate členovia expedície Fjällräven vybavenie chválili, ale s oblečenia boli sklamaní. Bolo príliš ťažké a trvalo príliš dlho, kým sa vysušilo. Vtedy sa Åke  Nordin začal pohrávať s myšlienkou na výrobu bundy a nohavíc pre pobyt v prírode. Z materiálu, ktorý sa pôvodne ukázal ako príliš ťažký pre výrobu stanu, ušil Åke bundu – a tak sa zrodil prvý odev Fjällräven. Skúsil túto bundu na trek do hôr a mal pocit, že má presne tie vlastnosti, ktoré mu u outdoorového oblečenia chýbali. Jediná vec, ktorá potrebovala zlepšenie, bola schopnosť odpudzovať vlhkosť. Ale aj s tým si Åke poradil.

Experimentoval so zmesou včelieho vosku a parafínu, ktorý zapúšťal do látky pomocou manželkinho fénu. A ono to fungovalo – vosk urobil bundu odolnou voči vode, vetru a dodal jej ešte väčšiu celkovú odolnosť. Táto nová látka, ktorá sa stala jednou z najodolnejších v oblasti outdooru a bola pomenovaná G-1000. G – samozrejme ako Grónsko. Vosk dostal názov Greenland Wax (grónsky vosk). 

9_March_Klaus_Thymann-1024x767

G ako Grónsko

Bunda z vyrobená z tejto novej látky dostala meno Greenland Jacket a stala sa obľúbenou súčasťou mnohých outdoorových šatníkov. Pol storočia fungoval tento vzorec tak, že bolo zbytočné do toho akokoľvek zasahovať. Ale teraz, v roku 2018, nastal správny čas na zmenu populárnej kolekcie Greenland.

Zmodernizovaný strih a udržateľnejšie materiály v kombinácii s nadčasovým grónskym estetikom. Ale vo Fjällrävene chceli urobiť viac, než len vylepšiť Greenland kolekciu, ktorá inšpirovala celé generácie Švédov, aby si užívali pobyt v prírode. Chceli sa vrátiť do Grónska, aby videli ako sa zmenila aj samotná krajina. A tak sa sem o 50 rokov neskôr vrátili, aby videli čo všetko sa zmenilo a obdivovali to, čo zostalo rovnaké. 

ss18-greenland_b0002617v2

Dôležitá misia

Spojenie sa s dvoma vedcami /Gabriel Lewis a Karina Graeter/, odborníkmi na klimatické zmeny, z Dartmouthskej univerzity v USA sa ukázalo ako výborné rozhodnutie“Klimatické zmeny sú najväčšou otázkou našej generácie. Naším hlavným cieľom je zistiť, či existujúce klimatické modely sú presné,” vysvetľuje Gabriel Lewis. “Až keď budeme môcť  povedať, čo sa deje práve teraz, môžeme mať oveľa väčšiu dôveru v predpovede toho, čo sa bude diať o 100 až 200 rokov.”

Spoločnosť Fjällräven sa už rozhodla pre zmenu, priaznivú pre klímu: materiál G-1000 je v novej kolekcii Greenland Updated nahradený materiálom G-1000 Eco  – ktorý je vyrobený z recyklovaného polyesteru a organickej bavlny. A pred niekoľkými rokmi prešli do používania impregnácie bez obsahu PFC v celom svojom rozsahu.

PFC sú chemikálie, ktoré sa ukladajú v prírode. Boli nájdené hlboko v Arktíde, množstvo kilometrov od akejkoľvek formy ľudského obydlia. Nie je známe veľa o ich dlhodobých účinkoch, ale pôvodné zistenia ukazujú, že PFC môžu predstavovať zdravotné riziká pre ľudí i zvieratá. Kvôli bezpečnosti sa spoločnosť Fjällräven v roku 2015 rozhodla úplne ich odstrániť zo svojej impregnácie.

b0003760v4

“Snažíme sa byť čo najaktívnejší,” povedala Christiane Dolva, manažérka udržateľnosti spoločnosti Fjällräven. “Naším prístupom je pozrieť sa na to, aké chemikálie sú škodlivé ale aj na tie, ktoré môžu byť potenciálne škodlivé. Pokiaľ si nie sme na 100% istí ich bezpečnosťou a vplyvom na životné prostredie – nebudeme ich používať.”

Fjällräven má niektoré z najprísnejších chemických požiadaviek v outdoorovom priemysle. Napríklad kladie rovnaký dôraz a prísnosť, čo sa týka chemických látok vo svojich bundách, ako majú značky vyrábajúce detské oblečenie. Ale len preto, že švédska značka robí oveľa viac v porovnaní s ďalšími značkami, neznamená to, že je spokojná. “Keď hľadáme nové alternatívy, ako sme to urobili s Eco-Shell, musíme sa uistiť, že tieto alternatívy sú skutočne lepšie a to trvá dlho. Veríme však, že je to dobre minutý čas,” hovorí Christiane.

ss18-greenland_b0002850

Greenland Eco-Shell Jacket – nová vlajková loď Fjällräven

Bunda je vyrobená z recyklovaného polyesteru a použitím impregnácie bez obsahu PFC, spolu s nadčasovou estetikou, nová Greenland Eco-Shell Jacket sa určite stane jednou z nových ikon Fjällrävenu. 

Fbundy