Horská chata s krásnym výhľadom na Julské Alpy

Radi by ste sa ubytovali v oblakoch? Myslíte si, že to nie je možné? Trochu áno. Takúto možnosť totiž ponúka horská chata, ktorá sa nachádza v 2 530 metrov vysokej hore Foronon del Buinz v Julských Alpách v Taliansku. 

Horská chata s krásnym panoramatických výhľadom na Julské Alpy bola pre verejnosť otvorená už v septembri 2012. Stojí na zaistenej ceste Ceria-MERLONI. Domček ponúka bezpečné útočisko pre všetkých unavených milovníkov prírody a pešej turistiky. Neobvyklú montovanú drevenú stavbu s veľkosťou 16 metrov štvorcových navrhol architekt Giovanni Pesamosca. Jej tvar sa podobá na stan a je celý zo špeciálneho, snehu odolného dreva a ocele. Vstupné dvere sú orientované na juh, vďaka tomu všetok sneh, ktorý v zime napadne, rozpustia slnečné lúče.

Vzhľadom k vysokej nadmorskej výške bolo nutné všetky stavebné materiály dopraviť na vrchol hory pomocou vrtuľníka, ktorý sa musel hore dostať celkom osemnásťkrát.

Do stavby sa zapojilo dvanásť nadšencov. Tím tvorili dobrovoľníci horskej záchrannej služby, odborníci na montované drevostavby a tiež priatelia tragicky zosnulého talianskeho horolezca a fotografa Luca Vuericha, ktorý zahynul pod lavínou v roku 2010 práve v Julských Alpách. Bolo mu 34 rokov. Chata nie je teda len príjemným útočiskom, ale aj poctou tomuto horolezcovi, ktorý má pri chate pamätnú dosku.