Jarná himalájska sezóna aj so slovenským podpisom

Jarná himalájska sezóna sa pomaly rozbieha a na najvyššie vrcholy našej planéty vyráža mnoho zvučných mien. Jedným z nich je aj popradský horolezec Peter Hámor, ktorý asi pred týždňom vyrazil na ďalšiu himalájsku expedíciu. Cieľom Himalayadventure MMXVI je, podobne ako minulý rok, výstup na ôsmu najvyššiu horu sveta – Manaslu (8163 m), ktorá sa nachádza v Nepále, v horskom masíve Gurkha. Spolu s Dhaulágirí sú to totiž posledné dve osemtisícovky, na ktorých Peter Hámor ešte nestál. Spoločnosť mu opäť robí najúspešnejší rumunský horolezec Horia Colibasanu, s ktorým spoločne lezú už od roku 2011 a v minulosti vystúpili na Shisha PangmuK tejto dvojici sa pridá ďalší slovenský horolezec Michal Gabriž, ktorý sa na Manaslu pokúšal vystúpiť už pred dvoma rokmi. 

2_balíme

Prvé tri až štyri týždne pobytu v Himalájach, sa bude trojica horolezcov v rámci aklimatizácie pohybovať v oblasti Dhaulágirí a Anna­purny a neskôr sa presunú pod Manaslu. Hlavným cieľom expedície je výstup na Manaslu novou cestou,  a jej najbližšieho suseda  Manaslu North (7 157 m). Výstupy budú vedené  ľahkým štýlom, bez pomoci výškových nosičov a umelého kyslíka.

Rano-v-Jomsone

Minuloročnú expedíciu na tento kopec ukončil Peter Hámor neplánovane. “Peter sa pri balení materiálu do BC pod Manaslu zranil – pri páde si zlomil rebrá. Dva dni sa presviedčal, že to ešte skúsi “rozchodiť”, no dnes už pochopil, že to musí vzdať. Expedíciu definitívne zrušil. Tohto roku mu teda himalájska osemtisícovka Manaslu nebude súdená. Dovolila mu len prejsť sa okolo nej, vyššie ciele musí Peter odložiť do budúcnosti.”

Takže držme všetci Petrovi a jeho kolegom palce aby tento rok všetko dobre dopadlo a v zdraví sa vrátili naspäť domov.

V Nepále momentálne pôsobí aj ďalšia slovenská expedícia. Vlado Štrba a Zoli Pál sa chcú pokúsiť o výstup a prelezenie veľmi náročnej Britskej (Boningtonovej) cesty na Mount Everest. Táto cesta, nazývaná aj „Hard Way“, patrí k tým ťažším výstupovým trasám, vedie v juhozápadnej stene a až v roku 1975 ( po šiestich pokusoch) ju preliezla veľká britská expedícia pod vedením Chrisa Boningtona. Pred samotným príchodom do BC pod Everestom chcú minimálne 6 – 8 týždňov stráviť na jednoduchých aklimatizačných výstupoch na ľahšie šesťtisícové vrcholy (Mera Peak, Island Peak, Lobuche). Aktuálne info o expedícii nájdete na facebooku alebo stránke everest.8000.

12819449_1698227180460470_7395237665166726656_o

Do Nepálu sa o nejaké 2 týždne chystá aj ďalšie známe meno, švajčiarska mašina Ueli Steck. Spolu s parťákom Davidom Gottlerom sa chystajú vystúpiť na najnižšiu zo 14 osemtisícoviek Shisha Pangmu (8027 m). Ueli v roku 2011 vytvoril rýchlostný rekord, keď južnou stenou Shisha Pangmy “vybehol” z BC na jej vrchol za 10,5 h a už vtedy mal v hlave tohtoročný plán: “Vtedy som objavil nad ľadovcom priamu líniu v tejto 2000 m vysokej stene.” Na expedíciu, ktorej cieľom bude prvovýstup v južnej stene, vyráža táto silná dvojica na konci marca.

12234877_10153857113028777_5339832449755349282_n

Okrem spomenutých osemtisícoviek sa chystajú aj ďalšie zaujímavé výstupy na Annapurnu, Dhaulagiri, Makalu či Lhotse.


Aktuálne info z expedície Petra Hámora môžete sledovať tu alebo na FB