Je možné vyliezť na najvyšší vrchol v každej krajine na svete za jeden ľudský život?

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, či je možné počas jedného ľudského života vystúpiť na najvyššie vrcholy všetkých  krajín sveta? A koľko je vlastne na svete štátov? Odpoveď na túto otázku je omnoho zložitejšia, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Počet štátov sveta je rozporuplná téma, na ktorú sa možno pozrieť z rôznych pohľadov. Podľa Organizácie spojených národov existuje na svete 193 členských štátov + 2 pozorovateľské štáty a to Vatikán a PalestínaVrcholov je síce menej, pretože mnohé z nich ležia priamo na hraniciach a sú najvyšším vrcholom dvoch i viacerých krajín, ale i tak je to poriadna výzva.

world-wall-map-political-without-flags_wm00001_h

Je zaujímavé, že sa o túto výzvu zatiaľ moc ľudí nepokúsilo. Vlastne len jeden jediný človek sa rozhodol vydať v ústrety tak obrovskému projektu. Je ním britský vojak Eamon Ginge Fullen, ktorý začal už v roku 1993 a doteraz sa mu podarilo zvládnuť všetky vrcholy v Európe a Afrike a vrcholy celkovo v 170-tich krajinách. Na prvý pohľad sa zdá, že mu už toho veľa neostáva. Má päťdesiat a pred sebou ešte kopec rokov. Ale napriek jeho neuveriteľnému odhodlaniu a snahe sám Fullen priznáva, že je málo pravdepodobné, že to dokončí. Fullen totiž vo svojich dvadsiatich rokoch utrpel srdcový záchvat pri pokuse o výstup na Everest.

11469

I napriek tomu je Fullen držiteľ dvoch Guinnessových rekordov za najrýchlejší výstup na všetky kopce v Európe i Afrike. 

Čo je potrebné na výstup na najvyšší bod každej krajiny na Zemi?

Ak by ste sa o niečo podobné chceli pokúsiť, najväčším a najťažším orieškom budú určite ázijské štáty. Tie prípadných záujemcov preveria hneď tromi najvyššími štítmi a následnou sériou náročných sedemtisícoviek:

Everest /Čína a Nepál/ – 8848 m
K2 /Pakistan/ – 8611 m
Kangchenjunga /India/ – 8586 m
Gangkhar Puensum /Bhután/ – 7570 m
Ismoil Somoni /Tadžikistan/ – 7495 m
Noshaq /Afganistan/ – 7492 m
Jengish Chokusu /Kyrgyzstan/ – 7439 m
Khan Tengri /Kazachstan / – 7010 m

Ďalším nemalým problém je určite politická čí vojnová situácia v krajinách. Napríklad výstup na najvyššiu horu Stredoafrickej republiky Mont Ngaoui /1410 metrov/ by vyžadoval vojenský obrnený konvoj, pretože hora je od roku 2012 obklopená bojujúcimi skupinami. To isté platí aj o najvyššej hore Čadu Emi Koussi /3445 m/. Mount Hermon /2814 m/ v Sýrii a Jabal An-Nabi Shu’ayb /3666 m/ v Jemene sú tiež problematické a dosť ťažké bude dostať sa aj na najvyššiu horu Severnej Kórei Paektu Mountain /2750 m/. Úplný zákaz výstupov na svoju najvyššiu horu /Gangkhar Puensum/ vydal v roku 2003 Bhután. Naopak prechádzkou ružovou záhradou možno označiť výstup na najvyšší bod Maldív, ktorý leží 5 metrov nad morom.

emi_koussi
/Emi Kooussi v Čade, foto: David Evans/

Takže okrem vreca plného peňazí a niekoľkých rokov driny, by ste museli mať aj šťastie a niekoľkokrát porušiť zákon. Ale určite by to stálo zato. Veď by ste boli úplne prvý na svete. Idete do toho?