Južná stena Lhotse – právom označovaná za himalájsky problém 21. storočia

Lhotse, štvrtá najvyššia hora sveta, leží na hranici medzi Nepálom a Tibetom, v tesnom susedstve Mt Everestu. Delí ju od neho len Južné sedlo (8000 m). Jej názov Lho Tse – v tibetštine “južný špic” poukazuje na to, že prináleží rozložitému masívu Everestu. Jej južná stena patrí medzi najväčšie a najobávanejšie steny na svete. Túto skoro 3500 metrov vysokú a extrémne strmú stenu nazval Reinhold Messner horolezeckým problémom 21. storočia. Toto himalájske monštrum mu nedovolilo vystúpiť k vrcholu a rovnako aj ďalším himalájskym velikánom, akými boli Tomo Cesena, Ricardo Cassin, Cristof Profit a Jerzy Kukuczka. Práve v tejto stene prišla poľská legenda himálajizmu v roku 1989 o život.

Lhotse
/foto od_Robert Brands/

Už šiesty pokus o výstup

Ako prvý a do tejto doby jediní, ktorí južnú stenu preliezli boli Ukrajinec Serguey Bershov a Rus Vladimir Karataev. Dvojici, zo 17-člennej ruskej expedície, sa famózny výstup podaril v októbri 1990. Tento rok sa o to pokúsi špičkový juhokórejský horolezec Hong Sung-Taek, ktorý dal dokopy silný tím, ktorý dorazil 9. apríla do základného tábora a aklimatizáciu plánuje priamo na Lhotse.

58581913_690752255082084_7786474793649307648_n

Hong Sung-Taek sa pod južnú stenu vrátil už šiesty krát, aby sa pokúsil o výstup po novej ceste. Znie to ako príbeh celoživotného osobného hľadania hraničiaci s posadnutosťou. Určité hľadanie dokonalosti na jednej z najťažších a najväčších stien v Himalájach. Hong Sung-Taek je späť, a prvý krát sa pokúsi o výstup na jar, a nie v jesennom post-monzúnovom období.

lhotse

“Južnou stenou vedie k vrcholu jediná bezpečná a logická cesta. Je chránená pred lavínami a pádmi kameňov. Už som ju vyliezol do výšky 8250 m a dúfam, že tento rok doleziem aj ten zvyšok,” dodáva k ceste Hong Sung-Taek, bývalý džudista, ktorý sa k horolezectvo dostal po zranení pri tréningu na olympiádu. 

Držíme palce – do šestice všetko dobré…