Aj vy patríte k ľuďom, ktorý so sebou na hory už nenosia tradičné keksy, ale rôzne bio, raw, gluten-free, müsli či proteínové tyčinky, ktoré sľubujú nekonečnú energiu, explóziu chutí, či lepší život? Na trhu je ich veľké množstvo, niektoré čisto prírodné z kvalitných surovín, iné len plné umelín a farbív.
A poznáte MARVA tyčinky? Tyčinky na hory do batoha, na raňajky, ku káve, pre deti ku preliezkam, ale aj do kabelky, keď nestíhate obedovať. Tyčinky z datlí a orechov, bez tepelnej úpravy. Prirodzene bez lepku a laktózy, ručne za studena lisované, vákuovo balené pre uchovanie čerstvosti. Za ich výrobou stojí Matin Varga, ktorého doviedla k tyčinkovému biznisu vlastná potreba.
Martin, zanietený športovec a horolezec, pôvodne vyštudoval Strojnícku fakultu na TUKE, a sem tam ešte pomáha otcovi s inžinierskou a projekčnou činnosťou. No teraz ho úplne pohltila práca v jeho Tyčinkárni MARVA, a všetku svoju energiu investuje do výroby zdravých sladkých tyčiniek. Martin sa tomu venuje celým svojím srdcom, a výsledkom je naozaj skvelá a najmä chutná práca. Ako teda vznikol úspešný podnikateľský nápad s tyčinkami?
Tyčinky sú momentálne hlavnou náplňou tvojho dňa. Ale pamätáš si ešte ako a kedy ti skrsol v hlave nápad, že začneš vyrábať tyčinky?
Áno pamätám. Nemohol som už jesť komerčné keksy na svojich lezeckých túrach, tak ma napadlo, že si tyčinku vyrobím sám, so surovinami aké uprednostňujem.
Aké ťažké je vôbec na Slovensku rozbehnúť prevádzku, ktorá denne vyrába čerstvé tyčinky?
Ľahké to nie je ani zďaleka, no nie je to nemožné. Mne to trvalo dva roky, a to som z toho 3 mesiace prerábal existujúce priestory. Je dosť veľký problém dostať sa k informáciám, čo všetko na takú výrobu človek potrebuje vybaviť. Ale nakoniec sa to všetko podarilo.
Koľko času prešlo od nápadu k realizácii a vyrobeniu prvej dávky tyčiniek?
Spolu 5 rokov. Tri roky som testoval a vyvíjal rôzne typy, ladil receptúru. Potom som začal vybavovať výrobnú prevádzku, súbežne s tým som stále testoval a vylepšoval receptúru.
Kvalita je u teba na prvom mieste. Aké náročné je zabezpečiť dostatok kvalitných surovín, z ktorých vyrábate tyčinky?
Je potrebné priebežne kontrolovať každú jednu dodanú šaržu suroviny. Kvalita sa mení, občas sa stane, že niečo vrátime dodávateľovi, no už som sa dostal k spoľahlivým zdrojom a stáva sa to minimálne.
Máš to nejako spočítané, koľko kusov tyčiniek ročne vyrobíte?
Vyrábame na objednávku, aby tyčinky boli čo najčerstvejšie a nestáli na sklade. Je to premenlivé, pomaly to stúpa. Minulý rok sme predali niečo cez 53 000 ks.
Koľko ľudí pomáha s výrobou?
Okrem mňa sa na výrobe podieľajú ďalší dvaja ľudia. Aneta, ktorá má na starosti výrobu a Inga predaj. Ja sa zameriavam na servis, nových zákazníkov, byrokraciu, reklamu. Keď treba, každý pomáha tam kde najviac treba.
Kde všade ich predávate? Myslím okrem Slovenska…
Zatiaľ sme hlavne kade tade po Slovensku, ale postupne pribúdajú aj objednávky z Čiech.
Ktoré tyčinky sa tešia najväčšej obľube u ľudí?
Ľudia majú v obľube hlavne kakao – čokoládu takže nie je prekvapením, že najviac sa predávajú Raw kakao, Čokohanka a Musli Extra Dark.
Čo sa týka jednotlivých „príchutí“, hľadáš inšpiráciu aj niekde inde, alebo ti ľudia píšu, akú tyčinku by chceli, alebo sa spoliehaš len na svoje chute a nápady?
Všetko z toho, no novú tyčinku nepúšťam do výroby pokiaľ s ňou nie som na 100% spokojný.
Plány do budúcnosti. Kde sa vidíš o ďalších 5 rokov?
Plánujem stavať novú väčšiu prevádzku v Malej Ide a rozšíriť predaj do Čiech. Uvidíme koľko to zaberie času, no počítam tak dva – tri roky.
Martinovi držíme palce a želáme stále väčší počet spokojných zákazníkov.
Tak čo, nedostali ste chuť na niečo dobré, zdravé a plné energie? Pohánka. Orechy. Ovocie. Každý si tu nájde to svoje.
VIAC INFO O CENÁCH A TYČINKÁCH MARVA na marva.sk
|
Foto použité v článku od Juliána Kaščáková – www.julianaphoto.sk