Najlepšie treky sveta + VIDEO

Magazín National Geographic sa rozhodol zostaviť rebríček 20 najlepších trekov sveta. Dôraz kládli nielen na cestu ako takú, ale do úvahy brali aj miestnu históriu a kultúru spätú s daným miestom. Samozrejme, že na každom treku zažijete skvelé outdoorové dobrodružstvo, ale každý z nich má tiež svoj bohatý príbeh. Tu je výber desiatich najzaujímavejších trekov z top 20-tky.

1. Púť okolo vrchu Kailash v Tibete

Zaujímavosť cesty: Jogíni a ostatní pútnici, ktorí na ceste hľadajú duchovné osvietenie. Dĺžka trasy: 32 míľ / 51,5 km/

Mt. Kailash je pozoruhodný himalájsky vrchol nachádzajúci sa v západnom Tibete. Kým výstup na samotnú horu je pre horolezcov zakázaný, pre hinduistov, budhistov a iných, je púť a 32 míľový traverz okolo tejto posvätnej hory, dôležitým rituálom. V blízkosti hory je zdroj veľkých riek ako Indus, Sutlej a Brahmaputra a na jej južnej strane sú dve sladkovodné jazerá. Manasarowar, ktoré je vďaka nadmorskej výške 4634 metrov, najvyšším zdrojom sladkej vody na svete a Rakshastal, ktoré má legendárny význam.

Je to tiež prvotriedny Himalájsky trek, ktorého zaujímavou súčasťou sú meditačné miesta pri vodopádoch, posvätná jaskyňa Zuthal PUK a 5766 metrov vysoký Dolma La Pass. Trek okolo Mt. Kailash začína a končí v meste Darchen. Častým východiskovým bodom je Káthmandu alebo 2000 km vzdialená Lhasa, kde si turisti môžu prenajať auto, sprievodcov či nosičov a vyraziť na kratší 14 dňový alebo dlhší 21 dňový trek.

2. Národný Izraelský trek, Izrael

Zaujímavosť cesty: Diaľková trasa určená pre všetkých, ktorí obdivujú staroveké i moderné dejiny ľudstva. Dĺžka trasy: 580-620 míľ / 933-1000 km/

Israel National Trail (INT) je chodník, ktorý sa vinie Izraelom od libanonskej hranice na severe až k pobrežiu Červeného mora na juhu, v dĺžke takmer 1000 kilometrov. Kvôli spôsobu, akým cesta prechádza Izrael, po jedinečnej fyzickej, etnickej a náboženskej stránke, INT získava povesť jedného z najväčších svetových diaľkových trekov.

3. Severný prechod parku Drakensberg, Lesotho, Južná Afrika

Zaujímavosť cesty: Dobrodružný, zaujímavý a dlhý trek cez úžasnú krajinu, vodopády, jaskyne a náhorné plošiny,  ktorý vyžaduje značné outdoorové zručnosti a isté znalosti s cestovaním po Afrike. Dĺžka trasy: 40 míľ /65 km/ z Mont-aux-Sources do Cathedral Peak.

Vynikajúci 65km dlhý trek pozdĺž vysokých okrajov severného zrázu Drakensberg. Jeden z top 10 svetových trekov, ktorý by mal každý z nás absolvovať aspoň raz za život. Počas cesty sa vám naskytne úžasný výhľad z rozľahlých útesov, ktoré tvoria okraj náhornej plošiny Lesotho, na zaujímavé skalné formácie, veže, piliere, hrebene a tiesňavy na pláňach KwaZulu-Natal. Druhová rozmanitosť zvieracej i rastlinej ríše, množstvo úžasných kvetov, vtákov a zvierat. Môžete stretnúť pastierov Sotho alebo krovákov, ktorí sú známi svojimi skalnými maľbami. Trek je ťažký aj z dôvodu, že cesta vedie cez odľahlé hory, kde sa môžete spoliehať iba sami na seba a svoje schopnosti. Takže základom celej cesty, je byť dobre pripravený.

4. Santa Cruz Trek, Cordillera Blanca, Peru

Zaujímavosť cesty: Jeden z najkrajších trekov sveta, s unikátnou prírodou, vo vyšších nadmorských výškach. Dĺžka trasy: cez 30 míľ /55 km/

Santa Cruz je určite najpopulárnejší niekoľko-dňový výlet v pohorí Cordillera Blanca. Je k tomu dobrý dôvod. Pôvodné lúky, úžasné divoké kvety, červené stromy Queñua, tyrkysové jazerá, biele ľadovce. Je to proste nádherná krajina. Cesta vedie vo vyšších nadmorských výškach, takže je potrebné sa dostatočne aklimatizovať. Skvelá voľba pre všetkých, ktorých láka vysokohorská turistika vo vysokých nadmorských výškach, dobrá alternatíva za himalájske túry…

5. Hayduke Trail, Utah a Arizona

Zaujímavosť cesty: Dlhé hardcore treky pre tých, ktorí chcú stráviť niekoľko náročných mesiacov sami v divočine, v drsných podmienkach. Pre fanúšikov piesku a červených skál. Dĺžka trasy: 800 míľ /skoro 1300 km/ v 14 častiach.

Tento trek je extrémne náročná, 1300 km dlhá cesta cez úžasné až dych berúce časti našej Zeme. Hayduke trail nie je koncipovaný tak, aby cesta viedla čo najjednoduchšie a najpriamejšie cez tento neuveriteľne rozmanitý terén, ale tak aby čo najviac vynikla krása „červenoskalnatej“ divočiny amerického juhozápadu.

Vzhľadom k extrémne náročnej a nebezpečnej povahe tejto trasy, by ste mali mať dostatok skúseností, zvlášť z púštneho prostredia, a byť vo výbornom fyzickom stave pred akoukoľvek časťou treku. Je to tým, že cesta prechádza intenzívne členitým, nespevneným terénom, ktorý nie je moc značený a pohybuje sa v nadmorskej výške od 600 metrov v Grand Canyone až po 3540 metrov na vrchole Mt. Ellen – južný vrchol.

6. Laugavegurinn/Fimmvörðuháls Pass, Island

Zaujímavosť cesty: Islandská divočina, sopky, drsná a nevyspytateľná krajina pre zdatných trekerov. Dĺžka trasy: 48 míľ /77 km/

Cesta vedie krásnou a rozmanitou krajinou: hory takmer vo všetkých farbách dúhy, veľké ľadovce,”revúce” horúce pramene, veľké rieky a jazerá. Obtiažnosť treku veľmi závisí od poveternostných podmienok. Túra trvá obyčajne štyri dni a jej východiskovým bodom je Landmannalaugar. Ubytovanie je možné v šiestich chatách pozdĺž trate alebo v kempoch umiestnených v blízkosti horských chát. Voľné táborenie je zakázané.

7. Vnútrozemský Trail z Montany cez Idaho, Wyoming, Colorado až do nového Mexika – CDT

Zaujímavosť cesty: Diaľkový pochod zaujímavou a rozmanitou krajinou, ktorý sa tiahne z Mexika až do Kanady. Dĺžka trasy: celá cesta má 3 100 míľ / 5 000 km/

Tento diaľkový pochod je jedným z najvýznamnejších trekov na svete. Bol založený Kongresom v roku 1978 a dnes má trial celkovú dĺžku takmer 5000km a tiahne sa od Mexika cez USA až do Kanady. Počas posledných 30 rokov sa z hľadiska fyzickej kondície, úžasného dobrodružstva, krásnych scenérií, divokosti prírody a histórie, stal jedným z najvýznamnejších trekov na našej planéte.

8. West Highland Way, Škótsko

Zaujímavosť cesty: Krása drsnej škótskej krajiny, skalnaté vrcholy, trávnaté plošiny, močiare…Dĺžka trasy: 96 míľ / 150 km/

Cesta vedie od trávnatých porastov cez husté lesy a kopce až do vyšších horských oblastí v Škótskej vysočine. Škótska krajina vytvára unikátne prostredie pre život rozmanitých druhov divej zveri a rastlinných spoločenstiev.

9. Snowman Trek v Bhutáne

Zaujímavosť cesty: Najťažšia z najťažších ciest…Dĺžka trasy: 200 míľ / 322 km/

Toto je pravdepodobne jeden z najťažších vysokohorských trekov, ale súčasne aj neuveriteľný zážitok pre každého, kto príjme túto výzvu. Úžasná nedotknutá krajina, skvelí ľudia a fascinujúca budhistická kultúra, to všetko je zárukou pre nezabudnuteľnú cestu do jedného zo svetovo najviac vzdialených kráľovstiev.

Snowman trek je pomenovaný po šiestich horách nad 7000m, ktorými trek traverzuje. Cesta prekonáva deväť priesmykov vo výške 4500m. Jedná sa o jeden z najvyššie položených trekov a súčasne aj jeden z najnáročnejších na svete.

10. Medzinárodný trail v Apalačoch – prechádza cez Kanadu, USA, Európu a Severnú Afriku

Zaujímavosť cesty: Medzikontinentálna trasa cez pohoria, ktoré majú rovnaký geologický pôvod. Dĺžka trasy: pôvodne 1862 míľ / 3000 km/. Cesta sa neustále rožširuje o nové krajiny.

Pôvodne táto cesta viedla len z Kanady a po celom východnom pobreží a vnútrozemí USA. Geologický výskum však časom odhalil, že Apalače vznikli v rovnakom období ako sa formovali pohoria aj v iných častiach sveta. Bolo to v čase keď ešte existoval prakontinent Pangea. Z tohto dôvodu vznikla cesta, ktorá vedie z Kanady, cez USA, Grónsko, Škótsko, Španielsko a cez Gibraltár až do Maroka. Postupne sa pridali aj ďalšie európske krajiny a cesta vedie aj cez Dánsko, Faerské Ostrovy, Francúzsko, Wales, Írsko, Island, Holandsko, Nórsko, Švédsko…

Hlavným cieľom celého tohto projektu, je okrem spájania ľudí a miest, podpora prírodného a kultúrneho dedičstva, zdravie a dobrá kondícia ľudí, ekologický prístup, priateľstvo a porozumenie, cezhraničná spolupráca a hospodársky rozvoj vidieka prostredníctvom eko-rekreácie.