Najprestížnejšie horolezecké ocenenie Zlaté cepíny opäť aj pre českú dvojicu

A je to vonku. Najprestížnejšie medzinárodné horolezecké ocenenie Piolets d’Or (Zlaté cepíny), ktoré sa udeľuje od roku 1992 za najvýznamnejšie alpinistické výkony roku, poputuje opäť aj k našim českým susedom a opäť je to rovnaká dvojica ako v roku 2018.

Marek Holeček spolu so Zdeňkom Hákom v máji 2019 uskutočnili čisto alpským štýlom prvovýstup na nepálsky Chamlang /7321 m/. Že si ocenenie právom zaslúžia dokazuje aj skutočnosť, že legendárny horolezec Reinhold Messner označil ich prvovýstup za doslova umelecký kúsok. “UFO line na Chamlang je veľmi inteligentný prvovýstup. Jedná sa o veľmi strmú stenu s viac ako dvojkilometrovým prevýšením. Je to krásna cesta a obtiažna stena. Spôsob, akým si tú cestu našli, by som označil za umelecké dielo,” nešetril chválou Messner.

Na vrchol hory Chamlang ako prvý vystúpil už v šesťdesiatych rokoch Japonec Anma spolu s Indom Sirdarom. Odvtedy prebehlo ďalších päť pokusov o zdolanie vrcholu vrátane úspešného výstupu Messnera s Douglasom Scottom. Hák s Holečkom si pre svoj prvovýstup zvolili náročnú dvojkilometrovú severozápadnú stenu, ktorá doteraz všetkým pokusom o úspešný výstup odolávala. Svoju cestu Holeček s Hákom pomenovali UFO line, čím chceli pripomenúť výstup Reinholda Messnera s Douglasom Scottom, ktorí v roku 1981 pri zdolávaní hory Chamlang prežili nezvyčajnú skúsenosť.

“Videli sme tam letiaci objekt, ktorý sa nepohyboval priamo. Bol to tmavý objekt, skôr hranatý ako okrúhly. Lietal z miesta na miesto a menil smer. Vyzeralo to ako UFO, ale čo to bolo, nevieme,” spomína na svoj výstup Messner.

ufoline_mara_a_hacek

Ďalšími tohtoročnými držiteľmi Zlatých cepínov budú:

• Američania Alan Rousseau a Tino Villanueva za výstup západnou stenou na Tenge Ragim Tau /6938 m/ v Nepále

Tengi-Ragi-Tau_T-Villanueva
/©Tino Villanueva/

• Američania Mark Richey, Steve Swenson, Chris Wright a Graham Zimmerman za výstup na Link Sar /7041 m/ v Pakistane

link sar
• Japonci Kazuya Hiraide a Kanro Nakajima za výstup na Rakaposhi /7788 m/ v Pakistane

Rakaposhi
/©Kenro Nakajima/

Ocenenie budú aj tento rok odovzdané opäť v Poľsku, na festivale Ladek Mountain Festival v termíne 11. – 22.9.2020.