Najprestížnejšie horolezecké ocenenie Zlaté cepíny za výkony na troch vrcholoch začínajúcich na písmeno “L”

Najprestížnejšie medzinárodné horolezecké ocenenie Piolets d’Or (Zlaté cepíny), ktoré sa udeľuje od roku 1992 za najvýznamnejšie alpinistické výkony roku, sa bude tento rok niesť v trochu smutnej atmosfére. V rámci horolezeckého festivalu v poľskom meste Ladek, ktorý sa uskutoční v dňoch 19. – 21. 9. 2019, budú ocenené tri inovatívne výstupy na Latok I, Lunag Ri a Lupghar Sar, pričom dva z nich budú bohužiaľ odovzdané in memoriam.

zc

David Lama – sólo výstup na jeden z najvyšších zostávajúcich nevylezených vrcholov v Nepále

Porotu najviac zaujal sólo prvovýstup Davida Lamu na Lunag Ri /6907 m/, vrchol ležiaci na nepálsko-tibetskej hranici. David Lama sa pokúšal o novú cestu cez západný hrebeň už dvakrát spoločne s americkou legendou Conradom Ankerom. V roku 2015 sa museli otočiť 300 metrov pod vrcholom a o rok neskôr postihol Ankera (54) počas expedície srdcový infarkt. V októbri sa mu sen konečne splnil a po úspešnom sólo výstupe západného hrebeňa sa stal vôbec prvým horolezcom, ktorý na tento krásny a veľmi ťažko dostupný vrchol neďaleko osemtisícovej Cho Oyu vystúpil.

david-lama-on-the-summit-of-lunag-ri

Hansjörg Auer – náročný sólo výstup západnou stenou na málo známom vrchole západného Karakoramu

Hansjörg Auer, rodák z tirolského údolia Ötztal vystúpil v júli 2018 na sedemtisícovku Lupghar Sar West /7100 m/. K vrcholu vystúpil západnou stenou alpským štýlom a navyše sólo. Predviedol tak ďalší parádny a obdivuhodný výkon.

563 kl-hansjoerg

Aleš Česen, Luka Stražar /SLO/, Tom Livingstone /U.K./ – prvovýstup na kultovú horu v centrálnom Karakorame

Veľmi ťažko prístupný skalný obor Latok I /7145 m/ už od začiatku priťahoval tých najlepších a najodvážnejších alpinistov sveta. V auguste 2018 sa trojici alpinistov Aleš Česen, Luka Stražar a Tom Livingstone podaril unikátny výstup severného hrebeňa Latoku. Prvovýstup alpským štýlom im zabral zhruba týždeň. Bez pochýb sa jedná o jeden z najväčších alpinistických kúskov posledných rokov.

36662203_10155359907052032_2047218920670101504_n

O úplne prvý prelez hrebeňa sa ako prví pokúšali Američania /Jim Donini, Michael Kennedy, Jeff Lowe a George Lowe už v roku 1978. Na hore vtedy strávili neuveriteľných 21 dní a prekonali všetky ťažké miesta. Výstup nakoniec museli kvôli minimalizácii zásob, vetru, chladu a zhoršujúcemu sa zdravotnému stavu Jeffa Loweho ukončiť 150 výškových metrov pod vrcholom . Od tej doby sa na severný hrebeň vydalo množstvo expedícií, ale žiadna nebola úspešná. Prvý a doteraz jediný výstup na horu sa uskutočnil v roku 1979, keď na vrchol z juhu dorazil japonský tím.