Nechcený autoportrét – dokumentárna dráma Rasťa Hatiara. Silný príbeh a vlastný spôsob vyrovnávania sa s hlbokou tragédiou

Štvrtok 28. február 2019 bude už navždy čiernym dňom v živote Rasťa Hatiara. Pri túre v Mlynárovom žľabe zahynul jeho najlepší kamarát, profesionálny horský záchranár Roman Bencúr, a sám Rasťo vyviazol akoby zázrakom. O 9 mesiacov sa na miesto nešťastia vyberie opäť. Ako východisko zložitej psychickej katarzie tak vzniká nechcený autoportrét.

Pre Rasťa Hatiara to bol asi najťažší film, na ktorom pracoval, čo dokumentujú aj nasledovné slová. “Doteraz som vždy filmoval príbehy o živote iných, so šťastným koncom, až na tento, ktorý je bohužiaľ o nás. Rád by som povedal to, čo pri každom svojom filme, že som rád, že vám môžem predstaviť nový film. No tento krát to povedať nemôžem. Napriek tomu jednej veci rád som, že som ho dokončil, nebolo to jednoduché. Robil som ho pre seba, pre pamiatku na kamaráta a možno aj pre druhých. Raz som v jednom filme čítal vetu: Sme aj to, čo sme stratili. Bol by som rád, keby to bola pravda…”

Dvaja kamaráti, skialpinisti, sa vybrali na výstup. V horách je nádherný deň, ale všetko náhle zmení lavína. Roman – profesionálny horský záchranár po dlhom páde zahynie, Rasťovi sa po dráme spojenej s útrapami a rizikom na hranici života, akoby zázrakom podarí prežiť. Kamera, na ktorú celú cestu natáčal, je nepoškodená. Zasiahnutý hlbokou tragédiou sa s touto skúsenosťou pokúša vyrovnať vlastným spôsobom

122032974_10217753361049304_4331046758391938622_o

Kúpou tohto filmu prispejete na vybraný dobročinný projekt, ktorým bude podpora človeka v núdzi, podpora pozostalých po obetiach horských nešťastí, podpora človeka, ktorý to bude potrebovať alebo podpora všeobecne dobrej veci. O použití vyzbieranej sumy vás budeme informovať.


Nový film Rasťa Hatiara sleduj tu → Nechcený autoportrét