Osem filmov plných dobrodružstva, ktoré ponúkajú virtuálny únik

Pretože všetci v súčasnosti trávime doma dosť času, zostavili sme pre vás osmičku filmov plných dobrodružstva z rôznych kútov sveta, ktoré ponúkajú krátky virtuálny únik,  a možno dokonca veľkú inšpiráciu pre vaše budúce dobrodružstvá. 

PROJEKT PATHAN

Na mnohých festivaloch ocenený film režiséra Guillaume Brousta dokumentuje horolezeckú výpravu do údolia Thagas, v pakistanskom Karakorme. V roku 2018 sa belgicko-francúzsko-argentínska skupina lezcov vydala do Pakistanu na dosiaľ nevylezené steny. Čaká vás veľké big wall dobrodružstvo plné prekvapení, hranoliek a nečakaných zvratov!

RJ RIPPER

Neuveriteľný príbeh o Rajeshovi (RJ) Magarovi, ktorý vyrastal pod mohutnými štítmi Himalájí a sníval svoje sny o kariére horského cyklistu. V detstve jazdil Rajesh na bicykloch, ktoré si postavil z častí, ktoré pozháňal v uliciach Káthmandu, aby sa vo veku 21 rokov stal štvornásobným nepálskym národným šampiónom. Príbeh premeny snov na skutočnosť.

ASCENDING AFGHANISTAN: Afganské ženy riskujú svoje životy kvôli rovnosti  

Ide o príbeh skupiny 16- až 19-ročných afgánskych dievčat, ktoré sa usilujú vytvoriť prvý ženský horolezecký klub v Afganistane, v krajine, ktorá ženy obmedzuje v mnohých oblastiach. 6. augusta 2015 sa tím 13-tich mladých dievčat vydal na historický výstup. Ako prvé ženy v Afganistane sa rozhodli vystúpiť na najvyššiu horu Mir Samir. Tím sa pustil do 16-dňovej expedície, v snahe zmeniť povesť krajiny ako jedného z najnebezpečnejších miest pre ženy na svete. 

V KRAJINE GRIZLYOV

Po návrate z vojny vo Vietname, strávil eko-bojovník Doug Peacock mnohé roky sám v divočine Wyomingu a Montany, pozorovaním medveďov grizly. Pobyt v divočine zmenil jeho pohľad na život. Pri ochrane medveďov grizly žijúcich v Yellowstone, Peacock uvažuje o dôležitosti biotopu a o tom, prečo naďalej bojuje o zachovanie divokých prostredí USA.

TREELINE – KDE SA KONČÍ LES 

Dobrodružný film, ktorý je akýmsi vyznaním obdivu stromom, najstarším bytostiam na Zemi. Ako hovoria autori filmu, stromy sú „živé mosty do obrovskej minulosti našej planéty, ich príbehy sú vpísané do letokruhov počas stáročí i tisícročí“.

PROJEKT LORAX

Vzdialené hory Tasmánie, šesť priateľov, dva extrémne športy, zručné využitie vizuálnych nástrojov, kvalitná hudobná zložka a predovšetkým naliehavý zmysel pre rozprávanie a vizuálne zobrazenie.

CANOE

Tento dobrodružný film zachytáva ľudské spojenie a puto medzi človekom a jeho kanoe. Prostredníctvom príbehov piatich vodákov v provincii Ontario v Kanade, zdôrazňuje film silu ľudského ducha a to, ako môže byť kanoe prostriedkom na vytváranie hlbokých a zmysluplných spojení.

BAFFIN BABES – 80 dní v Arktíde

Úžasné dobrodružstvo štyroch statočných žien z Nórska a Švédska, ktoré sa vydali na dobrodružnú cestu do kráľovstva ľadových medveďov. “Nie sme ako tí chlapi, čo chcú byť cool. S ľadom a fúzmi a to všetko … My chceme byť jednoducho outdoorové…” Hovorí Emma Simonson na otázku či je potreba mať fúzy, aby bola drsná. Baffin Babes dokazujú presný opak. Ak si stále niekto myslí, že štyri ženy nemôžu vydržať 80 dní trvajúcu expedíciu bez záchodu a sprchy, po zhliadnutí tohto filmu bude presvedčený o opaku. Pozrite sa na najdlhšiu ženskú lyžiarsku cestu: 1200 km skrz arktickú pustatinu naprieč kanadským ostrovom Baffin. Nie je to zrovna prechádzka parkom, ak vezmeme do úvahy 120 kilogramov na saniach, teploty – 40°C a polárne medvede okolo.