PAVÚK – filmový portrét osobnosti slovenského horolezectva Pavla Pochylého

Super správa. Už v blízkej dobe sa môžete tešiť na filmový portrét kontroverznej osobnosti slovenského horolezectva Pavla Pochylého (1945 – 2000), prezývaného Pavúk. Film mal premiéru koncom júna na festivale Art Film Fest Košice a určite sa objaví aj na ďalších zaujímavých festivaloch. 

Jeho životný príbeh vyráža dych

Pavel Pchylý sa riadil krédom, že nemožné je len jednou z možností. Jeho životný príbeh dodnes vyráža dych. Žil v zlatej ére horolezectva. V čase, keď v Tatrách ešte bolo čo riešiť. Za skutočnosť, že priestor pre problémy sa v našich horách zúžil, môže vo veľkej miere práve Pavel Pochylý. Vyriešil všetky najvýznamnejšie výzvy strmých tatranských stien, čím sa nezmazateľne zapísal do dejín slovenského horolezectvaKaždú náročnú stenu zdolal tým najťažším horolezeckým výstupom.

PP

Je osobnosťou natrvalo zapísanou vo horolezeckých sprievodcoch. Pre nadchádzajúce generácie mladých horolezcov je osobnosťou, o ktorej veľa nevedia. Kolujú o ňom mýty a legendy. Napriek sláve, ktorú dosiahol si narobil aj veľa neprajníkov. Svojou nekompromisnou povahou. Pravidlá boli pre neho viac na prekážku a hľadal spôsoby, ako ich obísť, a to nielen v horolezectve, ale aj v živote. Ale bez spôsobu myslenia, ktorým ovplyvňoval nielen šport, ale aj svoje blízke okolie, by nikdy nedosiahol to čo vykonal. Čo v Tatrách po ňom zostalo. Vyriešil problémy, ktoré tu do jeho príchodu boli. A že nimi inicioval ďalšie, ktoré vznikali…  Aj o tom má byť tento film. Lic a rúb. Dve tváre človeka, ktorý žil na hrane. Oslavovaný a odmietaný…

Oslavovaný a odmietaný

Horolezectvo nie je aktivitou, pri ktorej sa aktéri dožívajú vysokého veku. A predsa. Niekoľko posledných rovesníkov  Pavúka, ako Pochylého horolezci prezývali, je ešte stále medzi nami. Z mozaiky ich rozprávaní sa autorom dokumentu podarilo zrekonštruovať príbeh horolezca, ktorý sa svojou cieľavedomosťou dostal riadne ďaleko, riadne vysoko a nevyhol sa  pritom, či v záujme toho, ani pádom. Napriek neprajnosti doby, v ktorej žil, napriek prešľapom, ktoré urobil a za ktoré ho doba neľútostne a tvrdo trestala. 

Toto a ešte oveľa viac nájdete v novom filme režiséra Ľubomíra Slivku – Pavúk.