Peter Hámor – HIMALAYADVENTURE MMXIX – pokus o prvovýstup na Dhaulágirí /8167 m/ severozápadným hrebeňom

Peter Hámor odletel začiatkom marca do Káthmandu. Jeho hlavným cieľom je prvovýstup na siedmu najvyššiu horu sveta Dhaulágirí /8 167 m/ severozápadným hrebeňomV roku 2017 spolu s Mišom Sabovčíkom už na vrchol Dhaulágirí vystúpil, ale severovýchodným hrebeňom. Plánovaný prvovýstup severozápadným hrebeňom museli odložiť na inokedy. Tohto roku sa chce o výstup týmto nádherným hrebeňom pokúsiť opäť a jeho spolulezcom bude opäť raz rumunský výškar Horia Colibasanu. Pred výstupom na mohutný ľadový masív, obtekaný riekami Kali Ghandaki a Miagdi Khola, strávil niekoľko týždňov v oblasti osemtisícovej Manaslu a v údolí Solo Khumbu s najvyššou horou sveta Mount Everest, kde kvôli aklimatizácii vystúpil na niekoľko „nižších“ hôr.

b_P1030139

Na vrchol Dhaulágirí sa po prvý raz podarilo vystúpiť až v piatok 13. mája 1960 štyrom členom medzinárodnej expedície vedenej Maxom Eiselinom – Kurtovi Diembergerovi, Petrovi Dienerovi, Ernstovi Forrerovi a Albinovi Schelbertovi. Spolu s nimi na vrchol vystúpili aj dvaja nepálski výškoví nosiči, Nima Dorje a Nawang Dorje. Dnes vedie na vrchol Dhaulágirí pätnásť mimoriadne náročných výstupových trás, „Biela hora“ však stále láka výškových horolezcov svojimi obrovskými  stenami, či dlhými hrebeňmi a piliermi.

IMG-20190410-WA0003

Peter a Horia už v základnom tábore

Aklimatizačná časť tohtoročného himalájskeho dobrodružstva je úspešne za nimi. Po mimoriadnom februárovom snežení je všade veľa snehu, populárny Annapurna Base Camp, jedna z obrovských lavín úplne zničila, do základného tábora pod Manaslu sa kvôli snehu ešte stále nedá dostať, tak uvidíme, čím ich prekvapí tretia zo sestier, Dhaulágirí.

Everest-z-Gokyo-Ri
/Everest z Gokyo Ri/
Makalu-Ama-Dablam-a-Cholatse-z-Cho-La
/Makalu, Ama Dablam a Cholatse z Cho La/

Momentálne sú už Peter, Horia a Marius v Japanese Campe vo výške 4200m, ktorý bude ich základným táborom. Momentálne ešte čakajú na zvyšok svojho materiálu. Počasie zatiaľ nie je ideálne, búrky a sneh sú na dennom poriadku, no dúfame, že sa čoskoro umúdri.

56890276_2098448543606192_6056010351009333248_n

“Pred dvoma rokmi sa nám spolu s Miškom Sabovčíkom podarilo vystúpiť na vrchol severovýchodným hrebeňom. Podarí sa nám to aj v tejto slovensko – rumunskej zostave? Bude k nám Dhaulágirí aj tentoraz rovnako milá a prívetivá? Klasické predexpedičné otázky, trocha neistoty a veľa odhodlania. Určite však urobíme všetko preto, aby sme mohli domov posielať samé dobré správy…” napísal mimo iného Peter Hámor na svojej FB stránkekde môžete sledovať aktuálne dianie jeho expedície.

Držte všetci palce.