Peter Hámor a Mišo Sabovčík sa pokúsia o dokončenie prvovýstupu na Dhaulágirí severozápadným hrebeňom

Peter Hámor sa tento rok vráti do Himalájí s rovnakým cieľom ako v roku 2019. Pokúsiť sa o prvovýstup severozápadným hrebeňom na siedmu najvyššiu horu sveta Dhaulágirí /8 167 m/Tohto roku vyrazia do Himalájí vo štvorici. Jeho rumunskí priatelia a spolulezci z minuloročného pokusu, Horia Colibasanu a Marius Gane a tentoraz aj jeho kamarát a parťák z vrcholu Dhaulágirí spred troch rokov, Michal Sabovčík. Všetky prípravy pomaly vrcholia a ich tohtoročné himalájske dobrodružstvo sa začne už o pár dní 8. marca. 

56890276_2098448543606192_6056010351009333248_n

Myšlienku pokúsiť sa preliezť poslednú logickú líniu na vrchol jednej z najkrajších hôr Himalájí nosil Peter Hámor v hlave od roku 2009, kedy ju uvidel po prvý raz. Nádherný priamy hrebeň začínajúci takmer 1,5 kilometrovou skalnou bariérou zakončenou hrozivo vyzerajúcim visutým ľadovcom. Práve tento múr bol doteraz neprekonateľnou prekážkou a dôvodom, prečo je severozápadný hrebeň stále neprelezený. 

dhaula

Koniec minulej expedície pre silný vietor kúsok od vrcholu

Minulý rok bola trojica lezcov Peter Hámor, Horia Colibasanu a Marius Gane už celkom blízko svojho cieľa. Po troch týždňoch hľadania čo najbezpečnejšej trasy a lezenia, sa im nakoniec podarilo dostať na samotný hrebeň vo výške takmer 6000 metrov. Cesta sa pred nimi často až zázračne otvárala a čím boli vyššie, tým bola logickejšia a ľahšia. To, čo bolo najväčším otáznikom a čoho sa najviac obávali, mali zrazu za sebou a ich radosť bola naozaj veľká. Terén na hrebeni bol už oveľa miernejší a boli presvedčení, že už ich nič nemôže zastaviť. Potrebovali „iba“ pár dní dobrého počasia, aby svoju cestu ukončili tak, ako sa patrí – na vrchole.

Nástup-do-steny-hrebeňa.
/©peterhamor.com/
DCIM100GOPROGOPR1038.JPG
/©peterhamor.com/

A tu ich šťastie, ktoré dovtedy mali, definitívne opustilo. Silný vietor, fúkajúci na Dhaulágirí takmer nepretržite, bol na exponovanom hrebeni naozaj nepríjemný a nebezpečný a ani na tretí pokus ich na vrchol nepustil. Veľa nádeje na zlepšenie počasia nedávali ani predpovede, a tak sa rozhodli expedíciu ukončiť. Ale ako sám Peter Hámor na svojej stránke napísal, keď pred deviatimi mesiacmi opúšťali základný tábor pod severozápadným hrebeňom Dhaulágirí bolo im všetkým jasné, že urobia všetko pre to, aby sa tu čo najskôr vrátili. A dočkali sa.

13-Puja-a-náš-chorten-v-základnom-tábore-pod-stenou-SZ-hrebeňa.
/©peterhamor.com/

“Tohto roku vyrážame do Himalájí vo štvorici. Moji rumunskí priatelia a spolulezci z minuloročného pokusu, Horia Colibasanu a Marius Gane a tentoraz aj môj kamarát a parťák z vrcholu Dhaulágirí spred troch rokov, Michal Sabovčík. Všetky prípravy pomaly vrcholia a naše tohtoročné himalájske dobrodružstvo sa začne už o pár dní 8. marca. Tak ako každý rok aj tentoraz sa budem snažiť informovať Vás čo najpodrobnejšie o tom, čo sa v Himalájach deje a ako prebieha náš výstup. Ďakujem všetkým mojim sponzorom, výstrojcom a podporovateľom, aj vďaka ktorým sa môžeme spolu s mojimi kamarátmi pokúsiť o dokončenie nášho prvovýstupu severozápadným hrebeňom na vrchol jednej z najkrajších himalájskych osemtisícoviek…” 

Tak držíme všetkým zúčastneným palce…


Dianie na expedícii môžete sledovať na FB stránke alebo blogu Petra Hámora