Prívaly snehu, ľadu a adrenalínu sú za dverami! Festival zimných dobrodružstiev Snow Film Fest 2022

Snow Film Fest má v Pov. Bystrici už svoje stabilné miesto. Každoročne sa na tomto neskoro jesennom podujatí stretávajú stovky priaznivcov snehu, ľadu, hôr a dobrodružstva, aby si užili prehliadku zaujímavých filmov a prezentácií. Bude tomu tak aj v tomto roku. V sobotu 26. novembra sa od 17:00 hod. uskutoční v kine Mier v poradí už deviaty ročník tohto festivalu, na ktorom si prídu na svoje hlavne milovníci extrémnych zážitkov, čerstvého prašanu a arktickej divočiny.

sff

Filmová prehliadka “SNOW FILM FEST” je najväčšie podujatie svojho druhu, ako uvádza aj organizátor festivalu Juraj Lukáš: “Považská Bystrica je iba jednou zo zastávok festivalu, ktorý zavíta až do 200 miest Českej a Slovenskej republiky. Nás mimoriadne teší fakt, že práve naše mesto je jedným z najúspešnejších organizátorov v celom Česko – Slovensku.” hovorí Juraj Lukáš a ďalej dodáva: “Celovečerné premietanie špičkových filmov plných extrémneho lyžovania, zimného lezenia, skialpinizmu a ďalších extrémnych zážitkov a športov dokáže zakaždým pritiahnuť stovky ľudí. Po ročnej prestávke sme opäť pripravili zaujímavý program, ktorí poteší všetkých priaznivcov zimných radovánok”

mast

Patagóniou na koňoch – bez jazdeckých skúseností, ale s veľkou odvahou

Joži a Paliporiadni “týpkovia”, ktorí majú radi dobrodružstvo a netradičné výzvy. Bez jazdeckých skúseností, ale s veľkou odvahou, sa tento krát rozhodli precestovať Patagóniu zo severu na juh na koňoch.  Joži mal vtedy ešte len mesačnú skúsenosť s jazdou na koni, Pali vôbec. Nie je to však ich prvá takáto cesta. Splavili Dunaj bez toho, aby vedel Pali plávať. Precestovali Vietnam na motorke, bez predošlých motorkárskych skúseností. Dokonca prestopovali Čínu bez znalosti čínskeho jazyka. Takže rovnako ako všetky ich cesty, aj táto stála za to. Dokážete si predstaviť, ako to dopadlo a že zábava bude zaručená. Môžete sa o tom presvedčiť na ich prednáške “Patagónia na koňoch”, ktorá celý festival odštartuje a bude určite veľkým ťahákom tohto ročníka.

kone_spina

278188140_3172519523035768_6948547402714392381_n

Na čo ďalšie sa ešte môžete tešiť?

Zaujímavé filmy z rôznych kútov sveta, dve české snímky a jeden animák. Na úvod to bude taliansky film s názvom Prezieravosť. Cieľom expedícií je obvykle dobytie vrcholu nejakej hory. Pre rýchlostného horolezca a skialpinistu Benedikta Böhma a jeho tím, pôsobiaci na Putha Hiunchuli v pohorí Dhaulagiri v Nepále, je za tým ale oveľa viac. Ako možno skúsenosti z hôr preniesť do bežného života? To sa dozviete v tomto dokumente.

Alexdemilia_himchuli2019-07915

Vo filme Za prašanom do Jyrgalanu vyráža partia českých freeriderov hľadať prašan do bývalého banského mesta Jyrgalan v Kirgizsku, kde sa síce zastavil čas pred 30 rokmi, ale je veľmi bohaté na sneženie a tým aj na prípadné lavíny.

P2322009

Ľadová voda v hlavnej úlohe

Spojiť snowboarding a splav rieky počas najchladnejšieho obdobia v roku nevyzerá ako úplne najlepší nápad. Svoje o tom určite vedia štyria neohrození snowboardisti, ktorí sa v polovici januára vydali na 140 km dlhú plavbu po rieke Columbia, a počas toho si užívali lajny na svojich doskách. Nenechajte si ujsť dobrodružný kanoistický film o snowboardingu s názvom Bez pádla.

Pri vode ostaneme aj v ďalšom snímku. Vodopády na severe Islandu sú výzvou pre odvážnych vodákov. Ako šialení však musíte byť, aby ste to skúsili v zime? Spýtajte sa Matza Brustmanna, Adriana Matterna, Jobsta Hahna z Nemecka a Sama Suttona z Nového Zélandu, ktorí začiatkom marca cestujú do Goðafossu, aby si trúfli na neobyčajné! Ako to dopadlo uvidíte vo filme Ľadový tanec na Godafosse.

Photo 5 (1)

Desať dní pekla

Ako sa hovorí, to najlepšie nakoniec, a rovnako tomu bude aj na našom festivale. Marek “Mára” Holeček je jedným z najúspešnejších a najskúsenejších horolezcov súčasnosti, a má rád poriadne drsné výzvy, v ktorých neraz ide o život. Nie je tomu inak ani vo filme Nebeská pasca, ktorý zachytáva dramatický prvovýstup Marka a jeho spolulezca Radoslava Groha západnou stenou Baruntse. Desať dní pekla, ktoré sa zapísali do histórie himalájskeho lezenia.

240719612_417659589725638_7278036663667133064_n

Chleba s masťou a cibuľou

A to nie je všetko. Pre každého účastníka je opäť pripravené občerstvenie, káva/čaj či chlieb s masťou a cibuľou. A na úplný záver nebude chýbať ani obľúbená tombola. Príďte a užite si príjemne popoludnie so svojou rodinou či priateľmi horalmi.

fotoprogram22

Snow Film Fest bol podporený z participatívneho komunitného rozpočtu Mesta Považská Bystrica.

PARTICIPATÍVNY komunitný ROZPOČET2