Prvý B.A.S.E. jump z Kilimandžára

Popredný svetový basejumper – 50 ročný Valery Rozov – uskutočnil ďalší extrémny kúsok. Pred pár týždňami, 10. februára 2015, ako vôbec prvý BASE jumper v histórii, zoskočil z Kilimandžára (5895 m), najvyššieho vrcholu afrického kontinentu ležiaceho v Tanzánii. Tento sopečný vulkán je najvyššia samostatne stojaca hora na svete, z ktorej sa o podobný kúsok zatiaľ nikto nikdy nepokúsil. Až do teraz.

Ruský dobrodruh dosiahol pred zoskokom najskôr najvyšší bod v Afrike, strávil noc vo vrcholovom kráteri (5750 m) a za svitania, kedy vulkán nezahaľujú časté mraky a je najlepšie viditeľnosť začal s prípravou na skok. 

Rozov našiel jediný exit s dostatočne strmou skalou v lezeckej ceste”Western Breach Wall” vo výške približne 5460 m. Pri skoku, strávil Valery viac ako jednu minútu voľného pádu a prekonal horizontálnu vzdialenosť viac ako 3 km. Zmena v nadmorskej výške medzi miestom zoskoku (5460 m) a miestom pristátia  (Barranco Camp, 3950 m) bola viac ako 1500 m.

“Na tento skok som sa pripravoval celý rok,” povedal Valery krátko po pristáti v base campe,”takže si asi dokážete predstaviť aký je to úžasný pocit, keď ste úspešní. Som veľmi nadšený, že sa mi to podarilo.”

Skok z Kilimandžára bol jedným z mnohých zoskokov, ktoré dosiahol tento legendárny Rus po celom svete. Jeho asi najlegendárnejší bol BASE jump z Everestu. V roku 2013 uskutočnil skok z rekordnej výšky, skočil z Mt Changtse, 7220 m, dcérskeho vrcholu Mt. Everestu.