Radíme: Ako si správne vybrať spacák?

Ak sa rozhodujete kúpiť si spací vak, tak majte na vedomí, že univerzálny spací vak neexistuje. Spacák vás nehreje ale izoluje!

1797369_10152247644157560_1826450244_n

Podľa teploty môžeme spacie vaky rozdeliť na:

EXPEDIČNÉ – určené do tých najchladnejších podmienok. Ako výplň sa používa husacie alebo kačacie páperie a perie. 

4 SEZÓNNE – určené na zimné obdobia v stredne vysokých horách. Ako výplň sa používa husacie alebo kačacie páperie a perie. 

3 SEZÓNNE – určené na obdobie od jari až do jesene. Ak hľadáte extrémne ľahký spacák, odporúčame páperie. Ak vám nejde o každý gram alebo ho budete využívať vo vlhkom prostredí, odporúčame ako výplň syntetiku.

LETNÉ – určené na letné obdobie kedy sa ako výplň používa prevažne syntetika. 

Podľa výplne rozlišujeme spacie vaky:

PÁPEROVÉ -používa sa buď kačacie alebo husacie páperie, ktoré má lepšie izolačné vlastnosti.

SYNTETICKÉ – používajú sa rôzne druhy syntetických vlákien. 

Pri výbere spacieho vaku je základom to, aby ste vedeli definovať, v akých podmienkach budete spací vak najčastejšie používať. Ak sa chystáte do destinácií, kde nie je vysoká vlhkosť vzduchu a  kde kolíšu teploty, tak odporúčame ľahký a skladný páperový spacák. Ak idete do vlhka, tak určite odporúčame umelé vlákno. 

11111815_931446663560022_8153167359895969292_o
/foto by_Proti Větru/

Páperové spacáky

Medzi najväčšie výhody páperový spacákov patrí váha, živostnosť a zbaliteľnosť, skladnosť. Naopak nevýhodou, je nevhodnosť využitia vo vlhkom prostredí a vyššia cena oproti syntetike. Pri páperových spacákoch sa stretávame s označeniami ako CUIN alebo 80/20, prípadne 90/10. CUIN – jedna unca v kubických palcoch cu in/oz = in3/oz . V praxi to vyjadruje vlastne schopnosť páperia “nasať” vzduch. Čím je táto hodnota vyššia, tým spacák lepšie izoluje.

Hodnota 80/20 alebo 90/10 je pomer, ktorý udáva podiel páperia a peria v spacích vakoch. 

Používaním rôznych komorových systémov, hlavne u páperových spacích vakov, sa eliminuje pohyb peria a páperia do strán a vďaka komorám náplň zostáva na mieste. Keďže izoluje vzduch a nie páperie, je dôležitým ukazovateľom pri výbere hlavne výška izolačnej vrstvy a nie množstvo samotnej výplne. Tým pádom potrebujeme čo najviac vzduchu nahnať do páperia. Čím je páperie kvalitnejšie a plnivejšie, tým je spacák schopný väčšej izolácie, a to aj pri nízkej váhe a menšej skladnosti.

Expedičné a zimné spacáky mávajú navyše vode odpudivú úpravu Down Tek, ktorá z časti eliminuje nevhodnosť využitia spacieho vaku vo vlhkom prostredí.

Syntetické spacáky

Najväčšou výhodou umelého vlákna je, že si zachovávajú svoje izolačné vlastnosti aj za vlhka. 

Spacáky s hybridnou výplňou

Spacie vaky, v ktorých sú použité oba materiály, ako páperie tak aj umelé vlákno. Spodná časť je naplnená syntetickým vláknom, ktoré má lepšiu izoláciu za vlhka a vrchný diel je plnený páperím pre lepšiu izolačnú schopnosť. 

Pri výbere je dôležité si uvedomiť, pri akých teplotách budete svoj spací vak najviac využívať. Dôležitá informácia, ktorá zaujíma každého, je teplotný rozsah. Výrobcovia uvádzajú tieto informácie na samotných spacích vakoch alebo na transportných obaloch. A čo všetko tieto údaje znamenajú?

millet_baikal_1500_preview_2

Výplň: umelé vlákno

millet_alpine_ltk_preview_2

Výplň: kačacie páperie/perie

Komfort: tento údaj je braný ako komfortná teplota, pri ktorej môžeme spať minimálne odetí pri optimálnych podmienkach bez toho, aby sme sa budili na zimu. Pretože dámy majú inú anatómiu tela a inak znášajú zimu, je tento údaj určený primárne pre ne. 

Komfort limit: tento údaj je skôr daný pre pánov. Toto číslo uvádza komfort zónu, kedy by ste sa ešte mali vyspať bez toho, aby ste sa budili na zimu.

Extrém: tento údaj udáva naozaj extrémnu teplotu, ktorú dokážete prežiť  v danom spacom vaku. Určite, však, pri tejto teplote celú noc nezažmúrite ani oko. Tento údaj neberte ako odrazový mostík. 

To, či vám vo vašom spacom vaku bude teplo záleží od veľa faktorov – kvalitnej karimatky, ktorá dokáže izolovať chlad od zeme, od individuálnej schopnosti človeka znášať zimu, od stupňa únavy či hladu :).

Ďalšie údaje, ktoré nájdete uvedené na obale sú váha, typ výplne, množstvo výplne, rozmery spacieho vaku a rozmer transportného obalu po nabalení. 

1911000_10152198701407560_729276041_o

Životnosť

Životnosť spacích vakov závisí  hlavne od toho, akú starostlivosť im budete venovať.  Bolo spomenuté, že u páperových spacích vakov je životnosť dlhšia, to však platí ako ho správne skladujete. Aj s touto výplňou sa spací vak môže prať a tým odstraňovať mastnotu a nečistotu zo samotného spacieho vaku a aj zo samotnej páperovej výplne. 

Skladovanie

Dôležitý faktor, ktorý ovplyvňuje životnosť spacákov je samozrejme intenzita jeho používania. Ak svoj spací vak budete často a dlhodobo používať, t.j. rozkladať a skladať, prenášať ho v transportnom obale stlačený a samozrejme spať v ňom, tak ako všetko, aj tieto materiály budú vykazovať únavu a ich kvalita izolácie bude postupne klesať. Ideálne pre spacák je, aby ste ho skladovali rozprestretý, napríklad v posteli. Balte ho čo najviac nepravidelne, ideálne ho natlačte do transportného obalu. 

široký výber spacákov nájdete na webe – > http://www.trekland.sk/kategoria/6/spacaky