Skalka pri Kremnici má najťažšiu via ferratu na Slovensku

Skvelá správa. V Kremnických vrchoch v podcelku Flochovský chrbát sa mesto Kremnica rozhodlo vybudovať náučnú zaistenú cestu s názvom Komín, ktorá bola oficiálne otvorená túto sobotu, 28. októbra. Trasa sa začína na Peknej vyhliadke, vedie hrebeňovou červenou turistickou značkou. Obľúbenou atrakciou na trase je Tunel, ktorý bol rekonštruovaný pred 2 rokmi. Via ferrata je jednosmerná a má 3 cesty: Komín s obťažnosťou C, Trubačova veža B a Výzva, ktorá je svojou obťažnosťou E, najťažšou doteraz vybudovanou via ferratou na Slovensku. Na zaistenej ceste čaká návštevníka 420 m lán s výškou skalných ciest 80 m.

NEPOUZIVAT-ferrata-kremnica-foto-cillik-8-
/foto_ Ivan Čillík/

K ceste patrí aj krátka via ferrata na skale Jánošíkova diera s obťažnosťou B, ktorá je určená pre rodičov s deťmi. Turisti tiež môžu naraziť na boulderové steny, ktoré ponúkajú možnosti lezenia s rôznou obťažnosťou.

Via ferrata Komín sa nachádza v exponovanom teréne s nutnosťou použitia špeciálnych ferratových setov. Tie budú k dispozícii na zapožičanie v Relax centre na Skalke.

NEPOUZIVAT-ferrata-kremnica-foto-cillik-4--1
/foto_ Ivan Čillík/

S myšlienkou projektu via ferrata Komín prišiel kremnický poslanec Ivana Petráš. Mesto sa podujalo myšlienku pretvoriť na skutočnosť a iniciovalo vybavenie nutných dokladov k vybudovaniu via ferraty a vypracovalo projekty potrebné k podaniu žiadostí o dotácie. Dotáciou 10 000 € prispel VÚC Banská Bystrica, sumou 7500 € prispela Oblastná organizácia cestovného ruchu Turiec-Kremnicko a 5000 € do projektu investovalo mesto Kremnica. Projekt realizovali Pavol Rajčan a Tomáš Hulin.


viac foto nájdete na www.ziar.dnes24.sk