Skoky do vody 120 metrov pod povrchom zeme v soľnej bani

Svetová séria skokov do vody, Red Bull Cliff Diving, je známa krásnymi lokalitami vo všetkých kútoch planéty. Zastávky pravidelne hostí Mostar, Azorské ostrovy, Polignano a Mare či Sydney. Dvojica skokanských majstrov, Austrálčanka Rhiannan Iffland a Rumun Constantin Popovici, si však chcela vyskúšať netradičný priestor a posunúť tak cliff diving zase o niečo ďalej. Svoju obľúbenú disciplínu preniesli na miesto hlboko pod zemským povrchom a predviedli tam sériu náročných skokov do slaného jazera.

Skoky v najstaršej bani na svete

Bývalá soľná baňa, Salina Turda, sa nachádza v Rumunsku a patrí medzi najstaršie bane na svete. Soľ sa v nej síce prestala ťažiť už dávno, no toto miesto si získalo pozornosť turistov vďaka jeho sci-fi vzhľadu, tematickému parku a historickému múzeu, ktoré vznikli 120 metrov pod zemským povrchom.

Red Bull Cliff Diving World Series champion, Rhiannan Iffland of Australia, dives at Salina Turda, Romania on October 07, 2020. // Joerg Mitter / Red Bull Content Pool // SI202010120211 // Usage for editorial use only //
/Joerg Mitter / Red Bull Content Pool/

Rhiannan a Constantin si ako prví na svete vyskúšali, aké to je skákať do jazera ukrytého v útrobách bane: „Dole v jazere je obrovská tma, ale dopadnúť do vody, ktorá je taká slaná a hneď vás vytlačí na hladinu je skutočne unikátny zážitok,“ hovorí štvornásobná svetová šampiónka Rhiannan Iffland.

Red Bull Cliff Diving World Series champion, Rhiannan Iffland of Australia, dives at Salina Turda, Romania on October 07, 2020. // Mihai Stetcu/Red Bull Content Pool // SI202010120201 // Usage for editorial use only //
/Mihai Stetcu/Red Bull Content Pool/

Constantin Popovici, rodák z Bukurešti, je hrdý, že mohol cliff diving predviesť v tak ikonickej lokalite na domácej pôde: „Bol to nesmierne výnimočný, no zároveň psychicky veľmi náročný projekt, aký sa podarí iba raz život.

Constantin Popovici of Romania dives at Salina Turda, Romania on October 07, 2020. // Joerg Mitter / Red Bull Content Pool // SI202010120207 // Usage for editorial use only //
/Joerg Mitter / Red Bull Content Pool/

Teplota vody aj vzduchu v bani Salina Turda je 12 stupňov Celzia, hustota vody v jazere je až o 17 % vyššia ako v mori a okrem umelého osvetlenia nad hladinou je na tomto mieste úplná tma. Najväčšou výzvou pre dvojicu skokanov však bol dopad pri rýchlosti 85 km/h, keďže ich voda pustila iba do hĺbky 2,5 metra, kde ich doslova zabrzdila.