Snowbike-bicykel na lyžiach

Tohtoročná zima je poriadne tuhá a praje určite všetkým lyžiarskym nadšencom, ale nielen im. Možno ste už aj vy pri svojich zimných radovánkach narazili na podivné veci premávajúce sa na svahu, ktoré sa nepodobali lyžiam, snowboardom, sánkam či bobom. A možno ste na zimnej prechádzke po lese videli”šialencov”, ktorí sa na zvláštnom bicykli preháňali po zasnežených kopcoch. Stále populárnejšími sa aj na Slovensku stávajú snowbike, snowscoot a skifox, nové adrenalínové „hračky“, ktoré si môžete vyskúšať aj na vlastnej koži, ak navštívite niektoré naše zimné stredisko. Poďme si teda bližšie predstaviť čo sa skrýva pod týmito troma pojmami.

Snowbike – bike zrodený pre sneh..

Mnohí z vás, hlavne cyklistickí nadšenci, určite poznajú snow bike. Je to bicykel špeciálne uspôsobený na jazdu po zasnežených a zľadovatených povrchoch. Vyznačuje sa robustnou stavbou a kolesami so širokým ráfikom a mohutnými pneumatikami. Základom pre čo najlepšiu jazdu po snehu je správne nahustenie pneumatík, často až podhustenie.

V poslednej dobe sa ale čoraz viac populárnejším stáva snowbike. Rozdiel medzi týmito bikemi nespočíva len v názve, ale v celkovej konštrukcii a využití. Hlavný rozdiel je v tom, že snowbike, na rozdiel od snow bike, nemá žiadne kolesá. Tvorí ho kostra z bicykla, ktorá je spojená s tromi lyžami (jedna väčšia vpredu a dve menšie vzadu). Snowbike otvára nové dvere pre všetkých milovníkov bicyklov, ktorý vďaka nemu môžu jazdiť po celý rok.

Výnimočná kombinácia kolies a lyží je revolučná. Carvingove lyže umožňujú jazdcovi na snowbike zažiť fantastický pocit aký nikdy nezažili.

Zábava začína už pri prvom spustení, keďže naučiť sa ovládať snowbike nie je až také náročné, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať.  Po pár jazdách si už so svojím bikeom budete dobre rozumieť a užívať si plnými dúškami super zjazdy. 

Bike je dostupný vo variáciách pre dospelých, mládež i deti a je určený na bežné jazdenie, na extrémny zjazd či na akrobaciu. Je vhodný aj pre ľudí, ktorí majú problémy s kĺbmi, vzhľadom na jeho šetrnosť a minimum otrasov. Cenovo však ešte stále ostáva v pomerne vysokej hladine, kúpiť si ho môžete od 1000 eur vyššie. Check it out!

Snowscoot

Snowscoot prináša na zjazdovky nový nevšedný zážitok. Najjednoduchšie vystihuje snowscoot rovnica BMX + SNOWBOARD = SNOWSCOOT. Je to vynikajúci stroj, ktorý v zime dokonale nahrádza bike a pocit z jazdenia. Jazdia na ňom i známi rideri ako Dušan Antalík či Filip Polc.

Snowscoot, snehobežka či snežná kolobežka, je príbuzná snowbikeu. Skladá sa z rámu podobného ako na BMX, vidlice a z 2 dosiek pripomínajúcich snowboard, namiesto kolies. Predná lyža-doska je menšia a slúži na manévrovanie. Nohy sú voľne položené na doske a upevneniu pomáha pás, v ktorom sú nohy len voľne vsunuté. K snowscootu teda nohy nemáte pevne pripnuté a môžete kedykoľvek zosadnúť ako na biku. Práve táto skutočnosť je veľké plus, už žiadne problémy s odopínaním lyží alebo snowboardu. Obuv na snowscoot sa používa buď snowboardová, alebo akákoľvek.

Ako sa jazdí na snowscoote?

Výhodou snehobežky je jednoduché a rýchle zvládnutie ako pre začiatočníkov tak aj pre pokročilých. Aspoň trochu zručný biker zvláda jazdu a menšie skoky už prvý deň jazdenia. Využíva sa podobne ako snowbike, no na rozdiel od neho sa na snowscoote dá jazdiť aj v neupravenom snehu. Využíva sa teda najmä na freeride štýl, ale taktiež je na nej možné robiť takmer každý trik ako na biku: barspiny, manualy, bunnyhopy, 180, 360, fakie, backflipy, tailwhipy, supermany, condry, proste všetko.

Čriepky z histórie

Pri zrode snowscootu stála partia snowboardových nadšencov so slabosťou pre staré dobré BMXky. Celé to začalo v roku 1990, na horskej chate vo Švajčiarsku kde Franck Petoud prišiel s nápadom spojiť svoje obľúbené športy a trochu sa s priateľmi pobaviť. Orezal starý snowboard, pripevnil ho ku kostre kolobežky a prvý snowscoot bol na svete.

Prvé modely snowscootov boli predstavené v roku 1991. Z pôvodne okrajovej záležitosti sa postupne stal skutočný šport s mnohými prívržencami a súťažami.

Snowscooty sa vyrábajú v troch veľkostiach: pre malé deti, pre staršie deti a rôzne modely pre dospelých. Firmy vyrábajúce snowscooty dnes ponúkajú napr. freeridescoot, racescoot alebo carvingscoot. Na svoje si tak prídu všetci milovníci adrenalínu, ktorí si môžu užívať rýchle jazdy z kopcov i skoky. Snowscoot si ale môžu obľúbiť i kľudnejšie povahy a vychutnávať si zasnežené svahy.

Skifox

Nový člen zo skupiny adrenalínových športov obľúbený hlavne medzi mladšou generáciou. Je to ideálne spojenie lyžovania a sánok. Celý čas sa sedí na”lyške” (fox) čo je vlastne”stolička na jednej karvingovej lyži”. Lyžiar sa vezie na tejto jednej lyži a k udržaniu stability a k brzdeniu používa malé lyže ma nohách. Jazdec sa pri jazde drží rukovätí, ktoré sú umiestnené na stranách sedačky. Pomocou prenosu vlastnej váhy zo strany na stranu je možné určovať smer, regulovať rýchlosť jazdy a brzdiť, pričom lyža má schopnosť prechádzať oblúky bez šmýkania. Jazda na kotve alebo sedačke nie je žiadnym problémom.

Kto môže jazdiť na skifoxe?

Ktokoľvek, od malých po veľkých. Tento druh zábavy je vhodný i pre nelyžiarov a všetkých tých, ktorí túžia skúsiť niečo nové. Nepotrebujete žiadne predchádzajúce znalosti alebo lyžiarske skúsenosti, stačí si sadnúť na „stoličku“ a užiť si super „foxing“ zjazd z kopca

Nová adrenalínová”zábavka” sa dá využívať kdekoľvek, kde je sneh.

Na trhu sú 3modely: pre deti, začiatočníkov a športové vyžitie a ich cena sa pohybuje od 290 do 390eur.

Nech už sa rozhodnete vyskúšať ktorúkoľvek z týchto zimných hračiek, nezabúdajte na bezpečnosť a svoje zdravie – čiže prilbu, vhodné oblečenie a dostatok nealkoholických tekutín počas užívania si na svahu.