Švajčiar Christian Maurer neporazeným kráľom Red Bull X-Alps od roku 2009

Aj vy ste každý deň s napätím sledovali počínanie Jura Koreňa na dobrodružných vytrvalostných pretekoch Red Bull X-Alps?My určite. Veď sa nestáva každý deň, aby malo Slovensko svoje zastúpenie na takom prestížnom a extrémne náročnom podujatí.

red-bull-x-alps-2019-juraj-koren
/© FILIP BENČEK/
red-bull-x-alps-2019-stvrtok
/© FILIP BENČEK/

Red Bull X-Alps aj tento rok opäť potvrdili svoj status extrémnej náročnosti. Na štart v Salzburgu sa postavilo 32 športovcov z dvadsiatich krajín, medzi ktorými bol po druhý raz v histórii aj Slovák.

toma-coconea
/© VITEK LUDVIK/RED BULL CONTENT POOL/

Neporazeným kráľom švajčiarska paraglidova superstar

A ako to nakoniec dopadlo? Christian Maurer zavŕšil dekádu nadvlády na Red Bull X-AlpsŠvajčiarskeho paraglidistu nedokázal nikto z 31 súperov poraziť, a tak vyhral už svoje šieste preteky za sebou a ostáva tak na tomto podujatí neporazený od roku 2009

maurer-celebrate-x-alps
/© HARALD TAUDERER/RED BULL CONTENT POOL/

Zo Salzburgu vyštartoval v nedeľu – 16. júna a v Monaku pristál v utorok –9 dní, 3 hodiny, 6 minút a 11 sekúnd. S takmer 100 km náskokom pred druhým Francúzom PinotomCelkovo ušiel 419,48 km a uletel 1559,54 km. Pešou chôdzou strávil celkovo 77,2 h a vo vzduchu to bolo 39,6 h. Jeho najväčšiemu prenasledovateľovi Francúzovi Maximovi Pinotovi sa nepodarilo v polovici pretekov to, čo Christianovi – pristáť na vrchole hory Titlis (Švajčiarsko), kde sa nachádzal otočný bod číslo 7. Pinot teda musel šliapať 2 500 m do hora, aby sa mohol podpísať na tabuľu vo výške 3 045 m n. m.

paul-guschbauer-x-alps-2019
/© HARALD TAUDERER/RED BULL CONTENT POOL/

Jeho výsledný čas v cieli bol 9 d, 21 h a 52 min. Unikátnym úkazom sa stalo delené tretie miesto, kedy v totožnom čase (10 d, 8 h a 45 min) pristáli Francúz Benoit Outter a Rakúšan Paul Guschlbauer.

Cez bolesť, vyčerpanie aj nástrahy počasia

Nás však najviac zaujímal Juraj Koreň, ktorý nakoniec skončil na 18. mieste, časový limit mu vypršal 290 km od cieľa. Čo vôbec nie je podstatné. Už len účasť na týchto najnáročnejších dobrodružných pretekoch sveta, je veľkým úspechom. 

red-bull-x-alps-2019-juraj-koren (1)
/© FILIP BENČEK/
red-bull-x-alps-2019-juraj-koren (2)
/© FILIP BENČEK/

Jurajova bilancia: 416km peši, 1408km vzduchom. 3904mnm maximálna výška vo vzduchu, vyšplhal do 3036 m n.m. po vlastných, navštívil Rakúsko, Nemecko, Taliansko, Švajčiarsko a Francúzsko. A nakoniec to zhrnul slovami:

Celý čas, čo ma všetko bolelo, nevládal som, roztápal a mrzol, som sa tešil na to, kedy tie galeje skončia. A teraz je po tom. (…) Nebudem sa hanbiť povedať, že som dnes po skončení rumádzgal. Všetko ma to dobehlo ako to skončilo.

red-bull-x-alps-2019-stvrtok (1)
/© FILIP BENČEK/
juraj-koren-x-alps
Klasifikovaných bolo nakoniec 26 pretekárov. Výsledky nájdete tu redbullxalps.com