Turisti, zbystrite pozornosť. Dlho-očakávaný turistický atlas je na svete.

Po 16 rokoch vydal VKÚ Harmanec podrobný ucelený Turistický atlas Slovenska. Využiť ho môžu aj zahraniční turisti, keďže druhé vydanie je po prvýkrát v histórii aj v anglickom jazyku. Jednotlivé mapové listy má možnosť turista vymieňať si podľa aktuálnosti.

Andrea Farkašová-media manažérka a kurátorka múzea

Kartografické veľdielo

V posledných júnových dňoch prichádza na knižné pulty výnimočná novinka, turistami dlho očakávaný Turistický atlas Slovenska v mierke 1:50 000. Vydavateľstvo turistických máp z Kynceľovej pri Banskej Bystrici, ktoré je nástupcom bývalého Vojenského kartografického ústavu v Harmanci, v spolupráci s Klubom slovenských turistov a so Slovenským cykloklubom zostavili skutočné kartografické veľdielo. Pozostáva z 372 mapových strán z priestoru 58 vydaných turistických máp celého územia Slovenska.

Turistický atlas Slovenska zahŕňa nielen zobrazenie turistických a cykloturistických trás, ale aj súradnicový systém WGS-84, podporu prístrojov GPS, špeciálne medzinárodné trasy, pútnické cesty a užitočné informácie o turistike ako aj cykloturistike. Komplexnosť a vizuálnu stránku tohto diela dotvárajú fotografie z jednotlivých regiónov Slovenska.

Turistický atlas Slovenska

Turisti sa dočkali

Prvé vydanie Turistického atlasu Slovenska vzniklo v roku 2005 ešte v Harmanci. Kartografická výroba legendárnych turistických máp bola na vzdory nepriaznivej ekonomickej situácie a ukončeniu činnosti výroby máp až do roku 2017 značne utlmená. Súhrnným dielom je aktualizované druhé vydanie Turistického atlasu Slovenska po prvýkrát aj v anglickom jazyku. „Návštevníci, zákazníci či moji známy sa dlho pýtali na to, kedy bude druhé vydanie turistického atlasu. Po takmer štyroch rokoch veľmi intenzívnej aktualizácie celého Slovenska sme sa ho teda rozhodli vydať. Je to zavŕšenie ohromnej produkcie veľkého tímu ľudí,“ hovorí vydavateľ máp Milan Paprčka.

plastové púzdro so šnúrkou

Pridaná hodnota

Ako povedala média manažérka a kurátorka Slovenského múzea máp Andrea Farkašová, v nadchádzajúcom období sa domáci turizmus značne rozvinie a mnoho Slovákov bude spoznávať čaro našej krajiny. „Turistický atlas Slovenska napomôže mnohým pre rýchlejšie a presnejšie plánovanie výletov. To, že je atlas aj v anglickom jazyku, je obrovské plus. Tak si ho môže zaobstarať aj zahraničný návštevník, pomocou ktorého bude spoznávať naše dychberúce Slovensko.“

Oproti prvému vydaniu atlasu je vylepšená orientácia na jednotlivých stránkach. Prekryvy mapových listov sú spracované tak, aby sa z celého atlasu dalo poskladať nielen niekoľko priľahlých strán, ale i jedna celistvá mapa, tzv. bezošvá mapa.

vyberateľné mapové listy

 “V úvode nájdete zaujímavosti o daných regiónoch Slovenska a prehľad diaľkových medzinárodných turistických trás prechádzajúcich cez územie Slovenska. Novinkou je vyznačenie pútnických ciest, ako Svätojakubská cesta, Cyrilometodská cesta a Mariánska cesta,” spresňuje redaktor a jeden z autorov fotografií Bohuš Schwarzbacher.

Samostatne vyberateľné listy

Keď bude chcieť ísť turista do terénu, samozrejme nemusí celý atlas brať so sebou. Atlas pozostáva zo samostatne vyberateľných listov, ku ktorým je určené plastové púzdro so šnúrkou.

Bohuš Schwarzbacher (kartograf a redaktor) pri práci

Aktualizácia územia Slovenska je neustálym procesom, ktorý pokračuje ďalej. Turisti si preto budú môcť v budúcnosti dokupovať aj aktualizované, stratené, alebo zničené listy svojho atlasu. Tým ho stále budú mať aktuálny. O papierové mapy je aj v dobe GPS navigácií a turistických aplikácií veľký záujem. Na samotné naplánovanie túry sú prehľadnejšie, nevybijú sa im baterky a nestratia nikdy signál,“ s úsmevom dodáva Milan Paprčka.