Via Dinarica – cesta, ktorá spája krajiny. To najlepšie z prírodných kás

Balkán je plný kontrastov, na jednej strane pôsobí ako niečo dôverne známe, a na druhej orientálne. Balkán je skrátka plný kontrastov, prívetivý aj drsný, ale hlavne s neskutočne krásnou prírodou. Nájdete tu majestátne, ostré vápencové štíty, jedny z najhlbších riečnych kaňonov Európy, krištáľovo priezračné rieky, prastaré bukové lesy, kde stále vládnu vlci a medvede a jedny z najväčších jaskynných komplexov. To všetko v kontraste s pozostatkami občianskej vojny. Mínové polia, bunkre, masové hroby. 

konji-na-prijevoru
/foto:Adnan Bubalo/

Akousi chrbticou, ktorá všetko spája je Dinárska vrchovina horský systém mladých na seba nadväzujúcich vrchov, ktoré vznikli alpínskym vrásnením v juhovýchodnej Európe. Táto členitá hornatá vrchovina sa tiahne od Slovinska cez Chorvátsko, Bosnu a Hercegovinu, Čiernu Horu, Srbsko a Kosovo až do Albánska

view-from-bregoc-peak
/foto: Olja Latinovič/

To najlepšie z prírodných krás

V roku 2010 bola vyznačená trasa medzi národným parkom Sutjeska v Bosne a čiernohorským Durmitor a tým boli položené základy zaujímavého projektu Via Dinarica. V priebehu nasledujúcich rokov sa pripájali ďalšie časti, aby tak dnes mohla Via Dinarica viesť celým západným Balkánom od Postojenských jaskýň v Slovinsku až po údolie rieky Valbona na severe Albánska. Vznikla tak 1400 kilometrov dlhá cesta vedúca cez najvyššie vrcholy Dinárských Álp, cesta kde nie je jediný meter zadarmo. Cesta o slobode, o inom vnímaní času a vzdialenosti a o zbúraní predsudkov panujúcich o bývalej Juhoslávii.

premuziceva-staza-na-velebitu
/foto:Alan Čaplar/

Jedným zo základných cieľov projektu je, popri horských aktivitách, podporovať miestne hospodárstvo tým, že  sa turistom priblíži domáca strava, ubytovanie, rôzne služby a podobne.

orlovacko-lake

Biela, zelená a modrá línia

Vo svojej konečnej podobe ponúka Via Dinarica tri diaľkové trasybielu, zelenú a modrúlíšiace sa obtiažnosťou, dĺžkou i charakterom. Modrá línia sleduje jadranské pobrežie a spája prímorský rad dinárskych pohorí, biela línia zahŕňa vysoké Dinaridy a zelená línia vnútorné Dinaridy. 

Dinaric_Alps_map-Via-Dinarica

Via Dinarica je cesta určená nielen pre turistov ale aj pre horolezcov a cyklistov. A zároveň je aj dôležitou platformou pre rozvoj a zlepšenie životných a pracovných podmienok pre ľudí, ktorí v Dinaridoch žijú. 

Všetky potrebné a užitočné informácie o trase a plánovaní nájdete na webe viadinarica.com