VYSOKÉ HORY NITRA – outdoorové a cestovateľské menu znova v Nitre

Druhý aprílový víkend bude v Nitre opäť patriť obľúbenému festivalu. Pozostáva z hlavného festivalového dňa, soboty s bohatým programom pre verejnosť, ktorú doplní nedeľný poznávací výlet do Zoborských vrchov. 

Pre priaznivcov hôr, prírody a cestovania pripravuje organizátor festivalu, Nitriansky horský spolok, prehliadku filmov a prezentácií od viacerých osobností, horolezcov, cestovateľov a filmárov. Pätnásty ročník festivalu sa uskutoční v sobotu 9. apríla od 9:00 na obvyklom mieste, Mestskom úrade v Nitre, avšak v netradičnom jarnom termíne. Je náhradou za ten pôvodný novembrový, kedy nemohlo byť podujatie zrealizované kvôli lockdownu.

VHN 2015_autor P.Michalík

Najnovší dokument Pavla Barabáša

Outdoorové a cestovateľské menu sa bude „podávať“ v 5 blokoch. V programe nebudú chýbať kvalitné a oceňované filmy. Diváci uvidia najnovší dokument Pavla Barabáša Dhaulágirí je môj Everest, ktorý je príbehom himalájistu Zoltána Demjána. Film mal premiéru v októbri 2021 na XXIX. MFHF Poprad, kde získal Grand prix s odôvodnením poroty – „Za umenie režiséra preniknúť do vnútra mimoriadnej osobnosti, ktorému extrémne situácie v horách ovplyvnili ďalší život.“

Dhaulágirí je môj Everest_archív K2 studio

50 rokov od slovenského výstupu na Nanga Parbat

Z dielne Rasťa Hatiara to budú 2 príspevky. Film Nechcený autopotrét, s 2 cenami z Popradu v r. 2020 a minuloročnou Grand prix z významného českého festivalu v Tepliciach nad Metují, bol uvádzaný takto: “Doteraz som vždy filmoval príbehy o živote iných, so šťastným koncom, až na tento, ktorý je bohužiaľ o nás.” Filmom, jeho natáčaním sa Rasťo vyrovnáva so stratou blízkeho priateľa. V júli 2021 uplynulo 50 rokov od výstupu dvojice Ivan Fiala a Michal Orolin na Nanga Parbat. Bol to vôbec prvý výstup horolezcov nielen z Československa, ale z celého východného bloku na osemtisícovku. Tento významný počin si pripomenieme reportážou, ktorú Rasťo natočil do relácie Extrémne v horách. Pripravuje ju pre RTVS. 

216791722_4199024026807899_3033669545038147191_n

Ďalším autorom filmu so silným príbehom je Viliam Bendík. Hrdina filmu Igor Bazala nikdy neprestal trénovať, lebo veril, že sa raz vráti. Na jar 1968 zabehol prvýkrát 82 km trasu z Ivanky pri Dunaji po mohylu na Bradle. Štefánikov beh však na dlhé roky zastavil vpád vojsk Varšavskej zmluvy a Igor sa ocitol v emigrácii. Ďalej trénoval a veril, že sa raz vráti a prebehne túto trasu znovu. Po 50 rokoch a vo veku 82 rokov stojí na štarte po ôsmykrát.

Igor Bazala_archív V.Bendík

Výkon, ktorý sa zapísal do histórie himalájskeho lezenia

Po 4 rokoch sme mali v novembri privítať na festivale vynikajúceho českého horolezca, držiteľa 2 cien Zlatý cepín, tzv. horolezeckých Oscarov, Marka Holečka. Bohužiaľ aktuálne je v zahraničí a nemôže sa zúčastniť presunutého 15. ročníka. Marek a spolulezec Radoslav Groh minulý rok počas expedície v Nepále vyliezli alpským štýlom na sedemtisícovku Baruntse. Prvovýstup nazvali Nebeská pasca, keďže tu zažili počas 10 dní skutočne napäté chvíle a pascou sa im stala samotná hora. Tento výnimočný výkon, ktorý sa zapísal do histórie himalájskeho lezenia, divákom festivalu priblíži nový dokument skúseného filmára hôr Tomáša Galáska nazvaný podľa prvovýstupu.

240719612_417659589725638_7278036663667133064_n

Na festival zavítajú aj zaujímaví hostia. Trojica horolezcov Marián Šajnoha, Vlado LinekDušan Myslivec divákom v rámci 100. výročia založenia spolku JAMES priblížia históriu slovenského horolezectva od jeho počiatku v r. 1921 po súčasnosť. Mimochodom prvý menovaný bol predsedom spolku v r. 1990-2000 a všetci traja sú spoluautormi knihy venovanej uvedenému výročiu.

Dobrodružstvo v Andách

Horám a lezeniu v Južnej Amerike bude venovaná prezentácia Petra Lacka, s ktorým zažijeme dobrodružstvo v Andách, najmä v Bolívii a Peru. Tradične dostanú v programe priestor zástupcovia z Nitry. Tento rok to okrem D. Myslivca budú Martin Kretter s rozprávaním a videom o Gruzínsku a partia kamarátov z Hideparku, ktorí prejdením Cesty hrdinov SNP prekonali sami seba, ale zároveň pomohli dobrej veci. Cesta mala charitatívny rozmer s finančným výťažkom pre chlapčeka, ktorý pomoc potrebuje.

277791017_5162766307123196_4410179407986678124_n

Program festivalu bude bohatý. Bonusom bude film Standu Mitáča (ČR) o vylezení ťažkej cesty v Adršpašských skalách, získal minulý rok Cenu za najlepší krátky film na festivale v Poprade. Okrem spomínaného, diváci zlyžujú niekoľko vrcholov v zakázaných horách ruského Kaukazu, absolvujú americké MTB dobrodružstvo, resp. sa pozrú do krásneho podzemia na Liptove, kde navštívia vzácnu Modrú jaskyňu.

Bohatý sprievodný program

Sprievodnou akciou festivalovej soboty je výstava fotografií s tematikou hôr, cestovania, fauny a flóry, výstava detských výtvarných prác, ktoré zobrazujú hory, aktivity v nich, tiež prírodu, ako aj žrebovanie o hodnotné ceny. V nedeľu nebude chýbať poznávací výlet. Tentoraz s výkladom historika a turistického sprievodcu Mateja Šišku. Výlet sa bude konať v prípade priaznivého počasia 10. apríla so začiatkom o 9:15 hod. pri Špecializovanej nemocnici sv. Svorada pod Zoborom.

zobor_vylet

Festival je populárnym podujatím s vysokou návštevnosťou a pozitívnymi ohlasmi zo strany verejnosti a účinkujúcich. Realizovaný je s finančnou podporou mesta Nitra a Nadácie ZSE. Jeho generálnym sponzorom je Dynamik Nitra. Koná sa pod záštitou primátora Nitry Mareka Hattasa.  Bližšie informácie o festivale je možné nájsť na FB stránke www.facebook.com/VysokeHoryNitra a webe www.vysokehorynitra.sk. Vstup na festival je vďaka partnerom a sponzorom zdarma.

vh