Ako vytuniť fotky z mobilu – aplikácie na úpravu fotiek v mobile

Už je to proste tak, najrozšírenejším fotoaparátom na svete je smartfón. Nie je sa čo čudovať, stal sa z neho verný spoločník, ktorý nás sprevádza na každom kroku. Stačí ho len vybrať z vrecka, tašky, kabelky či ruksaku, cvaknúť a hodiť na sociálnu sieť. 

Dnešné mobilné zariadenia sú však už veľmi výkonným počítačom, ktorý zvládne viac či menej náročné operácie súvisiace s úpravou fotografií. Takže ak chceš svoje fotky “vytuniť”, stačí sa pohrabať v obchodoch s aplikáciami, kde sa povaľuje hromada, často bezplatných editorov. Úpravy väčšinou zaberú len pár minút, ale fotografie vďaky nim získajú úplne iný rozmer.

Každému vyhovuje niečo iné, každý má iné nároky a očakávania od konkrétnych aplikácii. Niekto sa rád s fotkou vyhrá a iný chce úprave venovať len pár sekúnd. Tu je výber niekoľkých zaujímavých editorov.

Funkcie typické pre zrkadlovku

Prvým krokom k dosiahnutiu lepších výsledkov je zvýšenie kvality vstupných záberov. To samozrejme závisí od konkrétneho zariadenia. Mnohí výrobcovia však dnes do svojich smartfónov implementujú pokročilé možnosti fotografovania a navyše ponúkajú možnosť fotiť do RAWu. Ak túžite po funkciách, ktoré sú typické pre zrkadlovky, siahnite po aplikácii AZ Camera. Táto zaujímavá bezplatná fotoaplikácia umožňuje manuálne ostrenie od úplného makra až po nekonečno, nastavenie ISO citlivosti snímača, vyváženie bielej farby, úpravu času uzávierky a kompenzáciu expozície pre dosiahnutie dokonalej snímky. Hodí sa to hlavne v náročných svetelných podmienkach, s ktorými by si klasické automatické nastavenia fotoaparátu neporadili.

az camera

Photo Editor by Aviary /→stiahni aplikáciu/

Aplikácia, ktorá ponúka množstvo šikovných funkcií a nástrojov, jednoduché, prehľadné a intuitívne ovládanie a za jej inštaláciu nezaplatíte ani cent. Ak sa vám nechce moc prplať s úpravami, môžete to nechať na automatiku, aby z fotografie vytiahla to najlepšie. Okrem automatického vylepšenia fotografie obsahuje tento editor desiatky efektov, rôzne nálepky, otáčanie, orezávanie, úprava jasu, kontrastu, saturácie a ostrosti, pridávanie textu, kreslenie, či odstránenie červených očí takže sa môžete úpravám venovať aj hodinu, záleží len na vašej kreativite. 

Afterlight /→stiahni aplikáciu/

Menej známa aplikácia  pre jednoduchú, priamočiaru a rýchlu úpravu obrázkov a fotografií. Prostý dizajn spolu s výkonnými a šikovnými nástrojmi umožňuje jednoduché vyladenie fotografií do požadovaného vzhľadu do niekoľkých sekúnd. Celkovo na vás v aplikácii čaká 15 prispôsobiteľných nástrojov pre vylepšenie rôznych parametrov fotografií, 59 filtrov, 66 textúr, nástroje pre orez, otáčanie, prevracanie podľa zvislej aj vodorovnej osi, vyrovnanie a ďalšie funkcie, 77 rámčekov.

afterlight

Fotor /→stiahni aplikáciu/

Fotor je všestranná licenčná platforma na úpravu fotografií a obrázkov, kde amatérski a profesionálni fotografi môžu speňažiť svoje zábery. Dokáže toho naozaj veľa – okrem základných úprav ponúka i úpravy naozaj pokročilých, napríklad prácu s hĺbkou ostrosti alebo s krivkami, čo je doména naozaj náročných úprav profesionálnych editačných programov. Krivky dokonca dovoľuje upravovať v rôznych farebných kanáloch.

Adobe Photoshop Lightroom /→stiahni aplikáciu/

Adobe Photoshop Lightroom chce do mobilnej verzie priniesť čo najviac funkcií známych zo svojho profesionálneho softvéru pre počítače. Nie je úplne určená pre bežných používateľov, ktorí hľadajú jednoduchý nástroja na úpravu fotografii. Je skôr určená užívateľom, ktorí majú skúsenosti s jej desktop verziou. Je schopná snímať fotografie do RAW priamo z telefónu. Jedinou podmienkou je, aby fotoaparát v smartfóne podporoval RAW formát. 

V Lightroome pre mobilné zariadenia môžete využívať bežné nástroje úpravy, ako je vyváženie bielej, expozícia, detail, kontrast a mnohé iné, pričom dostupné sú aj automatické úpravy alebo niekoľko presetov. Samozrejmosťou je orezávanie fotografie a v prípade, ak chcete s úpravami začať odznova, spravíte tak jedným tlačidlom. Najsilnejšou funkciou aplikácie sa však stáva synchronizácia. Okrem možnosti lokálneho ukladania a zdieľania na sociálnych sieťach môžete aktivovať ukladanie do Creative Cloudu a pokračovať v úprave na desktope.

Snapseed /→stiahni aplikáciu/

Je to jedna z najlepších aplikácií na úpravu fotografií, v ktorej sa jednoducho orientuje, má nadupané možnosti editácie, je intuitívna a fotografiu upravíte presne podľa predstáv. Najnovšia verzia je ešte lepšia – užívateľské prostredie urýchli prístup k často používanými funkciám. Problém však nemá ani so základnou úpravou jasu, kontrastu, sýtosti, tieňov či hĺbky farieb na fotke; pridanie ľubovolného rámu zvládne taktiež. 

Pri úprave väčšieho počtu snímok určite oceníte, že sa dajú do pamäte uložiť úpravy v niekoľkých krokoch /11/ a tie potom jednoducho aplikovať aj na ďalšie snímky. Pre niekoho sa môže zdať trochu ťažkopádna, zaleží vždy od užívateľa.

How-to-use-brush-tool-in-Snapseed

Pixlr /→stiahni aplikáciu/

Pixlr – všetko čo potrebujete na úpravu fotografie, bez nutnosti komplexnej inštalácie softvéru. Nájdete tu veľa funkcií, nástrojov a viac ako 600 efektov, takže môžete pridať jedinečný look na fotografie. Užívateľské prostredie je skvele prispôsobené malým obrazovkám inteligentných telefónov a tabletov.  Od typických a základných úprav – otáčanie či orezanie, úpravu jasu, kontrastu a podobne môžete pomocou Pixlr pohodlne vytvárať aj koláže, stačí len vybrať fotky, ktoré v nej chcete mať a zvoliť formáciu, do ktorej sa obrázky zoradia. 

img_mobileapp

Pre niekoho môže byť zaujímavá aj možnosť vytvoriť fotografiu, ktorá bude až na jednu farbu celá v čierno-bielom prevedení. Aplikácia Pixlr sa vám v telefóne určite nestratí.

Polarr Photo Editor /→stiahni aplikáciu/

Nezáleží na tom, či ste úplní nováčik alebo fotograf profesionál, Pollar má všetko čo potrebujete. Výborne zvláda základné úpravy, vďaka ktorým sa dá veľmi rýchlo vyriešiť naozaj takmer akýkoľvek problém. Ak si už nebudete vedieť rady, určite využite pokročilé nástroje automatického vylepšenia a sofistikované filtre na úpravu všetkých detailov vašej fotografieOkrem toho si poradí aj s pokročilými úpravami, vrátane práce s krivkami, vrstvami, tónovaním…

VSCO /→stiahni aplikáciu/

Táto aplikácia ponúka širokú ponuku filtrov a editovacích nástrojov a funguje tiež ako fotoaparát. Na rozdiel od mnohých iných aplikácií, ponúkajúcich často mierne “prehnané” filtre, sú tie od VSCO decentné a evokujú klasické či moderné analógové filmy.

Rad týchto filtrov dodáva fotografiám jemný, ľahko vyblednutý vzhľad, ktorý sa stal medzi mobilnými fotografov veľmi rýchlo populárnym. Silu jednotlivých filtrov si môžete upraviť podľa svojho vkusu, aplikácia tiež obsahuje rad vysoko efektných nástrojov pre editáciu a úpravu.

 

vsc

1967 /→stiahni aplikáciu/

Máte radi vintage štýl. Tak to by vo vašom zariadení nemala chýbať táto aplikácia s množstvom vintage filtrov a jednoduchým rozhraním, ktoré zvládne každý. Aj tu platí staré známe, v jednoduchosti je krása. Prejdením prsta zľava doprava meníte filtre a prejdením zospodu nahor zase intenzitu daného filtra. 1967 vám ponúka jednoduchú a rýchlu cestu, ako počas niekoľkých minút upraviť svoje fotky. Na rozdiel od ostatných aplikácií neponúka možnosť hlbších úprav. Naopak vsádza na to, aby bolo pre užívateľov ovládanie čo najjednoduchšie a samotná úprava fotky zabrala čo najkratšiu dobu.