Foto workshop Veľká Lomnica

–          Jožoóó? Nespravíme ďalší workshop?

–          Čo? Tak skoro?

–          Ále, padol mi filmársky workshop.

–          Ok, tak dajme…

Ak by mi niekto po skončení foto workshopu v Terchovej /10-12.5.2013/ povedal, že ani nie do mesiaca budem organizovať ďalší, asi by som si o ňom pomyslel, že padol na hlavu. Náhoda to ale chcela inak. Z pôvodného filmárskeho workshopu, ktorý mal viesť Rasťo Hatiar a o ktorý, na všeobecné prekvapenie, nebol dostatočný záujem, sa nakoniec „vykryštalizoval“ ďalší foto workshop.

Tak sme to riskli a sme veľmi radi, že risk vyšiel.

Počasie otázne

Iľkovi už dávno neverím, na shmu.sk sa spoľahnúť nedá, ale keď sme zbadali štíty Tatier zahalené do hustých mrakov, na chvíľu som začal pochybovať či predpoveď upršaného víkendu nebude predsa len pravdivá. Našťastie nebola.

Piatok sa začal teóriou, ktorú si ľudia mohli vyskúšať a overiť pri večernom fotení západu slnka a následnej rotácie hviezd nad Tatrami. Hviezd veľa nebolo, ale o to bolo na kopci veselšie. Opäť sa stretla veselá partia ľudí – od takých, ktorých výbava mala cenu ojazdeného auta, až po tých, ktorí si zrkadlovku kúpili iba nedávno, doslova len pár dní pred workshopom.

Ak sa pýtate, či mohol workshop s takými veľkými rozdielmi medzi ľuďmi dať niečo každému – aj úplnému amatérovi, aj skúsenému harcovníkovi – odpoveď je – áno, mohol. Ale pekne poporiadku.

Východ slnka a Brnčalka

Lektor Jožo Sádecký prišiel na workshop po týždňovej sérií nočných zmien a tak keď ho pár odvážlivcov lanárilo na sobotný východ slnka, nemal s tým žiadny problém – vraj by v noci aj tak nezaspal. A tak vyrazili nad dedinku Žákovce. My ostatní sme si pospali, aby sme ráno plní síl mohli vyraziť na celodennú turistiku na „Brnčalku“.

Voda, panorámy, krajinky, ľudia. Aj toto všetko a oveľa viac sa dialo v okolí chaty pri Zelenom plese. Keď nás dážď nachvíľu zahnal do jej útrob, aspoň sme svojimi ťažko zarobenými peniazmi podporili cestovný ruch na Slovensku.

Staré príslovie hovorí – po daždi vyjde slnko – a ani teraz to nebolo inak. Krásne počasie by bolo hriech nevyužiť a preto ešte vyrážame smer Biele pleso. Pôvodné plány – pri návrate fotiť Kežmarskú Bielu vodu ostali nenaplnené, pod hrozbou blížiacej sa búrky ustupujeme späť na základňu, ktorou nám po celý víkend bol privát Ivan.

Tu si ešte v rýchlosti pozeráme fotky účastníkov a pomaly sa odoberieme späť – veď ráno nás čaká ďalší východ slnka.

Belianske Tatry – Ždiar

Kto chcel išiel, kto nechcel zostal spať a mohol iba ľutovať. Taký krásny východ slnka na horách si dávno nepamätám. Vonku je príjemne, nevadí nám ani vysoká tráva a mokré nohy od rosy. Inverzia a pohľad na štíty Belianskych Tatier rozohnali všetky chmáry.

Jožo teleobjektívnom na protiľahlom kopci zbadá rozpadnutú chalúpku, notoricky známu zo všetkých pohľadníc a kalendárov z Belianok a tak sa kravským chodníkom presúvame smerom k nej. Ak by nás potajomky niekto pozoroval, určite by si pomyslel, že nám šibe – behať o štvrtej ráno po lúkach s trávou siahajúcou až po va….. teda vyše kolená, to určite musia byť blázni, myslel by si. Svojim spôsobom áno a kvôli dobre fotke, žiadny problém! A toto je ona, rozpadnutá chalúpka pod Belianskymi štítmi.

Návrat na privát sprevádzaný divokou jazdou po rozbitých cestách TANAPu skončil bez následkov, po raňajkách sa púšťame do úpravy fotiek. Nedá mi nespomenúť prekvapený komentár jedného z účastníkov – Martina Petríka, keď sa celý spokojný pozeral na svoju upravenú fotku z východu slnka nad Žákovcami – „to vôbec nevyzerá ako moja fotka“. Myslím, že toto je dostatočný odkaz pre všetkých, ktorí si myslia, že fotky netreba upravovať, že surové sú lepšie a že upravovanie fotiek je somarina. Väčšinou to tvrdia takí, čo to buď nevedia alebo sú leniví obetovať trochu času a snahy.

A tu sa dostávam k záveru a dokončeniu myšlienky či je možné si z workshopu niečo odniesť. Myslím, že prekvapená reakcia Martina je toho dobrým dôkazom, rovnako ako slová uznania od ďalších účastníkov a hlavne takých, pre ktorých to nebol prvý foto workshop – „keď porovnám váš a Václavov workshop musím skonštatovať, že váš bol lepší. Viac ste sa venovali praktickým veciam a hlavne aj úprave fotiek“ – znie citát mailu jedného z účastníkov.

Ďakujeme, vážime si to a tešíme sa na všetkých ďalších, ktorí sa chcú niečo naučiť, na všetkých, ktorým vyhovuje kamarátska a pohodová atmosféra, lebo presne o tom naše workshopy sú a aj naďalej budú…

Nech sa vám darí, horám zdar.

Najlepšie atmosféru na workshope vystihuje video, ktoré sledujte tu Foto workshop Veľká Lomnica