Canon alebo Nikon: 7 dôvodov, prečo na tom vôbec nezáleží

Mám si kúpiť Canon alebo radšej Nikon? To je otázka stará takmer ako ľudstvo samo a pritom celkom zbytočná. Asi ako zimný kabát v lete. Lenže kopec ľudí ešte dnes dosť vážne rieši, či si kúpiť Canon alebo radšej Nikon. Ako by na tejto triviálne voľbe závisela kvalita všetkých budúcich fotiek. Lenže ono na tom totiž vôbec nezáleží! 

Ľudia pri kúpe fotoaparátu riešia jedinú vec a tou je výber tej správnej značky. Hlavne aby fotky boli krásne ostré a farebné – najlepšie aj pri fotení v tme… Týmto článkom by sme chceli vniesť trochu osvety medzi záujemcov o nový fotoaparát. Tá spočíva vo vysvetlení, prečo na značke fotoaparátu takmer vôbec nezáleží – a čo je naopak pri fotení aj samotnom výbere to podstatné. Povieme si 7 dôvodov, prečo na výbere typu”Canon alebo Nikon” vôbec nezáleží. Aké to teda sú ?

1. Zo všetkého najviac záleží na…

… tom, kto je za fotoaparátom. A to platí v prípade ako veľmi skúseného fotografa, tak aj úplného amatéra. Fotoaparát je obyčajný nástroj a aj cez všetky super hyper automatické režimy, sám o sebe úžasnú fotku nevykúzli.

Nenechajte sa oklamať marketingom – fotoaparát väčšinou všetko vie nastaviť sám, ale výsledkom je len technicky nepokazená fotka. Čokoľvek, čo sa týka estetického výsledku je ale úplne vo vašich rukách a závisí na vašich skúsenostiach a talente.

Takže zhrnuté podčiarknuté: fotoaparát vám vie dosť výrazne pomôcť, aby vaše fotky boli technicky kvalitné (farby, expozícia, ostrosť…). Ale to vedia všetky značky a fotoaparáty rovnako. Či už je to Canon, Nikon alebo napríklad Sony či Pentax. Ak nejaký fotoaparát má”farebnejšie” fotky, závisí už len na tom, ako veľmi sýte farby si vo fotoaparáte nastavíte. A ich estetické vyznenie je už úplne na vás. Teda ako viete fotoaparát ovládať, použiť práve vhodné nastavenie, aké máte skúsenosti, aké máte estetické nadanie a talent. A naozaj to platí aj pre úplných začiatočníkov. Všetky fotoaparáty majú automatiku a nastaviteľné farby.

2. Fotky kreslí objektív , nie fotoaparát

Pri výbere zrkadlovky alebo systémového kompaktu často ľudia robia zásadnú chybu v tom, že riešia iba značku a typ tela. Pritom ale v praxi platí, že objektívy sú často výrazne dôležitejšie, ako samotné fotoaparáty. Prečo? Pretože objektív je tá časť, ktorá fotku vykreslí (lepšie či horšie) a fotoaparát je potom už len zariadenie, ktoré obraz sníma a prevedie do fotky. Navyše každý výrobca má inak širokú ponuku príslušenstva s rôznymi cenovkami.

Takže aby sme to zhrnuli: pri výbere fotoaparátu sa zamerajte na ponuku dostupných objektívov. Aj medzi setovými (lacné, v základnom balení) bývajú veľké rozdiely. Napríklad Nikon 18 – 105mm VR je oveľa univerzálnejší ako Nikon 18 – 55mm . To isté platí o Canone 18 – 135mm alebo Olympuse 14 – 150mm. A ak máte možnosť zaobstarať aj nejaký lepší objektív, vyberte si lepší ako setový. V takom prípade by mal byť výber tela naozaj až na druhom mieste.

3. Pekné svetlo = pekná fotka (a naopak)

Bez zaujímavého osvetlenia sa robia pekné fotky len ťažko. Zvlášť potom pre neprofesionálnych fotografov, ktorí fotia krajinu, makro, architektúru a také tie normálne veci (nie vojnové konflitky a dychberúce reportáže).

V praxi platí, že svetlo (teda jeho atraktivita) patrí medzi kľúčové vlastnosti určujúce estetickú kvalitu fotografie. Napríklad ak vyfotíte portrét za poludňajšieho ostrého slnka, je úplne jedno, či to fotíte Canonom, Nikonom alebo mobilom. Dopadne to vždy rovnako – a to zle!

Ak budete fotiť neskôr popoludní alebo podvečer, kedy je už svetlo mäkšie, vrhá dlhé tiene a má teplý nádych, je tiež jedno, čím to fotíte. Či už to bude Pentax alebo Casio, výsledok bude pravdepodobne skvelý.

Keby sa dalo v obchode dokúpiť k fotoaparátu pekné svetlo ako príslušenstvo, išlo by určite na dračku. Ale asi len medzi tými fotografmi, ktorí”vedia”. Tí ostatní by stále dookola riešili, či Canon alebo Nikon. Ale vy už teraz viete, takže až ho raz začnú v krabiciach predávať, viete, čo si priať k narodeninám :).

4. V správny čas, na správnom mieste

Niekedy je fotografovanie jednoducho iba o šťastí. Napr. sa vám podarí odfotiť padajúca svadobná torta alebo kapra, ktorý práve vyskočil nad vodnú hladinu. Oboje môže viesť ku skvelým fotkám, ktorými sa budete chváliť susedom, alebo napríklad aj v internetových galériách. A pritom ste k tomu prišli, ako sa hovorí, ako slepé kura k zrnu. A opäť bude úplne jedno, či ste to fotili na Olympus alebo Panasonic.

5. 50% fotky robí jej úprava

V dnešnej dobe platí, že vzhľad fotky závisí z veľkej časti na spôsobe jej úpravy. Nenechajte sa zmiasť a neverte tomu, že vo Photoshope z hroznej fotky urobíte umelecké dielo. Tak to nefunguje. Pravdou však je, že z dobrej alebo veľmi dobrej fotky môžete správnou úpravou urobiť skvelú alebo vynikajúcu fotku. Musíte to dobre nafotiť – potom máte možnosť fotku vyšperkovať do nevídaných rozmerov.

A v túto chvíľu si povedzme narovinu… záleží na tom, či to bolo fotené na Canon alebo Nikon? Iste mi dáte za pravdu, keď poviem, že vôbec nie.

6. Zobrazovacie médium

Niekto si fotky nechá vytlačiť na kvalitný fotografický papier. Iný si zase svoje fotky prezerá na mobile, počítači, tablete, televízii atď. Spôsobov zobrazenia tej istej fotky je totiž neúrekom a tak sa nemožno čudovať, že každý človek vidí vašu fotku inak. Áno, presne tú fotku, s ktorou ste sa upravovali pol dňa, neustále ste kontrolovali histogram a puristicky dbali na presné farebné podanie. Presne tú fotku si potom zobrazí väčšina vašich priateľov na mobile alebo vysvietenom monitore v práci.

Tým nechcem kohokoľvek odrádzať od produkcie kvalitných fotiek, naopak. Avšak ak sa zamyslíte nad tým, na čom všetkom si ľudia fotky dnes bežne zobrazujú, dostáva otázka Canon / Nikon naozaj už komické rozmery.

7. Aj majster tesár sa utne

Aj menej populárny výrobca občas vyprodukuje úplne fantastický fotoaparát. V praxi sa bohužiaľ nedá hodnotiť celá značka a podľa toho vyberať fotoaparát.

Každý výrobca má v ponuke celý rad modelov, ktoré sa často diametrálne líšia. Áno, ovládanie je väčšinou podobné, ale to je asi tak všetko (pardon, ešte logo, to je tiež rovnaké). Funkčná výbava a kvalita sa potom musí hodnotiť u konkrétnych typov fotoaparátov, či už je to Fujifilm alebo Nikon. Takže rady typu “kúp si radšej Nikon, ten má lepšie fotoaparáty ako Canon”, je naozaj”rada nad zlato”.

Riešiť výber značky má zmysel snáď len v prípade, že niekto napr. v rodine už má zrkadlovku / systémový kompakt a ak si zaobstaráte fotoaparát od rovnakého výrobcu (z rovnakej rady), budete si môcť požičiavať príslušenstvo (objektívy, blesky…).

Zhrnutie všetkého podstatného

Je prirodzené , že každý si chce za svoje peniaze vybrať to najlepšie. Teda je normálne (a to schvaľujem) vyberať nový fotoaparát zodpovedne a starostlivo. Avšak značka v dnešnej dobe naozaj nehrá významnú úlohu, pretože cenovo porovnateľné fotoaparáty bývajú veľmi podobné. A v praxi nakoniec zohráva oveľa výraznejšiu úlohu celý rad iných faktorov ako nálepka na fotoaparáte.

Ako teda vyberať? Pri výbere fotoaparátu vrelo odporúčam zájsť do nejakej predajne a svojich kandidátov vyskúšať. Každý výrobca a model má iné ovládanie, inak padne do ruky. A to je to, na čo by ste nemali pri výbere fotoaparátu zabudnúť. Vyberte si taký fotoaparát, ktorý bude spĺňať vaše požiadavky. V každom prípade, ale zahrňte do rozhodovacieho procesu aj ovládanie a ergonómiu.

A či je to Canon alebo Nikon riešiť naozaj nemusíte, pretože to z fotiek aj tak nikto nespozná…


zdroj: http://www.fotoradce.cz