Množstvo: 2 porcie
Doba prípravy: 15 minút príprava
+ voda 150 – 300 ml /podľa druhu ryže/
+ ryža 150 ml /2 menšie porcie/
+ soľ
+ cibuľa
+ slanina suchá saláma, klobáska…
+ korenie
<strong> 1,50 EUR
Ryža je jednou z najstarších obilnín na svete. Je výborným zdrojom vlákniny, vitamínov skupiny B, E a množstva minerálov. Okrem toho obsahuje bielkoviny, sacharidy a malé množstvo tuku. Jednoducho všetko, čo človek potrebuje pre správny chod organizmu a preto by vám nemala chýbať v batohu ak sa vyberiete na dlhšie a náročnejšie treky či expedície.
Postup receptu:
1. |
Potrebné množstvo ryže si nasypeme do nádoby/ešusu a pridáme vodu. Ryža sa varí vo vode v pomere 1:1, maximálne v dvojnásobku vody, v závislosti od druhu ryže, ktorú varíme. Je lepšie si to dopredu otestovať. Nám sa celkom osvedčila Basmati ryža z Lidlu, ktorá má celkom dobrú chuť a za 12 minút bola hotová. |
2. |
Ryžu privedieme k varu, pridáme soľ, znížime plameň na minimum. Na miernom ohni varíme 3-5 minút. Po oplynutí tejto doby vypneme varič, ešus neotvárame a 12-15 minút necháme ryžu dôjsť až kým nie je mäkká. |
3. |
Medzitým, ako sa nám spraví ryža, si môžeme pripraviť nejakú “prílohu”. Stačí si opiecť slaninu či salámu s cibuľou a pridať do hotovej ryže. Ďalšou alternatívou by mohla byť fazuľa v rajčinovej omáčke alebo samotná fazuľa v konzerve, ktorú prehrejeme s opečenou slaninou a cibuľou a zamiešame do ryže. |
Tip pre všetkých, ktorí majú radi sladké jedlá:
Ryžu je možné pripraviť aj na sladko. Postup je obdobný, s tým rozdielom, že do vriacej vody pridáte len štipku soli a namiesto nej nasypete cukor /môže byť klasický, škoricový, vanilkový/. Keďže si chceme pripraviť skôr ryžovú kašu a nie sypkú ryžu je lepšie použiť viac vody /na 150 ml ryže 300 – 400 ml vody podľa druhu ryže/. Do uvarenej ryže môžeme potom podľa chuti pridať hrozienka, orechy, sušené ovocie alebo čokoládu.
Na záver vám želám dobrú chuť na vašich cestách a veľa outdoorových zážitkov.