V Poloninách postavili štyri nové turistické útulne

Turisti môžu v Národnom parku Poloniny v Sninskom okrese prenocovať v štyroch nových prístreškoch. Vybudovali ich v katastri obcí Stakčín, Runina, Zboj a Nová Sedlica. Dôvodom ich realizácie bol fakt, že pôvodné dve stavby nachádzajúce sa v lokalitách Ruské sedlo a sedlo pod Čierťažou boli v havarijnom stave. Prístrešky sa nachádzajú na trase turistického chodníka dlhého približne 50 kilometrov. Ten vedie z Osadného až po Kremenec (1210 m.n.m.), ktorý je zároveň miestom stretu slovensko-poľsko-ukrajinskej hranice. “Fyzicky tento úsek človek nie je schopný prejsť počas jedného dňa,” vysvetlil Perinaj.

FOTO TASR - Michaela Zdražilová
FOTO TASR – Michaela Zdražilová

Celá trasa je rozdelená na tri tretiny

“Rozhodli sme sa tie stavby obnoviť v pôvodnom štýle, aby sme zachovali ráz, ktorý tam už niekto vniesol. Doplnili sme tiež dve lokality,” vysvetlil s tým, že ak turista z Ruského sedla prejde na Ďurkovec a nevládze dôjsť k prístrešku, ktorý sa nachádza v sedle pod Čierťažou, môže zísť do obce Runina, kde prenocuje. Podobnou zastávkou medzi sedlom pod Čierťažou a Kremencom je útulňa v Zboji. Vo vnútri drevenej stavby sa nenachádza žiaden nábytok, vyspí sa tu aj desať ľudí.

 FOTO TASR - Michaela Zdražilová
FOTO TASR – Michaela Zdražilová

Pribudnú lavičky a kronika

“V budúcom roku plánujeme do prístreškov umiestniť kroniku, ktorá by bola na jednej strane pamiatkou, na druhej strane by dokumentovala obsadenosť útulní,” vysvetlil Perinaj s tým, že by pri stavbách ešte chceli vybudovať stôl a dve lavičky, aby si mali turisti kde posedieť. Hlavným cieľom prístreškov je podľa riaditeľa to, aby sa návštevník v parku cítil dobre. “Jeho vďakou bude to, že sa k prírode bude správať úctivo a odpadky, ktoré tu vyprodukuje, si odtiaľto aj odnesie,” doplnil.

Národný park Poloniny na Slovensku vznikol v roku 1997. Predstavuje najväčší komplex pralesov. Jeho názov je odvodený od ukrajinského pomenovania horských lúk, ktoré vznikli ľudskou činnosťou. Pýši sa unikátnou bohatou drevenou architektúrou, predovšetkým cerkvami zo 17. a 18. storočia.