12.ročník HOROMIL FESTu v Považskej Bystrici – sviatok pre všetkých milovníkov hôr, cestovania a športu

Od 24. do 26. septembra sa uskutoční už 12. ročník snáď najviac etablovaného festivalu v Považskej Bystrici – Horomil Festu. Ide o sviatok pre všetkých milovníkov hôr, cestovania a športu, ktorý sa každoročne koná v priestoroch Kina Mier v Považskej Bystrici. Tento ročník festivalu je naozaj výnimočný, nakoľko sa do posledných týždňov nevedelo, či opatrenia kvôli koronavírusu neobmedzia jeho kapacitu, alebo sa toto podujatie nezruší úplne. Priaznivá epidemiologická situácia v našom okrese za posledné dni však dovolila otvoriť brány ďalšiemu ročníku, ktorý prinesie naozaj výnimočný program.

horo

PAVOL BARABÁŠ OPÄŤ V KINE MIER

Sobotný program Horomil Festu ovládne najvýznamnejší slovenský dokumentarista Pavol Barabáš. „Tento obľúbený filmár sa neobjavuje na festivaloch tohto typu často. Preto si veľmi ceníme, že na náš festival Paľo príde už po niekoľkýkrát a divákov znovu nadchne svojim rozprávaním z ďalekých ciest. Pavla Barabáša sme na festivale nemali už 6 rokov, je to pre nás veľká udalosť, že opäť zavíta do Považskej Bystrice.“ teší sa na hosťa organizátor festivalu Martin Holeš. Pavol Barabáš sa pre veľký záujem divákov predstaví v obidvoch sobotných blokoch.

duce-zlanuje_1591881775

V prvom bude prezentovať svoj najnovší film o unikátnom slovenskom výstupe na najvyšší končiar sveta – Everest – Najťažšia cestaDá sa najťažšia cesta na Mount Everest vyliezť alpským štýlom? Jej autor, najznámejší britský horolezec Chris Bonington, sa vyjadril, že je to nemožné. Ale pre štyroch slovenských horolezcov je to výzva. V roku 1988 nastupujú do juhozápadnej steny Mount Everestu, z ktorej niet návratu 

Vo večernom bloku sa môžete tešiť na film Salto je kráľ, ktorý zaznamenáva zlanenie najdlhších vodopádov sveta vo Venezuele. Práve k tomuto filmu príde na scénu k Pavlovi Barabášovi aj ďalší hosť a to protagonista z dokumentu, známy dobrodruh Miroslav Dušek. Večer uzatvorí nový film s hlavnou postavou, ktorá je tiež Horomil Festu blízka. Je ňou herečka a moderátorka Lenka Vácvalová, ktorá si siahla na svoje dno a prebehla cestu SNP. Film s názvom Nájdem odvahu zaznamenáva nielen jej výkon, ale snaží sa upozorniť aj na dôležité ženské osobnosti počas Slovenského národného povstania.

SÚĽOVČANKA ZUZANA SMATANOVÁ

Štvrtkový blok festivalu je už tradične venovaný rodákom z blízkeho okolia Považskej Bystrice. „Po minuloročnom úspechu s prezentáciou speváčky Simony Martausovej, nám prišlo na um, že máme v našom regióne ešte jednu umelkyňu, ktorá rada cestuje a miluje hory. Speváčka Zuzka Smatanová pochádza z neďalekého Súľova, hory a skaly si nosí v srdci už od malička. Preto sme sa rozhodli Zuzku pozvať, aby porozprávala nielen o svojej obci, ale aj o svojich zážitkoch zo sveta. Predovšetkým zo severnej Európy, ku ktorej má veľmi blízko. A samozrejme, že Zuzka aj niečo zahrá a zaspieva.“ dopĺňa ďalší z organizátorov Juraj Lukáš.

smatanova

Vo štvrtok sa diváci môžu tešiť aj na prezentáciu Evky a Jána Mazanovcov, ktorí prešli celé Slovensko so svojimi troma deťmi na bicykloch. A zároveň si vo štvrtkovom programe môžeme pripomenúť okrúhle výročie – 20. rokov aktívnej činnosti Speleoklubu Strážovské vrchy. Jeho členovia pripravili pre divákov krátky film, kde ukážu najdôležitejšie objavy z ich činnosti.

CESTOVATEĽSKÝ PIATOK

Piatok na Horomil Feste patrí cestovateľom, ktorí pri svojich dobrodružstvách odmietajú luxus. Typickým príkladom je manželská dvojica Hacko a Remča zo Žiliny. Tento pár sa vydal na šialenú svadobnú cestu, pri ktorej prešiel na Forde Bronco z roku 1991 celý Sibír a Mongolsko.

Ďalšia dvojica Ľuba a Tomáš alias Step out and Explore sa rozhodli prejsť na bicykloch z Kanady do Argentíny a so sebou zobrali aj dvoch psov. A piatkový večer ukončí jeden z najznámejších súčasných slovenských cestovateľov Martin Navrátil. Po svete cestuje skoro 20 rokov, navštívil 181 krajín a divákom Horomil Festu prezradí viac o strastiplnom cestovaní Transibírskou magistrálou.

navratil

OPATRENIA V KINE MIER

Kvôli pandémii koronavírusu bude tento ročník Horomil Festu mierne odlišný.

„Divákov prosíme, aby využili predpredaj lístkov na náš festival na našej stránke: www.horomilfest.sk. Vyhneme sa tak tlačeniciam pri pokladniach. Tie budú tento rok presunuté do vonkajších priestorov kina Mier a zvýšime aj počet dobrovoľníkov, ktorí budú lístky predávať. Prosíme všetkých divákov, aby prišli na predstavenia o niečo skôr ako po minulé roky, nakoľko sa chceme vyhnúť dlhším radám, v ktorých bude nutné dodržiavať odstupy. V kinosále bude povinné rúško. Veríme, že situácia s koronavírusom v našom okrese bude priaznivá a nebudeme musieť okresať počet divákov. Veľmi by nám totiž bolo ľúto, keby sa niekto nemohol dostať dnu na film či prezentáciu, ktorú chcel vidieť. Tento ročník bol jeden z najťažších, čo sa týka organizácie. Veríme však, že ľudia nás podporia, prídu a ocenia náš program.“ hovorí o opatreniach posledný z organizátorov Marek Janičík.

Koronavírus stopol aj viaceré sprievodné podujatia. V nedeľu po festivale sa však môžu priaznivci Horomil Festu tešiť na sprístupnenie Dúpnej jaskyne od 10 hodiny. A v ten istý deň od 10 do 12 hodiny si môžu obyvatelia Považskej Bystrice vyskúšať aj lezeckú stenu zadarmo, ktorá sa nachádza nad Kauflandom v centre mesta. 

Aktuálne info môžete sledovať aj na facebookovom profile festivalu

horo1