Snow Film Fest 2023 – v Pov. Bystrici na vás čakajú dobrodružné filmy plné adrenalínu a očarujúcej prírody, ale aj úprimné ľudské príbehy

Ďalší ročník festivalu Snow Film Fest sa blíži. A v Pov. Bystrici má už svoje stabilné miesto, veď toto neskoro jesenné podujatie, na ktorom sa stretávajú stovky priaznivcov snehu, ľadu, hôr a dobrodružstva, oslávi už jubilejný desiaty ročník. Tohtoročná filmová ponuka je opäť veľmi pestrá. Zaujíma vás skialpinizmus, freeride lyžovanie, expedície z Karakoramu, snowboarding či lezenie ťažkých stien? Filmový festival zimných športov má niečo pre každého. Presvedčiť sa o tom môžete v sobotu 25. novembra v kine Mier, kde sa od 17:00 hod môžete tešiť nielen na dobrodružné filmy plné adrenalínu a očarujúcej prírody, ale aj úprimné ľudské príbehy.

sff_pozvanka2

Filmová prehliadka “SNOW FILM FEST” je najväčšie podujatie svojho druhu, ako uvádza aj organizátor festivalu Juraj Lukáš: “Považská Bystrica je iba jednou zo zastávok festivalu, ktorý zavíta až do 200 miest Českej a Slovenskej republiky. Nás mimoriadne teší fakt, že práve Považská je jedným z najúspešnejších organizátorov v celom Česko – Slovensku.” hovorí Juraj Lukáš a ďalej dodáva: “Myslím, že sa nám opäť podarilo pripraviť zaujímavý program a namiešať ten správny koktejl napätia, silných emócií a ľudských výkonov. A opäť nebude chýbať ani obľúbené občerstvenie”

mast

Zaujímavé filmy z rôznych kútov sveta a kopec česko-slovenskej produkcie

Úvodný film nás zaveje do Laponska, kde sa Nika Ballus, držiteľka Guinessovho svetového rekordu za najdlhšiu kitesurfingovú cestu bez podpory, sa vydáva na prvý sólo traverz fínskeho a nórskeho Laponska. Úplne sama, len s lyžami, kitmi a saňami. A je to pekelná jazda!

lapland (56)

Zaboriť prst do mapy Veľkého Kaukazu, kúpiť stan a kachle, vyrobiť expedičné sane a vyraziť v ústrety neznámemu do Gruzínska. Tak si partia českých freeriderov, ktorých spája vášeň k horám, snehu, lyžiam, objavovaniu a cestovaniu, predstavuje to pravé zimné dobrodružstvo, ktoré uvidíte vo filme Salaš.

salaš (4)

Slovenské skialpové expedície

Aladaglar Skiexpres – dobrodružný skialp film o prvozjazde z hory Demirkazik /3756m/ v pohorí Aladaglar v Turecku v podaní slovenských lyžiarov Roba Vrláka, Mira Peťa a Rasťa Križana, doplní po prestávke rozprávanie jedného z účastníkov. Robo Vrlák, horský vodca UIAGM, ktorý sa horolezectvu a skialpinizmu venuje už viac ako 30 rokov, vás prevedie zaujímavými skialp lokalitami z rôznych kútov sveta. Z Iránu, cez Kaukaz, do Nórska a nakoniec do Peru, na toto všetko a ešte viac sa môžete všetci tešiť.

skialpinizmus-3-001

Lezenie na jednu z najťažších hôr

Masherbrum, hoci kedysi nazývaný K1, nie je najvyšší. Miestni ju označujú za kráľovnú hôr, možno preto, že je tak nedostupná. Zatiaľ čo najvyšší vrchol sveta Mount Everest bol dosiahnutý nespočetnekrát, len štyri expedície kedy vystúpili na extrémne nebezpečný vrchol Masherbrumu, tá posledná v roku 1985. O 37 rokov neskôr sa česká expedícia pokúša zdolať jednu z najpôsobivejších hôr planéty. Radoslav Groh, Marek Holeček a Tomáš Petreček chcú vyliezť novú cestu alpským štýlom na jej západnej stene. Podarí sa im zaujať kráľovnú? 

mara

Nenechajte si ujsť ani film Wavy: plavba za najstrašidelnejším zjazdom môjho života. Lyžiarsku odyseu v kulisách mrazivých severných fjordov Nórska. Film o priateľstve, ceste do neznáma, ale hlavne plný neskutočne fantastických zjazdov.

Slováci opäť potvrdili svetu, že v horách to proste vedia!

A na záver festivalu sme si nechali slovenský film s názvom Slovak Direct.  Jednu z najťažších ciest Aljašky, cestu Slovak Direct v južnej stene Denali, ako prví vyliezli slovenskí horolezci Blažej Adam, František Korl a Tono Križo v roku 1984 a stala sa jednou z najvážnejších a najikonickejších ciest v celom masíve. Po viac ako 30-tich rokoch sa prelezenie jednej z najťažších ciest na Aljaške, v obrovskej, vzdialenej a nebezpečnej stene najvyššieho vrchu Severnej Ameriky, podarilo zopakovať. Nenechajte si ujsť jedinečné dobrodružstvo Miša Sabovčíka a Riša Nemca.

281938813_5205903466119945_3994510143396555671_n

Chleba s masťou a cibuľou

A to nie je všetko. Pre každého účastníka je opäť pripravené občerstvenie, káva/čaj či chlieb s masťou a cibuľou. A na úplný záver nebude chýbať ani obľúbená tombola. Príďte a užite si príjemne popoludnie so svojou rodinou či priateľmi horalmi.

fotoprogram23

bannerkal