Najväčší dobrodruh roka 2018

Už 14 rok po sebe, National Geographic ”prečesával” celú planétu v snahe nájsť najväčších „Dobrodruhov roka“, ktorí stelesňujú ducha odvážnych inovácií, posúvajú hranice, rozbíjajú stereotypy a prekonávajú prekážky. Každý pomáha rozvíjať svet novým, dôležitým a vzrušujúcim smerom. 

Kandidáti sú vybraní na základe jeho alebo jej mimoriadnych úspechov v skúmaní nových miest, extrémnych športoch, ochrany životného prostredia a humanitárstve. Tento rok vybrali na túto prestížnu cenu osmičku ľudí, ktorí stelesňujú ducha dobrodružstva rôznymi spôsobmi. 

A toto je zoznam najlepších z najlepších. Chýba vám v ňom niekto?

Andrzej Bargiel 

Poľský extrémny lyžiar prelomil jednu z najväčších výziev na osemtisícovkách – podaril sa mu zjazd na lyžiach z druhého najvyššieho vrcholu sveta, z technicky veľmi ťažkého vrcholu K2 (8611 m). Andrzej Bargiel sa na K2 vrátil po minuloročnom pokuse, keď musel expedíciu ukončiť kvôli vysokému lavínovému nebezpečenstvu a padajúcim skalám. V roku 2018 mu už podmienky priali a on sa úspešným zjazdom, ktorý sa mu podaril v nedeľu 22. 7. 2018, stal navždy veľkým hrdinom alpinizmu a extrémneho lyžovania

andrzej-bargiel-k2-zjazd

Maureen Beck

Úspešná lezkyňa, ktorá sa narodila bez ľavej ruky, ale svoj život bez lezenia si nevie predstaviť. Býva v Colorade, miluje zvieratá, nezdravé jedlo a spanie v aute. Mo získala päť národných titulov, zlatú medailu na Paraclimbing Majstrovstvách sveta v roku 2014 v Španielsku a na MS v roku 2016 v Paríži svoj titul obhájila. V roku 2017 sa Maureen stala predsedom výboru USAC Paraclimbing. Tiež robí workshopy v lezeckých telocvičniach o tom, ako ich prispôsobiť zdravotne postihnutým horolezcom.  

stumped

Adam Bielecki a Denis Urubko

Možno si ešte spomínate na minuloročnú drámu na Nanga Parbate a najrýchlejšiu záchrannú akciu v dejinách himalájskeho horolezectva. Poľský horolezec Tomek Mackiewicz sa totiž spolu so svojou francúzskou spolulezkyňou Elisabeth Revol pri pokuse o zimný výstup na Nanga Parbat čisto alpským štýlom, dostal do problémov boli nútení bivakovať vo výške na 7000 metrov, kde teplota dosahovala -60°C. Na pomoc sa im vydala dvojica Adam Bielecki a Denis Urubko, ktorí v tom čase boli súčasťou poľskej expedície na K2. Neváhali ani sekundu a vyrazili na pomoc.  

Heather Anderson

Mladá Američanka, ktorá sa stala prvou ženou, ktorá za jeden rok prešla tzv. “trojitú korunu” – Pacific Crest Trail /4270 km/, Appalachian Trail /3500 km/ a Continental Divide Trail /4989 km/, ktorá je často považovaná za vrchol svetovej turistiky. Spolu takmer 13 000 kilometrov. Okrem nej sa tento Svätý grál za 365 dní podarilo dokončiť ešte ďalším piatim mužom. Na trase Pacific Crest trail drží od roku 2013 ženský rýchlostný rekord v hodnote 60 dní 17 hodín a 12 minút a rovnako jej patrí rekord aj na Appalachian trail, ktorý zvládla za 54 dní, 7 hodín a 48 minút. Oba rekordy dosiahla bez podpory.  Jej 15 rokov trvajúci sen sa konečne splnil. 2 roky príprav a 8 mesiacov chôdze – obdivuhodný výkon.

heather-anderson-triple-crown_h

Barbara Zangerl 

Barbara je mladá rakúska lezkyňa, jedna z najlepších na svete, o ktorej ste toho pravdepodobne veľa nepočuli. V roku 2018 sa stala prvou ženou, ktorá voľne preliezla druhú najťažšiu cestu v YosemitochMagic Mushroom.

2015_10_JacopoBabsi_Yosemite-04039

Medzinárodný tím jaskyniarov a záchranárov

Minulé leto žili mnohé médiá po celom svete záchrannou akciou futbalového tímu mladých chalanov a ich trénera, ktorí uviazli v thajskej jaskyni Tcham Luang Nang Non v provincii Čiang Rai. Okrem potápačov thajského vojenského námorníctva sa do ich záchrany zapojili aj záchranári americkej armády aj tímy z Austrálie, britskí jaskynní potápači, čínski experti a niekoľko ďalších skupín dobrovoľníkov z rôznych krajín sveta. Podzemný súboj s časom a neustále stúpajúcou vodou záchranári po niekoľkých dňoch vyhrali a po 17 dňoch sa všetci dostali späť na slobodu.