Slnko na Skalách 2018 – najväčší outdoorový festival pod holým nebom

Aj tento rok sa bude v septembri konať už teraz čoraz viac známy festival SLNKO NA SKALÁCH. Tradične bude prebiehať v kempe Slnečné Skaly pri Rajeckých Tepliciach. Termín tohto už 4.ročníka je 5.-9.9.2018. Festival bude rozdelený aj tento rok na dve časti. Jedna bude prebiehať 5.-6.9.2018 v priestoroch veľkej sály Mestského úradu v Žiline v doobedňajších sekciách pre základné a stredné školy a poobede pre širokú verejnosť. Druhá potom na čoraz viac populárnejšom mieste v kempe Slnečné Skaly- Poluvsie pri Rajeckých Tepliciach od piatku až do nedele. Už minulý rok sa osvedčil tento pilotný projekt a teší sa veľkej obľube. Vstup je zdarma. Tematické zameranie je vždy široké a dávame priestor všetkým, kto prejaví záujem o prezentovanie. To znamená, že priestor dostávajú neznáme ale aj známe tváre zo sveta outdooru.

DJI_0342w

Krásy slovenských hôr aj slušné “bomby” v Ťanšane

Počas festivalu budú premietané a prezentované videá a filmy z lezenia v Tatrách a na ikonách  Dolomitov od Vlada Vričana. Zaujímavá bude videoprezentácia fotografií a myšlienok Alexandra Luczyho – nášho verného sympatizanta a kamaráta, ktorý vo svojom príhovore „dá recept“ ako sa dá aj napriek vysokému veku liezť, lyžovať, behať po horách a naplno užívať život. Filmík „S Deťmi cez hory“ svojou krásou určite zaujme mnohých a Eva Čičkánová prezradí ako sa to dá. Krásy slovenských hôr nám ukáže vo svojej prezentácii Patrik Široký pod názvom „Pohoria Slovenska“. Až do ďalekého Ťanšanu, konkrétne do jeho strmých svahov a žľabov, nás prenesie Ferdinand Hudek, kde spolu s Mišom Plichtom dokázali zlyžovať celkom slušné „bomby“.  Trochu pošteklíme lezeniachtivých ,kde vo svojej prezentácii predstaví Dalibor Joško svoj sen, ktorý sa stáva skutočnosťou. Jedinečnú lezeckú halu LaSkala,  ktorá bude mať slávnostné otvorenie 15.9.2018. Seven Virgin Summits – part Antarktica  je projekt už dosť známy nielen na Slovensku. Michal SabovčíkJuraj Koreň  sa postarajú o príjemné spestrenie programu, kde ukážu ako sa dá skĺbiť horolezectvo a paragiyding. Petra Pogányová je už našou tradičnou prispievateľkou, ktorá má krásne prezentácie. Chan Tengri je kopec, ktorý nedávno „opáčila“, tak nám o ňom porozpráva.

33300402_2030413840557799_5683443150924808192_o

Film „Teória šťastia“ od Rasťa Hatiara sa teší veľkej obľube. Hlavný protagonista a náš kamarát Peter Kuric sa asi z dôvodu reprezentovania Slovenska v lezení  nebude môcť zúčastniť, ale na diaľku mu isto pošleme plno energie.

Igor Koller už 50 rokov na skalách a v horách

Richard Nemec porozpráva o lezení južného vrcholu Ušby, jedného z najkrajších skalnatých vrcholov Kaukazu. Organizujem aj súťaž amatérskych videí, kde je podmienkou video s dĺžkou do 5 min s tématikou outdoor. 

Sme radi, že pozvanie na festival prijal aj Igor Koller, človek, ktorý inšpiroval mnohých lezcov a ktorý funguje v horách už dosť dlho. V prezentácii „50 rokov na skalách a v horách“ nás prevedie svojou bohatou kariérou skalolezca, trénera  a aj ako funkcionára slovenského horolezeckého spolku James. Piatočný večer zakončíme koncertom živej kapely ALL STARS BAND.

Už dlhšie som uvažoval nad niečim trochu „z iného súdka“ a pozval som Janka Kořínka. Som rád, že sa to podarilo. Lekár, záchranár, horský vodca UIAGM, organizátor a hlavne človek našej krvnej skupiny Ján Kořínek nám určite zaujímavo spestrí program svojou prezentáciou „Bezpečnosť a záchrana v horách“

Peter Gall Radoslav Kapralčík  svojim videom určite dostanú nejedného z Vás! Názov je výstižný: „ Tyrolský Kameňák-Zrod Bendeka“.  Chalani a ich tím budú mať v priestore kempu svoj „veľký stan“, kde budú robiť prezentácie na témy: Timelaps video, základy a postupy postprodukcie digitálneho obrazu, postupy filmovej tvorby a pod… Samozrejme ranné kávičky a besedy a večerné after party sú u nich samozrejmosťou  

SUMMER BOUQUET – jedinečný projekt slovenských horolezcov. Martin Grajciar, Vladimír Linek, Jozef Krištoffy, Ondrej Húserka a ich prvovýstup v Kirgizskom Pamíre. Ako čerešničkou na torte bude v sobotný večer človek, ktorého vášňou je lezenie na pieskoch. Som rád, že prijal pozvanie Alešák Procházka (CZ) . Svoju prezentáciu nazval – Diagnóza „Pieskar“

AKO_6673

Bude samozrejme aj TOMBOLA ako každý rok. Verím, že sponzori budú štedrí. Veľmi si ich za to vážim a ďakujem im. Na záver sobotného večera vystúpi kapela SEXIT

Zaujímavý sprievodný program

Sobotňajší doobedný program spestríme v rámci možností. Určite nebude chýbať BEH SLNEČNÝMI SKALAMI, animačný program pre deti, rôzne silové disciplíny.

Bude odprezentovaná Power yoga v podaní Akreditovaná sieť power jogových štúdií YoGO. Prezentáciu čajíkov urobí Miňa&Monika  „Aký čajík piť, keď chceš na horách byť fit ?“spojenú s degustáciou a workshopom. Prezentáciu liečivých bylín pod názvom Herbárium pripraví Veronika „Kuku“ Repková.  Ako prežiť príjemné letné chvíle pri vode bez štípancov a popálenín od slnka pomocou byliniek a prírodných pomocníkov + možno aj iné.

Nedeľné dopoludnie  ako každoročne bude venované všetkým, čo zostali v horách. Svätú omšu za kamarátov bude celebrovať Ing Mgr Andrej Legutký.

Print