To najlepšie na webe OutdoorFilmy.sk v roku 2018

Začiatok Nového roka je vždy časom bilancovania, ale aj dôvodom na obzretie sa späť. Preto si pripomeňme, čo vás v roku 2018 na našom webe najviac zaujalo.

Filmy

Nemôžeme začať inak, ako rebríčkom najpozeranejších filmov v roku 2018. Najväčšiemu záujmu sa u vás tešili dve 24-hodín trvajúce online premiéry mladých slovenských filmárov s veľmi podobnou témou. Obe sa totiž týkali prechodu cesty SNP. Najúspešnejším filmom roka 2018 bol film Matúša Lašana – 30 dní hrdinom. V jeho závese skončil Adam Lisý s filmom Volanie diaľok.

12

3. Na Liberte k Čiernemu moru

NaLibertekmoru2

4. Milovaný všetkými: ohromujúci príbeh Apa Šerpu

loved-by-all-the-story-of-apa-sherpa-1-1600x667

5. Rozprávka Johna Shockleeho

shocklee-cover-1280x720

6. Annapurna III – David Lama v juhovýchodnom hrebeni

looking-down-as-the-team-attemps-se-route

7. 82 vrcholov – Ueli Steck a sila ľudského odhodlania

ueli-islandpeak_1030507

Najčítanejšie články

Ak si odmyslíme každoročne veľmi úspešný článok o vianočnej nádielke horských filmoch tak u vás rezonovali hlavne “slovenské” témy. A najviac tieto tri:

V januári sme priniesli článok, v ktorom najkrajšia, najpríjemnejšia, najspoľahlivejšia a najusilovnejšia chatárka vo Veľkej Studenej doline poodhalila svoj život chatárky na Zbojníčke. Dominika Dejczöová alias “STRAPATÁ” išla hneď po skončení školy pracovať na Zamku, kde bola dve sezóny. Do Tatier sa pravidelne vracala, vo svojom voľnom čase totiž rada lezie, bicykluje a skialpuje. Medzi tým skúsila aj prácu v Bratislave na lezeckej stene, no bratislavský vzduch nebol pre ňu to pravé, a tak sa presunula do Nízkych Tatier a starala sa o zruby pod Chopkom. Stály pobyt v horách bol pre ňu  ideálny a keď vyhlásili výberové konanie na chatára vo Vysokých Tatrách, neváhala ani sekundu. Dnes už druhým rokom chatárči na Zbojníčke. Viac sa dočítate v článku Drsná romantika – Strapatá Dominika poodhaľuje život chatárky na Zbojníčke

12792125_1687495751509764_2044686921542448212_o

Pavel Pochylý vyriešil všetky najvýznamnejšie výzvy strmých tatranských stien, čím sa nezmazateľne zapísal do dejín slovenského horolezectvaKaždú náročnú stenu zdolal tým najťažším horolezeckým výstupomJeho životný príbeh dodnes vyráža dych. A preto sa ani nie je čo čudovať, že dokument, ktorý uzrel svetlo sveta v júni tohto roku vyvolal tak veľký ohlas – PAVÚK – filmový portrét osobnosti slovenského horolezectva Pavla Pochylého. Dúfam, že ste si stihli užiť aj nedávnu TV premiéru. 

PP

A do tretice? Najrýchlejšia záchranná akcia v dejinách himalájskeho horolezectva nemohla ostať bez odozvy. Dráma na Nanga Parbate rozvírila hladiny vo svete alpinizmu.  Poľský horolezec Tomek Mackiewicz sa totiž spolu so svojou francúzskou spolulezkyňou Elisabeth Revol po zimnom výstupe na Nanga Parbat dostal do problémov. Dvojica horolezcov zostala uviaznutá vo výške nad 7000 metrov. Na ich záchranu sa vydali dva vrtuľníky so štyrmi horolezcami z poľskej expedície na K2. Dráma na Nanga Parbate – najrýchlejšia záchranná akcia v dejinách himalájskeho horolezectva

mackiewicz-revolv-nanga-1

Krátke videá

Peter Hámor je ikona slovenského horolezectva a preto sa ani nie je čo čudovať, že rebríčku krátkych videí kraľuje upútavka na film, na ktorý sme sa všetci už dlho tešili a tento rok aj dočkali. A tu je celý rebríček TOP 8 videí za rok 2018:

1.        Vrcholová príťažlivosť       
2.      Cesta hrdinov SNP
3.      TITANOVÁ PASCA – hit horolezeckej zimnej sezóny
4.      Nažive
5.      Keď ti všetky žilky v tele hrajú       
6.      Medvedie kráľovstvo       
7.      Nakopni svoj deň        
8.    

    Západné Tatry – prvý zimný nonstop prechod

PF 2019

Za nás z webu outdoorfilmy.sk vám ďakujeme za priazeň a podporu v roku 2018 a do nového roku želáme veľa chvíľ, kedy to srdce už vie, ale hlava ešte tápe. Lásku, zdravie, úsmev. Horám zdar!