Island na skladačke

Zdá sa, že tento rok je Island naozaj v kurze, a preto nie je núdza o zaujímavé expedície. Je to ešte len pár dní, čo sa chalanom v zložení, Martin Lučan, Andrej Marko, Stano Selecký a Mišo Tuhý, podarilo pešo prejsť 600 km naprieč Islandom od jeho najjužnejšieho po najsevernejší bod. Svojej výzve budú tentokrát čeliť Maťo Petruľák a Adam Lisý, ktorý sa do nehostinného islandského vnútrozemia vydajú na bajku. Na tom by možno nebolo nič také výnimočné, keby tým bajkom nebola slávna”skladačka”, na ktorej sa chalani pokúsia o 1000 km dlhý prejazd drsnou krajinou, v dátume 7.8 – 25.8.2014.

Nápad vydať sa na Island na”skladačkách” vznikol kde inde, ako v krčme pri pive. Tu sa chalani stretli účelovo s cieľom naplánovať si nejakú letnú”dovolenku”. Na destinácii sa zhodli rýchlo, Island a jeho vnútrozemie ich proste lákal oboch. Ostávalo len vymyslieť, akým spôsobom krajinu prejsť. Ako prvý padol nápad ísť na mopedoch. Tento plán však stroskotal pri zisťovaní ceny trajektu. Je príliš drahý a zdĺhavý. Preto prešli k alternatíve cestovania lietadlom, avšak do lietadla by sme mopedy ťažko zobrali. Zrazu Maťa napadlo: tak zoberme bicykle, také tie skladacie, tie dáme do tašky a pôjdeme na nich”. A tak sa teda chystajú na Island, kde chcú na týchto bicykloch, ktoré boli stvorené na úplne iné účely, precestovať 1000 km. Z toho 400 km nehostinným vnútrozemím, bez cudzej pomoci, len pomocou vlastných zásob.

Maťo s Adamom za pár dní vyrážajú, prípravy sú v plnom prúde. Držme im teda palce, aby im toto veľk锚ialené” dobrodružstvo vyšlo podľa ich predstáv.

Ak chcete vedieť ako sa chalanom na ich ceste darí sledujte ich web alebo facebook stránku.