Rok v divočine

Viasat Nature uvedie v premiére juhoafrický seriál Rok v divočine, ktorý zachytáva až neuveriteľnú rôznorodosť živočíšnej ríše na našej planéte. Je to podmanivý príbeh jedného roku na našej planéte. V štyroch skvelo natočených dieloch uvidíte vzostupy a pády života na zemi a nazriete do najrôznejších kútov Zeme. Od najväčších riečnych delt, cez africké stepi až po ľadové pustiny Arktídy, do vodnej ríše pod hladiny oceánov i do životom prekypujúcich rovníkových oblastí. Nechajte sa prekvapiť neuveriteľnou krásou a zložitosťou života na našej planéte, ktorú nazývame domovom.

V seriáli sú zachytené najúžasnejšie udalosti divokej prírody, ktoré sa na našej planéte udiali počas jedného roka. Či už z prostredia mrazivej Antarktídy, alebo vyprahnutej Indonézie, uvidíte fascinujúce príbehy zvierat natočené vo vysokom rozlíšení a prinášajúce farebný a vzrušujúci pohľad na život. Aj keď budete pozerať na zvieratá žijúce v úplne odlišných podmienkach tisícky kilometrov od seba, ich príbehy, vinúce sa ako niť celým rozprávaním, sa nakoniec spoja do uceleného prekrásneho príbehu.

Prirodzený kolobeh striedania ročných období je zárukou toho, že pre žiadneho živočícha nie je žiaden deň rovnaký. Príchod nového obdobia so sebou prináša postupné zmeny, ktoré vďaka vzájomnej prepojenosti ekosystémov ovplyvňujú všetok život na Zemi, od mikroorganizmov až po najväčšie cicavce. Nepatrný pokles teploty zdvihne obrovské kŕdle vtákov a prinúti ich letieť tisíce kilometrov ďaleko, slnko nemilosrdne vysuší žriedla a pošle nespočetné stáda na dlhú cestu za vodou. A keď sa ozve rozmnožovací a materský pud, všetko ostatné je druhoradé.

Život na Zemi sa skladá z nespočetného množstva zložitých a často vzájomne súvisiacich udalostí – počnúc životom mikroskopických organizmov, a najväčšou masovou migráciou končiac . A to všetko sa riadi podľa ročných období v priebehu roka. Zatiaľ čo sa svorka levov pripravuje na riskantný lov dospelého byvola, aby nakŕmila levíčatá, vo vlhkom sparne juhoamerického pralesa pochoduje dlhý rad mravcov nesúcich zelený náklad listov na zaistenie prežitia kolónie. Húf miliónov sardiniek odoláva neustálemu útoku tisícov predátorov, ale aj napriek tomu si nebojácne razí cestu okolo pobrežia Afriky. Hlboko v indonézskej džungli kojí samica orangutana svoje mláďa, tučniaky v Antarktíde sa bijú o materiál na stavbu hniezd a v tme a tichu noci vylieza z mora na seychelskú pláž Kareta pravá, aby tam nakládla drahocenné vajíčka.

Tento seriál je úplne vyčerpávajúcim obrazom života na Zemi! Odhaľte bohatosť a rozmanitosť voľne žijúcich živočíchov, ktoré musia bojovať so stále sa meniacimi nárokmi, ktoré na nich striedanie ročných období kladie. Je to ako jazda na horskej dráhe, ktorá vám vyrazí dych – nenechajte si preto ujsť ani jediný okamih .

Rok v divočine – každý pondelok od 21. apríla do 19. mája 2014 o 18:20 iba na VIASAT NATURE!