Eurotrip – stopom po Európe

Sme mladý párik z Turca Lenka (19) a Robo (22). Obaja študujeme na vysokých školách v Bratislave. Keďže chceme cestovať a spoznávať svet, rozhodli sme sa ísť do toho. Každý má možnosť cestovať! Stačí keď si pevne budete stáť za svojim cieľom a zažijete nezabudnuteľné momenty!

Cestu sme začali plánovať už začiatkom roka 2014. Naším primárnym cieľom bolo dosiahnutie Amsterdamu a Paríža. Nedá sa ani opísať ten pocit, keď stojíte pri veternom mlyne alebo pod Eiffelovou vežou a viete, že ste to dokázali. Dokázali ste splniť svoj cieľ. Najlepšie na tom všetkom je to, že na cestovanie sme využívali výhradne stopovanie, vďaka čomu sme mali veľa možností spoznať veľa nových ľudí a ich názory na rôzne témy od politiky cez šport až po voľný čas. Na cestovanie sme využili dokopy 59 rôznych áut od škody 120 po najnovšie rady BMW :-) Stopovanie nám uľahčil aj portál, ktorý je určený pre všetkých stopárov po celom svete.

Najväčšie obavy sme mali zo samotného cestovania. Človek nikdy nevie do akého auta nastúpi a na akého šoféra narazí. No naše obavy sa vytratili a cestu nám spríjemňovali len milí šoféri. Na ubytovanie sme využívali celosvetový portál http://couchsurfing.com/, kde ľudia z celého sveta medzi sebou zadarmo zdieľajú svoje byty a ponúkajú nocľah. Vďaka tomuto portálu sme sa ubytovali v Berlíne u chalana zo Sýrie, ktorý tam študuje, alebo v Hamburgu u chalanov z Indie, ktorí nám na pohostenie prichystali tradičnú Indickú večeru :-)

15 dní, 9 krajín a 3982 km

Avšak ostatné noci sme strávili v stane. Najhorší zážitok máme z Amsterdamu, kde sme spali v centre mesta v parku a prišla veľká búrka. Náš stan to nevydržal a namiesto karimatiek sme mali vodné postele. Teraz už na to spomíname v dobrom.

Celkovo náš výlet trval 15 dní a 14 noci z toho sme 6 noci strávili na”posteli” a zvyšných 8 nocí v stane zväčša v centrálnych parkoch. :-) Nie každý sa môže popýšiť tým, že spal v Belgicku asi 300m od Atómia v stane alebo vo Viedni v parku blízko zámku Schönbrunn.  Za 15 dní sme stihli precestovať 9 krajín Európy (ČR, D, NL, B, F, CH, FL, A, SR) a obzrieť si historické centrá 11 miest. Dokopy sme precestovali 3982km!

Stačí iba chcieť a všetko sa dá

Cieľom našej cesty bolo spoznávať krajiny a nových ľudí, s ktorými sme komunikovali predovšetkým po anglicky a nemecky. Najviac nás očarilo historické centrum v Paríži a Rakúsko, Švajčiarsko obklopené nádhernými Alpami. Neustále bolo čo obdivovať. Ako malý suvenír zo Slovenska sme našim hostiteľom dávali malé perníkové srdiečka s nápisom Slovensko a odporúčali im navštíviť našu krásnu krajinu.

Najlepšie na tom je to, že celá dovolenka nás vyšla iba 150€ na osobu. Pri takomto type dovolenky si platíte iba stravu a mestskú dopravu. Naša cesta krásne vyvracia to, že na cestovanie treba veľa peňazí! Stačí iba chcieť a všetko sa dá!

Bola to úžasná dovolenka plná ešte lepších zážitkov, no boli aj situácie, kedy sme boli fyzicky a aj psychicky na dne. Denne sme museli kráčať s 15 kg batohmi na chrbte niekedy aj 20 km, kým sme sa dostali na vhodné miesto na stopovanie. Čakacia doba bola rôzna. Niekedy sme ani nestihli napísať tabuľku a už nám stálo auto, no boli chvíle keď sme čakali 5 hodín a od zúfalstva sme chceli ísť prvým vlakom domov. Treba na to pevné nervy a dobrú náladu. 

Neľutujeme a už teraz plánujeme našu ďalšiu dovolenku podobným štýlom. Viac info o našej ceste nájdete na FB stránke Stopom po Európe. Pozrite si aj naše krátke video z cesty.