Najväčšia fotografia na svete – panoráma Mont Blancu

Už ste videli najväčšiu fotografiu sveta? Na prvý pohľad vyzerá ako obyčajná panoráma, ale v skutočnosti je taká veľká, že keby ste ju vytlačili v rozlíšení 300 dpi, mala by veľkosť futbalového štadióna. Ide o gigantickú panoramatickú fotografiu 4810 metrov vysokého Mont Blancu, ktorá pozostáva zo 70 000 jednotlivých snímok a má celkové rozlíšenie 365 gigapixelov. 

Toto je ona, klinutím otvor plný náhľad

Je to o 45 gigapixelov viac, než predchádzajúci rekordér – 320 gigapixelový záber na Londýn, zverejnený v roku 2013.

Na zhotovenie panorámy boli použité zariadenia Canon 70D DSLR, Canon EF 400mm f / 2,8 II IS a Canon Extender 2X III na špeciálnom robotickom podstavci, ktorý poháňala solárna energia získavaná prostredníctvom prenosného solárneho panelu.

Medzinárodný tím, pod vedením fotografa Filippa Blenginiho, strávil fotením 35 hodín čistého času v nadmorskej výške 3500 metrov a celkovo počas 15 dní zaznamenávania nazbieral 46 terabitov dát. To bola však iba polovica úlohy. Po návrate z Mont Blancu nasledovala dvojmesačná postprodukčná úprava, ktorej výsledkom je táto gigantická panoráma, ktorá obletela svet. Obrázok je taký veľký, že keď ho priblížite, môžete na kopci naproti vidieť horolezcov v nadmorskej výške 3500 metrov, ktorí vzdorujú mrazivým teplotám, miestami dokonca aj odtlačky topánok v snehu.

Existuje jedna fotka, ktorá je ešte väčšia. Zachytáva povrch Mesiaca, vytvorila ju NASA za pomoci satelitu Lunar Reconnaissance Orbiter a jej rozlíšenie je neuveriteľných 681 gigapixelov.