10 zaujímavých miest našej planéty

Svet je plný tajuplných miest, ktoré vznikli čarovnou a mocnou rukou prírody. Plný úkazov, z ktorých sa nám tají dych. Miest takých úžasných, že pri nich až strácame reč a takých, ktoré z nás inokedy zase robia rozprávača. Niektoré z nich sú všeobecne známe (Grand Canyon, Saharská púšť) a tie zvyšné si predstavíme tu a teraz.

1. Duna 45 v oblasti Sossusvlei v púšti Namib, Namíbia

Oblasť Sossusvlei predstavuje hlavné turistické lákadlo krajiny. Jedná sa o vyprahnutú pustatinu kde piesok kamenní, flóra prežíva milióny rokov a rieka sa tu urodí raz za 10 rokov. Duna 45 je so svojou výškou 170 metrov, najvyššiou piesčitou dunou sveta. Jej názov pochádza zo skutočnosti, že je na 45. kilometri cesty, ktorá spája Sesriem bránu a Sossusvlei.Tvorí ju 5 miliónov rokov starý piesok, ktorý pôvodne tvoril dno rieky Orange z púšte Kalahari a bol na toto miesto nafúkaný.

2. Kaňon Antelope, USA

Úžasný vápencový kaňon sa nachádza v štáte Arizona. Vzniknuté útvary sa hrajú s lúčmi Slnka rovnako tak, ako sa tiene lámu o hrany vápenca.

3. Tane Mahuta, Nový Zéland

Na Novom Zélande je množstvo prírodných krás. Patria medzi ne i dažďové pralesy a tiež jedinečný národný park Waipoua Kauri Forest. V ňom rastú damarovníky austrálske, stromy, ktoré dosahujú obrovské rozmery a úctyhodný vek. Najstarší strom v pralese Kauri má odhadovaných 2 100 rokov a jeho kmeň má v priemere 4,5 metra. Vysoký je 51 metrov. Má dokonca svoje meno, volá sa Tane Mahuta, čo znamená Pán lesa.

4. Rub al-poloostrov, Omán

V preklade to znamená tiež”Prázdna štvrtina”. Rub al-Chálí je najväčšia piesočná púšť sveta majúca rozlohu 650 000 km štvorcových. Leží na juhu Arabského polostrova a tvorí najväčšiu oblasť nepretržitého piesku na svete. Zasahuje do 4 krajín – Saudská Arábia, Jemen, SAE a Omán. 

5. Oymyakon, Rusko

Pól chladu, aj tak je prezývané najchladnějšie obývané miesto sveta. Priemerné teploty tu v zime padajú k -50 ° C. Rekordne nameraná teplota však bola -67,7 ° C. 

6. Gangkhar Puensum, Bhután

Gangkhar Puensum je najvyššia hora Bhutánu a zároveň najvyššou nezdolanou horou sveta. Jej vrchol sa nachádza vo výške 7 570 mnm. V Bhutánskom jazyku to znamená”Traja horskí bratia”. Jej vrchol nebol zatiaľ dosiahnutý, nielen z dôvodu obtiažnosti výstupu, ale predovšetkým kvôli striktným pravidlám bhutánskej vlády, ktorá do roku 1983 zakazovala horské expedície hôr vyšších ako 6000 metrov. Tento zákaz bol obnovený roku 1994 a platí dodnes. Dôvody sú ekologické i náboženské. Bhután nechce ísť cestou Nepálu a masovej turistiky, ktorá by mohla rozvrátiť tradičný budhistický systém.

7. Sokotra, Jemen

Sokotra je súostrovie 4 ostrovov ležiace medzi východným cípom Afriky a južným cípom Arabského polostrova. Celá tretina flóry, rastúca na Sokotre, sa nenachádza na žiadnej inej časti planéty. Rovnako aj 90% druhov plazov či 97% druhov slimákov sa nachádza práve tu. Vďaka tomu si vyslúžila prezývku najviac mimozemská oblast našej planéty.

8. Brána do pekla, Derweze, Turkménsko

Vchodov do pekla je niekoľko. Ale len jediná jama dokáže horieť v kuse niekoľko rokov. Brána do pekla je kráter na území Turkmenistanu uprostred púšte Karakum neďaleko oázy Darvaza, v ktorom od roku 1971 horí unikajúci zemný plyn. Lokalita sa stala významnou turistickou destináciou návštevníkov Turkménska. K roku 2010 horel plyn v kráteri nepretržite už 39 rokov, avšak v roku 2010 nariadil prezident Turkménska Gurbanguli Berdymuhamedov únik plynu nejakým spôsobom uzavrieť.

9. Salar de Uyuni, Bolívia

Len pár miest na svete je tak výnimočných, ako najväčšie soľné jazero na svete. Táto najväčšia soľná pláň na svete, s rozlohou viac ako 10 tisíc kilometrov štvorcových, sa nachádza v nadmorskej výške 3 650 metrov. Je pozostatkom štvrtohorného jazera Ballivián.

10. Dúhové hory, Čína

Neuveriteľný pohľad skoro ako z rozprávky ponúka geologický park Zhangye Danxia, ktorý je súčasťou chránených oblastí UNESCA. Úžasné, dúhové, čínske hory majú rozlohu 40 kilometrov štvorcových. Dúhová farba vznikala vyše 24 miliónov rokov trvajúcim lisovaním rôznych druhov minerálov.