Ako prežiť v divočine vďaka mobilu

Mobilné telefóny sú v súčasnej dobe schopné mnohých zaujímaých vecí. Okrem klasického telefonovania, písania správ, surfovania po nete či hrania hier, môžete svoj nefunkčný mobil rozobrať a jeho jednotlivé diely využiť ako nástroje na prežitie. Využiť na záchranu života sa dajú časti ako reproduktor, LCD displej, káble, plošný spoj, baterka a drôtiky.

1. ZAKLADANIE OHŇA

Na založenie ohňa budete potrebovať baterku, drôt (môžete použiť aj obal od žuvačky či kúsok alobalu) a nejaký horľavý materiál. Všetky tieto veci musíte mať poruke, nakoľko je tento proces veľmi rýchly. Priložte konce drôtu na plusový a mínusový kontakt batérie. Drôt, ktorý sa rozpáli takmer okamžite, priložte k pripravenému horľavému materiálu, ktorý by sa mal vznietiť. Drôt po chvíli prehorí takže na jeden drôt máte len jeden pokus. Ak máte po ruke oceľovú vlnu ani nemusíte mobil rozoberať, postačí vám k založeniu ohňa len baterka. Ako to funguje si pozrite tu.

2.REZANIE

Budete potrebovať plošný spoj, kovový kryt a hladký kameň. Hranu plošného spoja môžete o kameň zabrúsiť tak, že sa ňou bude dať rezať (proce A). Hranu kovového krytu môžete zabrúsiť udieraním kameňom striedavo z jednej aj druhej strany. Získate tak ostrý okraj (proces B).

3.SIGNALIZAČNÉ ZRKADLO

Na signalizáciu budete potrebovať LCD displej, ktorý sa dá využiť ako signalizačné zrkadlo. Dajte si ho blízko ku očiam a odraz svetla udržiavajte medzi prstami v tvare písmena V, ktorými mierite na lietadlo, loď, alebo inú záchranu.

4.KOMPAS

Na zhotovenie kompasu budete potrebovať reproduktor, drôt, list a nejakú mláku. Z reproduktora vyberte magnet a pomocou neho zmagnetizujte drôt. Tým potom prepichnite list tak ako na obrázku a položte na vodnú hladinu. Koniec, ktorý ste zmagnetizovali bude ukazovať na sever.

5.LOV

Budete potrebovať plošný spoj, kovový kryt, palicu a šnúrku. Nabrúste plošný spoj ako v bode 2 pomocou kameňa, upravte ho do tvaru hrotu, nasaďte na koniec palice a upevnite pomocou šnúrky (proces A). Oviažte šnúru okolo stredu tenkého rovného kúsku kovového krytu, naň navlečte návnadu a s takto pripraveným nástrojom môžete ísť chytať ryby (proces B).