Pár užitočných rád ako založiť oheň

Oheň už odpradávna slúžil ľuďom, ako zdroj tepla a svetla a bol potrebný pri príprave potravy a výrobe nástrojov. Nám by v núdzi mohol pomôcť hlavne, ako zdroj tepla a pri príprave potravy. Keďže na podchladenie už v prírode zomrelo veľa ľudí, umenie rozložiť oheň je základná zálesácka zručnosť, ktorú by mal každý správny zálesák ovládať dokonale. V tomto článku sa dozviete aké vhodné prírodné podpali sa dajú v lese nájsť alebo ako založiť oheň iba za pomoci trenia dvoch drievok. Dozviete sa aj, ako sa dá založiť oheň za pomoci tužkových bateriek a obalu od žuvačiek. Tak poďme na to.

10636717_875713425787310_4694216534706083380_o

Les je plný prírodných podpaľov

Pokiaľ so sebou máte zapaľovač, zápalky či kresadlo, je rozloženie ohňa pomerne jednoduché. Jediné s čím môžete mať problém je zohnať vhodný podpaľ – materiál, ktorý sa rýchlo a ľahko zapáli. Pokiaľ máte so sebou noviny, servítky, či „toaleťák“ je rozloženie ohňa jednoduché. V prípade, že ich po ruke nemáte, stačí sa len pozrieť okolo seba, pretože les je plný prírodných podpaľov. Len treba vedieť kde ich hľadať.

  • Brezová kôra
    Podpaľ každého zálesáka. Je to jeden z najlepších materiálov, ktorý horí aj navlhnutý. Brezová kôra v sebe obsahuje olej z brezy, ktorý veľmi dobre horí. Dá sa zapáliť aj kresadlom.

00n0brez

  • Fatwood – mastné drevo z borovice
    Rovnako, ako brezová kôra , nám aj Fatwood horí aj keď je navlhnutý. Ako ho nájsť? Stačí si odseknúť spodný suchý konár borovice úplne tesne pri kmeni. Toto drevo obsahuje veľa živice, ktorá keď sa nastrúha nožom, krásne chytá a dlho horí.
  • Suchá tráva
    Nájdeme ju skoro všade a dá sa zapáliť aj kresadlom. Problém je ten, že na to aby chytila musí byť poriadne suchá. Za vlhkého počasia alebo po daždi či po rannej rose ju nezapálite, musíte ju nechať preschnúť.
  • Spráchnivené drevo
    Jeho výhoda je v tom, že dokáže zachytiť aj iskry z kresadla. Tlejúce drevo stačí vložiť do suchej trávy či suchého lístia, kde ho rozfúkame na oheň. Pokiaľ nemáme suchú trávu ani lístie, dá sa oheň rozfúkať aj priložením jemného smrekového raždia. Vtedy je ale potrebné viac fúkať a mať väčší kus tlejúceho dreva. Spráchnivené drevo slúži aj na prenášanie ohňa.
  • Živica z ihličnatých stromov
    Najčastejšie používanou živicou je živica zo smreku. Tá sa dá zapáliť aj kresadlom a horí pomerne dlho.
  • Feather Stick
    Nožom si nastrúhame kus konáru na jemné hoblinky. Tieto hoblinky sa dajú krásne zapáliť.

Okrem vyššie spomenutého sa na rozloženie ohňa dajú použiť aj suché machy a lišajníky, suché lístie, suché vtáčie hniezda, pierka vtákov, vrchné steblá rôznych tráv, padáčiky z púpavy, jemné chumáčiky z kríkov atď.

Zabudnite na zapaľovač, zápalky či kresadlo

Oheň sa dá rozložiť napríklad za pomoci lupy či kúska skla a dostatku svetelných lúčov. Veľmi dobre nám poslúži aj obal od žuvačiek, kúsok drôtu či alobal v kombinácii s tužkovými baterkami či mobilom. Ešte zaujímavejšie sú starodávne spôsoby rozloženia ohňa. Oheň môžete rozložiť iba za pomoci toho, čo nájdete v prírode, rovnako ako naši predkovia v minulosti.

Oheň Lukom – Bow drill

Bow drill je starodávna technika založenia ohňa, ktorú používali už naši predkovia. Táto technika funguje na princípe trenia, kedy pomocou luku točíme vrtákom. Vrták z tvrdšieho dreva sa točí na mäkšom dreve a týmto trením nám vzniká teplo. Keď točíme dostatočne dlho a rýchlo, vytvorí sa nám žhavý uhlík, pomocou ktorého dokážeme rozfúkať oheň.

00vvv

Hand Drill

Ďalšia starodávna technika rozloženia ohňa, ktorá je oproti Bow drillu ešte o niečo fyzicky náročnejšia. Na vrtenie nepotrebujeme žiaden luk, vrtieť budeme dlaňmi. Najvhodnejší vrták na hand drill je divozeľ malokvetý. Ako ohnivú dosku môžete použiť lipu či suchú vetvičku topoľa. Táto technika sa považuje za jednu z najťahších, takže si z toho nič nerobte, ak sa Vám to na prvé pokusy nevydarí. 

Ocieľka + pazúrik:

Táto technika sa používala dlho pred vynájdením zápaliek. Ako prví  ju využívali pravekí ľudia už v dobe kamennej. Tí namiesto ocieľky používali železný pyrit, ktorý udierali o kameň. Funguje to tak, že ocieľkou udriete o ostrú hranu kameňa (pazúrika alebo kremeňa). Kameň odlúpi z ocieľky maličké šupinky ocele, ktoré sa vznietia a tieto iskry dopadnú na pripravené práchno, ktoré začne tlieť. Vyzerá to jednoducho, ale nie je tomu tak. Iskry z ocieľky sú dosť slabé a preto potrebujeme 100 percentné práchno ktoré sa vznieti a začne tlieť.


WWW.ZALESACTVO.EU – Portál o prírode a prežití v nej…