Ako sa zmenila Zem v čase

V dnešnej dobe je možné sa vďaka technike vrátiť späť v čase a získať ohromujúci historický pohľad na zmeny zemského povrchu v priebehu času. Spoločnosť Google nám, v spolupráci s americkým úradom NASA a vedeckovýskumnou agentúrou USGS, prináša pohľad viac ako štvrť storočia späť do minulosti, prostredníctvom záberov zeme z vesmíru, ktoré sú zostavené do interaktívneho časozberu. Jedná sa o najkomplexnejší obraz o meniacej sa našej planéte aký bol kedy sprístupnený verejnosti. 

Na realizáciu projektu boli použité milióny satelitných snímkov tvorených triliónmi pixelov, ktoré boli zozbierané v rámci misie Landsat aktívnej od roku 1970 a zastrešovanej americkou agentúrou USGS a úradom NASA. Jednotlivé snímky boli poslané na Zem a uchované ešte pomocou magnetických pások. Google začal neskôr pracovať na ich digitalizácii a následnom sprístupnení. Práce začali už v roku 2009. Pomocou svojho enginu Google Earth hľadal z pomedzi vyše 2 miliónov snímkov tvoriacich 909 terabajtov dát, tie najkvalitnejšie. 

V rámci projektu Timelapse boli zverejnené satelitné snímky našej planéty od roku 1984, vďaka čomu môžeme detailne pozorovať jednotlivé zmeny a najmä dramatické dopady ľudského konania na jej ekosystém. Tento projekt nám tak ponúka možnosť sledovať expanziu pobrežia v Dubaji a rast umelých ostrovov, devastáciu Amazonského dažďového pralesa, topenie ľadovcov na Aljaške, vysychanie Aralského jazera či naopak rozrastanie sa mesta Las Vegas v Nevade.

 

Viac info si môžete pozrieť tu a ďalšie timelapse obrázky na stránke Google.