Asia Trip 2013

V súčasnosti sa cestovanie teší veľkému záujmu. Čoraz viac mojich známych a známi mojich známych sa vyberajú do rôznych kútov našej prekrásnej planéty. Napriek týmto narastajúcim číslam, sa však neviem ubrániť pocitu, že sú to len „figúrky napĺňajúce turistické továrne“. Tiež sa na svojich cestách snažím nájsť oddych a uspokojenie. Avšak, každý tieto slová poníma trochu inak. Dnes už skoro každý dokáže definovať slovo „dobrodružstvo“. Žiaľ, pre niekoho je to len slovo. Ľudia akoby zabudli na jeho skutočný význam. Mnohí si ani len nevedia predstaviť, aké to asi je cestovať do odľahlých kútov sveta, s ruksakom na pleciach, v ktorom je zbalený celý „svet“ na niekoľko týždňov či mesiacov. Stopovanie, spánok pod holým nebom, v stane alebo na záhrade u domácich obyvateľov. Stretnutia s „domorodcami“ patria k tomu najkrajšiemu zážitku, aký pre mňa môže byť. Je to ako cestovanie v čase späť a návrat k pôvodným hodnotám. Mnohokrát je to aj obrovská „škola do života“. Aj ja sám som si veľa uvedomil a pochopil význam vecí, ktoré som mal dovtedy okolo seba každý deň a bral ich za samozrejmé. Dnes to už je celkom inak…

Pohodlie domova vs. skutočné dobrodružstvo

Tiež mám rád ten pocit, keď prídem z práce domov a môžem si ľahnúť na pohodlný gauč alebo posteľ. No niekedy treba aj zmenu a možno sa začneme pozerať na veci aj z inej strany. Náš ďalší výlet, na prelome mesiacov júl a august, bude o spoznávaní novej kultúry, hodnôt a okamihov. Bude to blogerská cesta spojená s dobrodružstvom. V zmiešanej dvojici sme sa rozhodli nasmerovať naše cestovateľské topánky na juhovýchod. Našim cieľom je ostrov Taiwan a Hongkongské súostrovie.

Svoju cestu začneme na severe Taiwanu, kde „nekonečné“ vody tichého oceánu obmývajú zelené útesy Laomei, ktoré vznikli vulkanickou činnosťou a neďaleko od nich sa nachádza najväčší geologický park. Pobrežné mesto Hualien s nádhernými plážami s bielim pieskom je pre mnohých určite veľkým lákadlom, avšak my ho využijeme ako prestupovú stanicu na ceste do vnútrozemského národného parku Taroko. Umožňuje neobyčajný zážitok z výhľadov z vysokých hôr, vodopádov, termálnych prameňov a kláštorov vytesaných priamo do skál.

Pozdĺž východného pobrežia, stále na juh, bude ďalšia zastávka oblasť SanxiantaiTaitung, odkiaľ je plánovaný presun na ostrov Lanyu alebo aj Orchideový ostrov, ako ho volajú domáci obyvatelia. Miesto, ktoré evokuje scény zo slávneho Jurského Parku je vzdialené niekoľko desiatok kilometrov loďou, no dodnes tu žijú pôvodní obyvatelia, ktorí svojím typickým a jedinečným vzhľadom akoby ani neboli z Ázijského kontinentu. Tradičné zvyky, umenie, kultúra a príroda budú jedinečná príležitosť na fotografovanie.

Bambusové lesy, čajové polia a vysokohorské jazerá 

Najjužnejšia časť ostrova je domovom pre najstarší národný park Kenting. Je ukážkou typickej subtropickej fauny a flóry. Tyrkysová voda oceánu neustále „hladí“ jemné pláže z bledého piesku, z ktorého sa tiahnu zelené kopce a skaly. Oblasť, ktorá je priam predurčená k sledovaniu nočnej oblohy vďaka pomerne málo osídlenému regiónu, bude patriť k jedným z hlavných fotografických cieľov.

Lotosové jazero a Konfuciov palác v meste Kaohsiung stoja takisto za návštevu pred odchodom na ďalší ostrov. Liuqiu patrí medzi ostrovy, na ktorých akoby „zastal čas“. Koralové útesy a skaly sú priam stvorené pre šnorchlovanie. Na juhozápade ležiace mesto Tainan je východiskový bod pred výstupom na „Soľnú horu“ a polia vytvorené pre ťažbu práve tejto komodity. Národný park Taijiang je takisto veľmi atraktívny k fotografovaniu, najmä pre vysoký výskyt vtáctva.

Centrálna vysočina v oblasti Alishan je lákadlom nie len pre mnohé turistické a trekové cesty, ktoré sa tu dajú naplánovať, ale aj pre jedinečné východy a západy slnka nad 3000 metrov vysokými končiarmi. Horská dráha historickým vlakom pomedzi bambusové lesy, čajové polia a vysokohorské jazerá v oblasti Sun Moon Lake budú ideálnou rozlúčkou s Taiwanskou prírodou pred návratom do hlavného mesta Taipei.

Mesto plné kontrastov a jedinečný Hong kong

Taipei – mesto plné kontrastov, ponúka mnoho kláštorov, najväčšie Čínske múzeum alebo nočné trhoviská, ktoré tu boli už pred mnohými generáciami. Takisto aj nové moderné budovy siahajúce do „oblakov“. Svojho času najvyššia budova sveta Taipei 101 a jej strešné observatórium bude pre nás rozlúčkou s ostrovom, ktorý všetci poznajú pod menom Taiwan.

Celkom iný svet nás čaká v Hongkongu. Náboženské kláštory popri ktorých vyrástli do závratných výšok a okolitej džungle, sú azda najväčší kontrast jedného z piatich tigrov Ázijských štátov. Mesto, kde sa narodil slávny Jackie Chan alebo pôsobil aj Bruce Lee, je pulzujúcim vo dne i v noci. Jedinečný panoramatický pohľad z veže The Peak, socha veľkého Budhu, nočné trhovisko, Disneyland, OceanPark, voskové múzeum, riečny prístav, ktorý slúži aj ako najlacnejšia vyhliadková plavba po meste na svete, nočná svetelná šou mrakodrapov, Noemova archa, botanická a zoologická záhrada, zelené mestské parky a mnoho, mnoho iného. Toto bude „náš“ Hongkong.

Šťastnú cestu  –  告別