Bezpečne so športovými kamerami

Výlety, najmä tie s prívlastkom extrémne, si už bez akčnej športovej kamery nedokážeme predstaviť. Aj keď ste vynikajúci rečník, niektoré zážitky sa sprostredkovať slovom jednoducho nedajú. Treba ich ukázať. A preto nakrúcame, nakrúcame, nakrúcame…

Amatérska filmárčina je zábavná, vďaka záberom sa veľa naučíme, no má aj odvrátenú stránku. Je poriadne nebezpečná. Vôbec sa to nezdá, že?

Magazín Outsideonline.com priniesol článok, v ktorom jasne poukazuje na množstvo rizík, ktoré prináša pripevnenie si akčnej športovej kamery na telo. Hneď prvé dva uvedené prípady boli fatálne.

Motokrosový jazdec si na prilbu privŕtal trojnohé rameno, aby sa počas jazdy mohol nakrúcať kamerou GoPro. Zlomil si väz, potom čo sa rameno zachytilo o strom pri trati.

Base jumper počas zoskoku v Utahu predvádzal salto, po ktorom hneď otváral padák. Šnúry z padáku sa mu zamotali do akčnej kamery, ktorú mal upevnenú na hrudi. Zoskok neprežil.

Ak by išlo o ojedinelé dva prípady mohli by sme si povedať, že náhoda je blbec. Nehôd však stále pribúda a nie len v tak extrémnych prípadoch ako sme spomenuli.

Najčastejšie si nadšení amatérski filmári spôsobia zranenia, keď sa rozhodnú vyrobiť si vlastný držiak na helmu. Pravidlo číslo jeden znie, že nikdy nepripájajte akčnú kameru na prilbu vŕtaním. Akékoľvek porušenie materiálu prilby okamžite znižuje jej odolnosť a tým samozrejme klesá aj miera vašej ochrany.

Pripevnením kamery na helmu tiež meníte jej ťažisko. Znamená to, že počas používania sa prilba správa inak akoby mala, čo by vás mohlo ohroziť. Ak navyše použijete rôzne podomácky vyrobené držiaky prilba sa na hlave môže hýbať, pri prudkých pohyboch vám bude trhať hlavou a pri veľkej rýchlosti budú na hlavu a krk vyvíjané neprirodzene veľké sily.

Znie to možno až hrôzostrašne, no nemusíte hneď vašu akčnú kameru hádzať do koša. Ak chcete dodržať všetky bezpečnostné postupy nikdy nepoužívajte akýkoľvek podomácky vyrobený držiak na športové kamery. Neodporúča sa ani kupovať necertifikované držiaky, ktorých nájdete na internete hromady. Zákernosťou zo strany výrobcov, dokonca aj takého giganta ako je GoPro je, že sú si rizík vedomí, no neuvádzajú ich na príbalových letákoch. Na otázky magazínu outsideonline.com GoPro odpovedali, že sa dištancujú od akýchkoľvek komponentov, ktoré nie sú vyrobené pod ich značkou.

Nie je to však len o držiakoch. S vedomím, že vás nakrúcajú, sa chcete predvádzať a opúšťate štandardnú bezpečnú zónu výkonu a preceňujete svoje sily. Zbytočne rýchla jazda neohrozuje len vás, ale aj ľudí naokolo. Americký Národný zväz lyžiarskych stredísk túto sezónu zaznamenal enormný nárast nehôd spôsobených akčnými kamerami. “Relatívne nebezpečné sú aj hrudné úväzy. Mali sme viacero hlásených prípadov, že sa lyžiar s takto pripevnenou kamerou zakliesnil o sedaciu lanovku a musel byť ošetrený privolaným lekárom,” hovorí Dave Byrd. Poviete si, blbí Američania, lenže náhoda je blbec aj na Slovensku.

Rada na záver? Používajte zdravý rozum. Nakrúcať sa kamerou je naozaj zábava, no keď stlačíte spúšť celý svet sa kvôli vám nezastaví. Naopak, buďte ostražití ešte viac.