Expedícia na Južný pól

Expedícia, ktorá nebola nikdy dokončená. Spolu 2900 kilometrov, 110 dní a teploty -50 °C, na najchladnejšom, najveternejšom, najsuchšom a najviac nepriateľskom kontinente našej planéty. To je Scottova expedícia na južný pól. Najdlhšia polárna expedícia bez akejkoľvek podpory v poslednom období. Ďalšia kapitola v jednom z najväčších expedičných príbehov aký bol kedy napísaný.

Preteky o Južný pól

V rokoch 1911-12 Briti pretekali s Nórmi o to, kto bude ten prvý, kto sa dostane na posledné neobjavené miesto na Zemi – Južný pól. Nórska výprava pod vedením Roalda Amundsena začala svoju púť k pólu 20.októbra 1911. Vydali sa vlastnou, objavenou trasou cez Antarktické vrchy. Južný pól dosiahli ako prví ľudia v histórii 14. decembra 1911. Amundsenove bohaté skúsenosti získané výskumom polárnych oblastí, dôkladná príprava, dobré vybavenie, vhodné oblečenie a používanie ťažných psov boli základným predpokladom úspechu jeho výpravy. Dobytie Južného pólu im trvalo 99 dní. Za ten čas prešli okolo 3000 kilometrov. 

Britská”Terra Nova expedícia”, ktorú viedol kapitán Robert Scott, sa vydala cestou, ktorú objavil Ernest Shackleton. Zatiaľ čo sa Nóri vydali na cestu s pomocou psov, Briti boli nútení ťahať si svoje sane sami. V januári 1912 dosiahli Scott a jeho spoločníci južný pól, ale bolo to o 34 dní neskôr ako nórska expedícia. Dozvedeli sa to z listu, ktorý tu Amudsen spolu so stanom zanechal. V skupine zavládlo obrovské sklamanie, ale mali pred sebou ešte dlhú a náročnú cestu domov. Extrémny chlad a kruté podmienky počas cesty späť si vyžiadali krutú daň – celý britský tím zahynul. Ich cesta nebola do dnešného dňa nikdy dokončená.

Po stopách kapitána Scotta

O 100 rokov neskôr si Ben Saunders a jeho tímový kolega Tarka LHerpiniere stanovili, že na počesť Scottovho dedičstva, sa ako prví pokúsia zrekonštruovať a dokončiť jeho pôvodnú a nebezpečnú Terra Nova expedíciu. Po dlhých hodinách príprav, tréningu a zabezpečovania všetkého potrebného sa vydali na svoju vlastnú expedíciu s názvom „Scott Expedition“. Je to 2900 km dlhá, štvormesačná cesta tam a späť bez akejkoľvek podpory. Od pobrežia Antarktídy k južnému pólu pešo po Scottovej trase, bude každý člen tímu čeliť teplotám okolo -50 °C a ťahať sane o hmotnosti 200 kg.

Štart expedície bol 25. októbra 2013 v Scottovej chate. Cesta ďalej prechádza cez Ross Ice Shelf, Beardmore ľadovec – jeden z najväčších svetových ľadovcov, kde vylezú do výšky takmer 2480 metrov. Ďalej cez antarktickú plošinu až k južnému pólu a späť. Momentálne má Benov tím za sebou 39 dní pochodu, počas ktorého prešli viac ako 670 km takže k dokončeniu celej expedície musia ešte zdolať niečo cez 2228 kilometrov.

Táto cesta nie je len o dosiahnutí cieľa, ale hlavne vyjadrením toho, že so správnymi vedomosťami, zručnosťami a hodnotami môže ktokoľvek realizovať svoje sny a robiť pozitívne zmeny pre budúcnosť našej planéty. Ak chcete sledovať ako sa Benovi a jeho tímu darí napredova,ť sledujte ich cestu tu.